5 pomysłów na wiosenny detoks
Zimą organizm kumuluje mnóstwo szkodliwych toksyn odkładających się w wątrobie, jelitach, tkance tłuszczowej, a nawet skórze i włosach. Efektem bywa nadwaga, zmęczenie, brak energii czy skłonność do przeziębień. Dlatego warto przeprowadzić wiosenny detoks. Co nam w tym pomoże?
Zielone koktajle
Jeśli wiosną chcemy skutecznie oczyścić organizm z toksyn, warto regularnie spożywać koktajle z jarmużu, natki pietruszki, szpinaku, rukwi wodnej czy sałaty (rzymskiej, masłowej). Te warzywa łączy zielony kolor, który jest zasługą naturalnego barwnika – chlorofilu skutecznie oczyszczającego krew, limfę i płyny wewnątrzkomórkowe z niepotrzebnych produktów przemiany materii, szkodliwych toksyn, metali ciężkich oraz pozostałości po zażywanych lekach.
Zielone koktajle warto wzbogacać owocami (jabłka, banany, awokado), sokiem z cytryny czy siemieniem lnianym. To produkty bogate w błonnik pokarmowy, który również skuteczne "wymiata" toksyny, a także stanowi wsparcie dla flory bakteryjnej.
Zupy krem
Wiosną w naszym jadłospisie powinny królować warzywa, które – oprócz wielu innych zalet – wykazują także silne działanie oczyszczające oraz detoksykacyjne. Można je jeść na wiele sposobów, m.in. pod postacią kremowych zup. To świetny pomysł na lekki i wartościowy obiad.
Owoc psianki podłużnej w kuchni
Przykład? Krem z brokułów. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i pora, które następnie dodajemy do wywaru drobiowego lub warzywnego (1-2 litry). Dokładamy dwa brokuły podzielone na mniejsze części oraz cztery ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy 15-20 minut na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki zmiękną. Zupę miksujemy i serwujemy z kleksem jogurtu oraz prażonymi ziarnami słonecznika.
Toksyny skutecznie usuwa również czosnek. Wystarczy kilka ząbków tej aromatycznej rośliny, żeby pobudzić pracę wytwarzanych w wątrobie enzymów, które oczyszczają organizm. Jak wykorzystać czosnek do przyrządzenia zupy krem? 4-6 ząbki podsmażamy na maśle, to samo robimy z pokrojoną w kostkę cebulą. Oba składniki zalewamy bulionem, mięsnym lub warzywnym (litr), dodajemy 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę, po czym gotujemy około 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, miksujemy, a na koniec zabielamy śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym (ok. 100 ml).
Lemoniada z soku brzozowego
O tej porze roku warto ograniczyć spożywanie czarnej herbaty oraz kawy, które zakwaszają organizm i utrudniają oczyszczanie z toksyn. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się woda z cytryną albo sok z brzozy. Pozyskiwany wczesną wiosną płyn, zwany oskołą, to wartościowe uzupełnieniem diety w cenne składniki odżywcze, ale także jeden z najskuteczniejszych naturalnych produktów detoksykacyjnych, przywracający również właściwą perystaltykę jelit i wzmacniający układ odpornościowy.
Sok z brzozy ma delikatny, słodkawy smak, dlatego sprawdzi się jako baza zdrowej lemoniady. Do jej przygotowania będzie potrzebny wyciśnięty sok z pomarańczy oraz cytryny, łyżeczka miodu oraz oskoła (litr). Wszystko razem mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Sok z kiszonej kapusty
Już nasi przodkowie pochłaniali ogromne ilości kiszonej kapusty, ceniąc nie tylko jej walory kulinarne, ale również imponujące wartości odżywcze. To jeden z najsilniejszych probiotyków wspierających nasz system odpornościowy, wspomagających metabolizm oraz regulujących pracę wątroby czy jelit. Jak wszystkie kiszonki skutecznie oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn.
Wiosną warto sięgnąć po sok z kiszonej kapusty. Jak przeprowadzić kurację detoksykacyjną? Zadanie jest proste. Wystarczy codziennie, przez dwa tygodnie, wypić przed śniadaniem pół szklanki tego płynu. Możemy go też spożywać w ciągu dnia, np. jako zdrową alternatywę dla nafaszerowanych chemikaliami napojów izotonicznych.
Kefir i siemię lniane – detoks doskonały
Fermentowane produkty mleczne wykazują silne działanie detoksykacyjne, dlatego w naszym wiosennym jadłospisie nie powinno zabraknąć choćby kefiru bogatego w naturalne bakterie kwasu mlekowego, które chronią florę jelitową organizmu. Napój bardzo skutecznie pomaga pozbyć się szkodliwych substancji toksycznych, wspiera proces trawienia i normalizuje pracę układu pokarmowego.
Kefir okaże się jeszcze skuteczniejszy, gdy połączymy go z siemieniem lnianym, czyli skarbnicą błonnika pokarmowego oczyszczającego jelita ze szkodliwych produktów przemiany materii. Nasiona lnu najlepiej zmielić, po czym dodać do kefiru (łyżka siemienia na 100 ml napoju).