Idealne na letnie upały
Mimo że arbuzy były znane i cenione już w starożytności, wciąż jednak wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z ich licznych właściwości. Co kryją w sobie te niepozorne owoce? Czy arbuzy to "tylko woda"? Przedstawiamy pięć powodów, dla których warto wprowadzić je do codziennej diety.
Są odpowiednie dla osób dbających o linię
Arbuzy zawierają zaledwie 30 kcal w 100 g. Nie powinno więc nikogo dziwić, że osoby dbające o sylwetkę często wprowadzają je do swojego codziennego jadłospisu. Ponadto, zawarte w nich witamina B oraz błonnik korzystnie wpływają na układ pokarmowy i przemianę materii.
Mają wiele właściwości zdrowotnych
Mimo że dla wielu osób arbuzy składają się niemal tylko z wody, zawarte nich składniki odżywcze mają duży wpływ na nasze zdrowie. Arbuzy mają korzystny wpływ m.in. na pracę serca, dzięki dużej zawartości likopenu i magnezu. Dodatkowo, likopen i antyoksydanty zapobiegają powstawaniu komórek rakowych. Arbuzy mają też działanie moczopędne, przez co ich spożywanie zalecane jest osobom chorującym na nerki.
Są świetne dla osób uprawiających sport
Jedzenie arbuzów po codziennym treningu zalecane jest przez wielu ekspertów. Zawarta w nich cytrulina podnosi wydajność mięśni i przyspiesza ich regenerację. Dodatkowo, zawarte w arbuzach substancje neutralizują amoniak, który wytwarzany jest przez organizm podczas intensywnych ćwiczeń fizycznych.
Nawadniają organizm
Arbuzy znakomicie sprawdzają się jako przekąska podczas letnich upałów. Owoc ten składa w 90% z wody. Jego miąższ jest niezwykle orzeźwiający i szybko gasi pragnienie. Ich właściwości pomagają też w utrzymaniu prawidłowego poziomu elektrolitów. Co więcej, delikatnie obniżają temperaturę organizmu.
Pozytywnie wpływają na urodę
Nic dziwnego, że arbuz jest składnikiem wielu kosmetyków. Zawarta w nim witamina A poprawia wygląd cery i utrzymuje jej nawilżenie. Co więcej, ma wpływ na wytwarzanie kolagenu. Dodatkowo, zawarte w arbuzach antyoksydanty i witamina C hamują proces starzenia się skóry.