5 powodów, dla których warto jeść arbuzy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Idealne na letnie upały

Obraz
© 123RF

Mimo że arbuzy były znane i cenione już w starożytności, wciąż jednak wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z ich licznych właściwości. Co kryją w sobie te niepozorne owoce? Czy arbuzy to "tylko woda"? Przedstawiamy pięć powodów, dla których warto wprowadzić je do codziennej diety.

/ 6Są odpowiednie dla osób dbających o linię

Obraz
© 123RF

Arbuzy zawierają zaledwie 30 kcal w 100 g. Nie powinno więc nikogo dziwić, że osoby dbające o sylwetkę często wprowadzają je do swojego codziennego jadłospisu. Ponadto, zawarte w nich witamina B oraz błonnik korzystnie wpływają na układ pokarmowy i przemianę materii.

/ 6Mają wiele właściwości zdrowotnych

Obraz
© 123RF

Mimo że dla wielu osób arbuzy składają się niemal tylko z wody, zawarte nich składniki odżywcze mają duży wpływ na nasze zdrowie. Arbuzy mają korzystny wpływ m.in. na pracę serca, dzięki dużej zawartości likopenu i magnezu. Dodatkowo, likopen i antyoksydanty zapobiegają powstawaniu komórek rakowych. Arbuzy mają też działanie moczopędne, przez co ich spożywanie zalecane jest osobom chorującym na nerki.

/ 6Są świetne dla osób uprawiających sport

Obraz
© 123RF

Jedzenie arbuzów po codziennym treningu zalecane jest przez wielu ekspertów. Zawarta w nich cytrulina podnosi wydajność mięśni i przyspiesza ich regenerację. Dodatkowo, zawarte w arbuzach substancje neutralizują amoniak, który wytwarzany jest przez organizm podczas intensywnych ćwiczeń fizycznych.

/ 6Nawadniają organizm

Obraz
© 123RF

Arbuzy znakomicie sprawdzają się jako przekąska podczas letnich upałów. Owoc ten składa w 90% z wody. Jego miąższ jest niezwykle orzeźwiający i szybko gasi pragnienie. Ich właściwości pomagają też w utrzymaniu prawidłowego poziomu elektrolitów. Co więcej, delikatnie obniżają temperaturę organizmu.

/ 6Pozytywnie wpływają na urodę

Obraz
© 123RF

Nic dziwnego, że arbuz jest składnikiem wielu kosmetyków. Zawarta w nim witamina A poprawia wygląd cery i utrzymuje jej nawilżenie. Co więcej, ma wpływ na wytwarzanie kolagenu. Dodatkowo, zawarte w arbuzach antyoksydanty i witamina C hamują proces starzenia się skóry.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce