Naucz się wymowy
Chociaż mamy szczęście, że możemy codziennie cieszyć się potrawami z wielu różnych kultur, istnieje ogrom niezwykłych przysmaków, których wiele z nas jeszcze nigdy nie próbowało, a warto. Zdradzamy także, jak je wymawiać.
Blodplättar
Blodplättar to tak zwane "krwiste naleśniki”. Przygotowuje się je z dodatkiem krwi reniferów lub świń. Znane są także jako veriohukainen, verilätty lub verilettu w języku fińskim.
Nazwę potrawy wymawia się "bled-plettar".
Andouillette
Nazwa wymawiana 'an-dui-yet' opisuje francuskie danie - kiełbasę, która jest zwykle przygotowywana z wieprzowiny, jelit, cebuli, pieprzu, wina i przypraw. Może być podawane na ciepło lub na zimno. Podobno ma bardzo charakterystyczny zapach i rzadko kiedy jest robione poza Francją.
Casu marzu
Ten ser owczy ma bardzo miękką konsystencję, a w środku pełzają żywe larwy. We Włoszech jego nazwę wymawia się "ka-su mar-tsu". Produkty został oficjalnie uznany za nielegalny w świetle przepisów Unii Europejskiej dotyczących higieny żywności.
Finanziera
W tym daniu nie może zabraknąć wołowych flaków i genitaliów gotowanych w winie Marsala. Muszą się w nim znaleźć także móżdżek cielęcy, wątróbka, grzebienie kogutów i leśne grzyby. Jego nazwę wymawia się "Finansiera".
Sos Cibreo
Ten mięsisty sos z wątróbek drobiowych i grzebienia koguta jest w okresie zimowym szczególnie popularny wśród Włochów. Jego nazwę wymawia się "czib-ri-o".