5 powodów, dla których warto jeść wiśnie. Niedoceniane kuzynki czereśni
Sezonowy skarb
Przed laty wiśnie były prawdziwym symbolem lata. Współcześnie przegrywają z o wiele słodszymi czereśniami. Warto jednak zaprosić wiśnie do swojej kuchni. Te kwaskowate aromatyczne owoce to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych oraz wspaniały składnik przetworów, deserów oraz innych dań.
Spowalniają efekty starzenia
Wiśnie to doskonałe źródło przeciwutleniaczy. W 100-gramowej porcji owoców znajdziemy ich aż 400 mg. To dzięki nim wiśnie mogą chronić organizm przed procesami starzenia i nowotworami. Owoce obfitują też w witaminę C, kwas foliowy i witaminę A. Mają także sporo wapnia.
Podkręcają metabolizm
W 100 gramach wiśni jest 50 Kalorii i ok. 10 g węglowodanów prostych. Oznacza to, że owoce mają niski indeks glikemiczny, więc mogą po nie sięgać cukrzycy. Wiśnie są także dobrym źródłem pektyn - błonnika, który wpływem wody zwiększa swoją objętość i na długo wypełnia żołądek, dając uczucie sytości. Warto jednak wiedzieć, że zawierają one sporą ilość kwasów owocowych, które zwiększają ilość wydzielanych enzymów trawiennych i śliny, dlatego wzmagają apetyt.
Ułatwiają zasypianie
Badania potwierdziły, że codzienne picie soku z wiśni pomaga walczyć z bezsennością i przyspiesza zasypianie. To dzięki zawartości melatoniny, która w wiśniach odgrywa rolę naturalnego przeciwutleniacza, a w ludzkim organizmie jest hormonem odpowiedzialnym za regulacje snu i czuwania. Dlatego regularne jedzenie wiśni może podnieść wydajność snu oraz uregulować cykl aktywności organizmu.
Są pyszne!
Polskie wiśnie są unikalne - nigdzie na świecie nie znajdziemy tego smaku. Wszystko za sprawą naszego klimatu, który charakteryzuje się dużymi różnicami temperatur pomiędzy nocą a dniem. W ciągu słonecznego dnia wiśnie nabierają słodyczy, natomiast nocą - kwasowości. Skutkuje to tym, że posiadają oryginalny, słodko-kwaśny smak - zupełnie inny niż wiśnie hiszpańskie czy włoskie.
Uniwersalne w kuchni
Z wiśni możemy przygotować soki, nalewki, likiery, dżemy, galaretki. Owoce nie tracą swoich właściwości podczas mrożenia oraz podgrzewania. Sprawdzą się jako dodatek do lodów, ciast, omletów, naleśników czy deserów. Kulinarnym klasykiem są także pierogi z wiśniami. Wytrawny sos wiśniowy podkreśli smak pieczonego drobiu oraz dziczyzny.