Trwa ładowanie...

4 rzeczy, które musisz wiedzieć o espresso. Celebruj we włoskim stylu

Kawa to dla jednych zastrzyk energii, a dla innych napój, który uwielbiają przede wszystkim za jego smak. Niezależnie od wyboru warto zapoznać się z włoską kulturą picia kawy, której trzonem jest espresso - baza dla wszystkich kaw. Dzięki temu spożywając czarny napój, będzie można choć na chwilę przenieść się w myślach na Półwysep Apeniński.

Espresso powinno być podawane w białej filiżance Espresso powinno być podawane w białej filiżance Źródło: Adobe Stock
d3fl4hw
d3fl4hw

Włoska rewoulcja

Choć kawa była znana już ponad 2 tys. lat temu, to jako napój pojawiła się dopiero w okolicach XIV w. w Jemenie. Pierwsza kawiarnia powstała w Turcji w 1554 r., a następnie trafiła do Francji, skąd rozprzestrzeniła się na inne kraje. Gdzie w tym wszystkim są Włochy? Słoneczna Italia wkroczyła na kawową arenę w 1901 r., a głównym bohaterem był Luigi Bezzera.

Espresso

To właśnie Bezzera opatentował maszynę, która była w stanie przygotować filiżankę espresso w czasie około 30 sekund. Według niektórych stało się to zbawienne dla... włoskiego przemysłu, ponieważ tamtejsi pracownicy tak pokochali kawę, że czas jej przygotowywania powodował wydłużenie przerw, a za tym szło zmniejszenie produktywności. Zasada działania była prosta - metalowy zbiornik wypełniany był do połowy wodą. Kiedy ta się zagotowała, wkładano opakowanie z kawą i następnie para wymuszała ucieczkę wody do górnej części przez sitko ze zmielonymi ziarnami. Trzeba jednak oddać sprawiedliwość i dodać, że to, co zrobił Bezzera, było ulepszoną wersją innego ekspresu. Jego twórcą był Angelo Moriondo, który w 1884 r. zaprezentował swój wynalazek na Expo w Turynie. Nie zyskał on jednak takiej popularności jak to, co pokazał Bezzera na początku XX w.

Perfekcyjne proporcje

Włosi są bardzo przywiązani do odpowiedniego traktowania ich produktów i wyrobów, co sprawia, że nawet z pozoru zwyczajna mała filiżanka kawy może zamienić się w prawdziwą celebrację. Jeżeli więc chcecie podążyć tym tropem, to podpowiadamy, jakie są cechy idealnego espresso według Włoskiego Instytutu Espresso. Przede wszystkim powinniście zacząć od odpowiedniego sprzętu i kawy, które mają specjalny certyfikat. Listę znajdziecie na stronie internetowej instytutu. Do przygotowania jednej filiżanki potrzeba 7g kawy. Woda powinna mieć temperaturę 88 stopni Celsjusza i ciśnienie 9 bar. Temperatura napoju musi wynosić 67 stopni Celsjusza. Idealne espresso powinno mieć minimum 2 mg tłuszczu na ml i mniej niż 100 mg kofeiny na filiżankę. Włosi organizują specjalne kursy zakończone uzyskaniem certyfikatu.

Corto, ristretto czy lungo?

Jak spożywać i podawać espresso? Najbardziej znany jest styl neapolitański. Tu pierwszy łyk kawy powinniśmy poprzedzić łykiem czystej wody, by pozbyć się niechcianych resztek pokarmu, a także smaków i zapachów mogących zakłócić aromat czarnego trunku. Rozróżniamy też trzy rodzaje espresso corto, ristretto i lungo. Lungo, jak sama nazwa wskazuje, zajmuje nieco więcej czasu i charakteryzuje się niską gęstością. Corto z języka włoskiego oznacza "krótki". Jeżeli bardzo się spieszycie, to możecie zamówić ristretto ("ograniczony"). Wtedy otrzymacie mniej niż 30 ml kawy, która będzie miała bardzo intensywny smak. W przeciwieństwie do kaw z dodatkiem mleka espresso można pić o każdej porze dnia. Przy latte i cappuccino przyjmuje się, że są one spożywane do godziny 11. Wynika to z tego, że mleko może opóźnić lub zaburzyć proces trawienia posiłków.

Filiżanka

Naczynie również odgrywa niezwykle ważną rolę. Pojemność filiżanki powinna mieścić się w przedziale od 50 do 100 ml i mieć eliptyczny kształt. Kolor musi być biały, a wnętrze pozbawione jakichkolwiek grafik. Chodzi o to, by nic nie odwróciło uwagi od celebrowania widoku, zapachu i smaku espresso. Jeżeli zboczycie z purystycznej drogi, to czekają na was bogata paleta kolorów i wzorów, pośród których każdy znajdzie coś dla siebie. Wybór filiżanki jest niezwykle ważny i przede wszystkim powinna odpowiadać waszym upodobaniom, ponieważ będzie wam ona towarzyszyć przez długi czas.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3fl4hw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d3fl4hw
Więcej tematów