5 powodów, dla których warto jeść wiśnie. Niedoceniane kuzynki czereśni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Sezonowy skarb

Obraz
© 123RF

Przed laty wiśnie były prawdziwym symbolem lata. Współcześnie przegrywają z o wiele słodszymi czereśniami. Warto jednak zaprosić wiśnie do swojej kuchni. Te kwaskowate aromatyczne owoce to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych oraz wspaniały składnik przetworów, deserów oraz innych dań.

/ 6Spowalniają efekty starzenia

Obraz
© 123RF

Wiśnie to doskonałe źródło przeciwutleniaczy. W 100-gramowej porcji owoców znajdziemy ich aż 400 mg. To dzięki nim wiśnie mogą chronić organizm przed procesami starzenia i nowotworami. Owoce obfitują też w witaminę C, kwas foliowy i witaminę A. Mają także sporo wapnia.

/ 6Podkręcają metabolizm

Obraz
© 123RF

W 100 gramach wiśni jest 50 Kalorii i ok. 10 g węglowodanów prostych. Oznacza to, że owoce mają niski indeks glikemiczny, więc mogą po nie sięgać cukrzycy. Wiśnie są także dobrym źródłem pektyn - błonnika, który wpływem wody zwiększa swoją objętość i na długo wypełnia żołądek, dając uczucie sytości. Warto jednak wiedzieć, że zawierają one sporą ilość kwasów owocowych, które zwiększają ilość wydzielanych enzymów trawiennych i śliny, dlatego wzmagają apetyt.

/ 6Ułatwiają zasypianie

Obraz
© 123RF

Badania potwierdziły, że codzienne picie soku z wiśni pomaga walczyć z bezsennością i przyspiesza zasypianie. To dzięki zawartości melatoniny, która w wiśniach odgrywa rolę naturalnego przeciwutleniacza, a w ludzkim organizmie jest hormonem odpowiedzialnym za regulacje snu i czuwania. Dlatego regularne jedzenie wiśni może podnieść wydajność snu oraz uregulować cykl aktywności organizmu.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© 123RF

Polskie wiśnie są unikalne - nigdzie na świecie nie znajdziemy tego smaku. Wszystko za sprawą naszego klimatu, który charakteryzuje się dużymi różnicami temperatur pomiędzy nocą a dniem. W ciągu słonecznego dnia wiśnie nabierają słodyczy, natomiast nocą - kwasowości. Skutkuje to tym, że posiadają oryginalny, słodko-kwaśny smak - zupełnie inny niż wiśnie hiszpańskie czy włoskie.

/ 6Uniwersalne w kuchni

Obraz
© 123RF

Z wiśni możemy przygotować soki, nalewki, likiery, dżemy, galaretki. Owoce nie tracą swoich właściwości podczas mrożenia oraz podgrzewania. Sprawdzą się jako dodatek do lodów, ciast, omletów, naleśników czy deserów. Kulinarnym klasykiem są także pierogi z wiśniami. Wytrawny sos wiśniowy podkreśli smak pieczonego drobiu oraz dziczyzny.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja