Trwa ładowanie...

5 pomysłów na wiosenny detoks

Zimą organizm kumuluje mnóstwo szkodliwych toksyn odkładających się w wątrobie, jelitach, tkance tłuszczowej, a nawet skórze i włosach. Efektem bywa nadwaga, zmęczenie, brak energii czy skłonność do przeziębień. Dlatego warto przeprowadzić wiosenny detoks. Co nam w tym pomoże?

Wiosną w naszym jadłospisie powinny królować warzywa Wiosną w naszym jadłospisie powinny królować warzywa Źródło: adobe stock, fot: Li Wentao Molang Shijue Co.,
d21x3o7
d21x3o7

Zielone koktajle

Jeśli wiosną chcemy skutecznie oczyścić organizm z toksyn, warto regularnie spożywać koktajle z jarmużu, natki pietruszki, szpinaku, rukwi wodnej czy sałaty (rzymskiej, masłowej). Te warzywa łączy zielony kolor, który jest zasługą naturalnego barwnika – chlorofilu skutecznie oczyszczającego krew, limfę i płyny wewnątrzkomórkowe z niepotrzebnych produktów przemiany materii, szkodliwych toksyn, metali ciężkich oraz pozostałości po zażywanych lekach.

Zielone koktajle warto wzbogacać owocami (jabłka, banany, awokado), sokiem z cytryny czy siemieniem lnianym. To produkty bogate w błonnik pokarmowy, który również skuteczne "wymiata" toksyny, a także stanowi wsparcie dla flory bakteryjnej.

Zupy krem

Wiosną w naszym jadłospisie powinny królować warzywa, które – oprócz wielu innych zalet – wykazują także silne działanie oczyszczające oraz detoksykacyjne. Można je jeść na wiele sposobów, m.in. pod postacią kremowych zup. To świetny pomysł na lekki i wartościowy obiad.

Owoc psianki podłużnej w kuchni

Przykład? Krem z brokułów. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i pora, które następnie dodajemy do wywaru drobiowego lub warzywnego (1-2 litry). Dokładamy dwa brokuły podzielone na mniejsze części oraz cztery ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy 15-20 minut na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki zmiękną. Zupę miksujemy i serwujemy z kleksem jogurtu oraz prażonymi ziarnami słonecznika.

d21x3o7

Toksyny skutecznie usuwa również czosnek. Wystarczy kilka ząbków tej aromatycznej rośliny, żeby pobudzić pracę wytwarzanych w wątrobie enzymów, które oczyszczają organizm. Jak wykorzystać czosnek do przyrządzenia zupy krem? 4-6 ząbki podsmażamy na maśle, to samo robimy z pokrojoną w kostkę cebulą. Oba składniki zalewamy bulionem, mięsnym lub warzywnym (litr), dodajemy 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę, po czym gotujemy około 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, miksujemy, a na koniec zabielamy śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym (ok. 100 ml).

Lemoniada z soku brzozowego

O tej porze roku warto ograniczyć spożywanie czarnej herbaty oraz kawy, które zakwaszają organizm i utrudniają oczyszczanie z toksyn. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się woda z cytryną albo sok z brzozy. Pozyskiwany wczesną wiosną płyn, zwany oskołą, to wartościowe uzupełnieniem diety w cenne składniki odżywcze, ale także jeden z najskuteczniejszych naturalnych produktów detoksykacyjnych, przywracający również właściwą perystaltykę jelit i wzmacniający układ odpornościowy.

Sok z brzozy ma delikatny, słodkawy smak, dlatego sprawdzi się jako baza zdrowej lemoniady. Do jej przygotowania będzie potrzebny wyciśnięty sok z pomarańczy oraz cytryny, łyżeczka miodu oraz oskoła (litr). Wszystko razem mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Sok z kiszonej kapusty

Już nasi przodkowie pochłaniali ogromne ilości kiszonej kapusty, ceniąc nie tylko jej walory kulinarne, ale również imponujące wartości odżywcze. To jeden z najsilniejszych probiotyków wspierających nasz system odpornościowy, wspomagających metabolizm oraz regulujących pracę wątroby czy jelit. Jak wszystkie kiszonki skutecznie oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn.

d21x3o7

Wiosną warto sięgnąć po sok z kiszonej kapusty. Jak przeprowadzić kurację detoksykacyjną? Zadanie jest proste. Wystarczy codziennie, przez dwa tygodnie, wypić przed śniadaniem pół szklanki tego płynu. Możemy go też spożywać w ciągu dnia, np. jako zdrową alternatywę dla nafaszerowanych chemikaliami napojów izotonicznych.

Kefir i siemię lniane – detoks doskonały

Fermentowane produkty mleczne wykazują silne działanie detoksykacyjne, dlatego w naszym wiosennym jadłospisie nie powinno zabraknąć choćby kefiru bogatego w naturalne bakterie kwasu mlekowego, które chronią florę jelitową organizmu. Napój bardzo skutecznie pomaga pozbyć się szkodliwych substancji toksycznych, wspiera proces trawienia i normalizuje pracę układu pokarmowego.

Kefir okaże się jeszcze skuteczniejszy, gdy połączymy go z siemieniem lnianym, czyli skarbnicą błonnika pokarmowego oczyszczającego jelita ze szkodliwych produktów przemiany materii. Nasiona lnu najlepiej zmielić, po czym dodać do kefiru (łyżka siemienia na 100 ml napoju).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj