4 rzeczy, które musisz wiedzieć o espresso. Celebruj we włoskim stylu

Kawa to dla jednych zastrzyk energii, a dla innych napój, który uwielbiają przede wszystkim za jego smak. Niezależnie od wyboru warto zapoznać się z włoską kulturą picia kawy, której trzonem jest espresso - baza dla wszystkich kaw. Dzięki temu spożywając czarny napój, będzie można choć na chwilę przenieść się w myślach na Półwysep Apeniński.

wawel espressoEspresso powinno być podawane w białej filiżance
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Włoska rewoulcja

Choć kawa była znana już ponad 2 tys. lat temu, to jako napój pojawiła się dopiero w okolicach XIV w. w Jemenie. Pierwsza kawiarnia powstała w Turcji w 1554 r., a następnie trafiła do Francji, skąd rozprzestrzeniła się na inne kraje. Gdzie w tym wszystkim są Włochy? Słoneczna Italia wkroczyła na kawową arenę w 1901 r., a głównym bohaterem był Luigi Bezzera.

Espresso

To właśnie Bezzera opatentował maszynę, która była w stanie przygotować filiżankę espresso w czasie około 30 sekund. Według niektórych stało się to zbawienne dla... włoskiego przemysłu, ponieważ tamtejsi pracownicy tak pokochali kawę, że czas jej przygotowywania powodował wydłużenie przerw, a za tym szło zmniejszenie produktywności. Zasada działania była prosta - metalowy zbiornik wypełniany był do połowy wodą. Kiedy ta się zagotowała, wkładano opakowanie z kawą i następnie para wymuszała ucieczkę wody do górnej części przez sitko ze zmielonymi ziarnami. Trzeba jednak oddać sprawiedliwość i dodać, że to, co zrobił Bezzera, było ulepszoną wersją innego ekspresu. Jego twórcą był Angelo Moriondo, który w 1884 r. zaprezentował swój wynalazek na Expo w Turynie. Nie zyskał on jednak takiej popularności jak to, co pokazał Bezzera na początku XX w.

Perfekcyjne proporcje

Włosi są bardzo przywiązani do odpowiedniego traktowania ich produktów i wyrobów, co sprawia, że nawet z pozoru zwyczajna mała filiżanka kawy może zamienić się w prawdziwą celebrację. Jeżeli więc chcecie podążyć tym tropem, to podpowiadamy, jakie są cechy idealnego espresso według Włoskiego Instytutu Espresso. Przede wszystkim powinniście zacząć od odpowiedniego sprzętu i kawy, które mają specjalny certyfikat. Listę znajdziecie na stronie internetowej instytutu. Do przygotowania jednej filiżanki potrzeba 7g kawy. Woda powinna mieć temperaturę 88 stopni Celsjusza i ciśnienie 9 bar. Temperatura napoju musi wynosić 67 stopni Celsjusza. Idealne espresso powinno mieć minimum 2 mg tłuszczu na ml i mniej niż 100 mg kofeiny na filiżankę. Włosi organizują specjalne kursy zakończone uzyskaniem certyfikatu.

Corto, ristretto czy lungo?

Jak spożywać i podawać espresso? Najbardziej znany jest styl neapolitański. Tu pierwszy łyk kawy powinniśmy poprzedzić łykiem czystej wody, by pozbyć się niechcianych resztek pokarmu, a także smaków i zapachów mogących zakłócić aromat czarnego trunku. Rozróżniamy też trzy rodzaje espresso corto, ristretto i lungo. Lungo, jak sama nazwa wskazuje, zajmuje nieco więcej czasu i charakteryzuje się niską gęstością. Corto z języka włoskiego oznacza "krótki". Jeżeli bardzo się spieszycie, to możecie zamówić ristretto ("ograniczony"). Wtedy otrzymacie mniej niż 30 ml kawy, która będzie miała bardzo intensywny smak. W przeciwieństwie do kaw z dodatkiem mleka espresso można pić o każdej porze dnia. Przy latte i cappuccino przyjmuje się, że są one spożywane do godziny 11. Wynika to z tego, że mleko może opóźnić lub zaburzyć proces trawienia posiłków.

Filiżanka

Naczynie również odgrywa niezwykle ważną rolę. Pojemność filiżanki powinna mieścić się w przedziale od 50 do 100 ml i mieć eliptyczny kształt. Kolor musi być biały, a wnętrze pozbawione jakichkolwiek grafik. Chodzi o to, by nic nie odwróciło uwagi od celebrowania widoku, zapachu i smaku espresso. Jeżeli zboczycie z purystycznej drogi, to czekają na was bogata paleta kolorów i wzorów, pośród których każdy znajdzie coś dla siebie. Wybór filiżanki jest niezwykle ważny i przede wszystkim powinna odpowiadać waszym upodobaniom, ponieważ będzie wam ona towarzyszyć przez długi czas.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg