5 powodów, dla których warto jeść arbuzy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Idealne na letnie upały

Obraz
© 123RF

Mimo że arbuzy były znane i cenione już w starożytności, wciąż jednak wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z ich licznych właściwości. Co kryją w sobie te niepozorne owoce? Czy arbuzy to "tylko woda"? Przedstawiamy pięć powodów, dla których warto wprowadzić je do codziennej diety.

/ 6Są odpowiednie dla osób dbających o linię

Obraz
© 123RF

Arbuzy zawierają zaledwie 30 kcal w 100 g. Nie powinno więc nikogo dziwić, że osoby dbające o sylwetkę często wprowadzają je do swojego codziennego jadłospisu. Ponadto, zawarte w nich witamina B oraz błonnik korzystnie wpływają na układ pokarmowy i przemianę materii.

/ 6Mają wiele właściwości zdrowotnych

Obraz
© 123RF

Mimo że dla wielu osób arbuzy składają się niemal tylko z wody, zawarte nich składniki odżywcze mają duży wpływ na nasze zdrowie. Arbuzy mają korzystny wpływ m.in. na pracę serca, dzięki dużej zawartości likopenu i magnezu. Dodatkowo, likopen i antyoksydanty zapobiegają powstawaniu komórek rakowych. Arbuzy mają też działanie moczopędne, przez co ich spożywanie zalecane jest osobom chorującym na nerki.

/ 6Są świetne dla osób uprawiających sport

Obraz
© 123RF

Jedzenie arbuzów po codziennym treningu zalecane jest przez wielu ekspertów. Zawarta w nich cytrulina podnosi wydajność mięśni i przyspiesza ich regenerację. Dodatkowo, zawarte w arbuzach substancje neutralizują amoniak, który wytwarzany jest przez organizm podczas intensywnych ćwiczeń fizycznych.

/ 6Nawadniają organizm

Obraz
© 123RF

Arbuzy znakomicie sprawdzają się jako przekąska podczas letnich upałów. Owoc ten składa w 90% z wody. Jego miąższ jest niezwykle orzeźwiający i szybko gasi pragnienie. Ich właściwości pomagają też w utrzymaniu prawidłowego poziomu elektrolitów. Co więcej, delikatnie obniżają temperaturę organizmu.

/ 6Pozytywnie wpływają na urodę

Obraz
© 123RF

Nic dziwnego, że arbuz jest składnikiem wielu kosmetyków. Zawarta w nim witamina A poprawia wygląd cery i utrzymuje jej nawilżenie. Co więcej, ma wpływ na wytwarzanie kolagenu. Dodatkowo, zawarte w arbuzach antyoksydanty i witamina C hamują proces starzenia się skóry.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji