4 rzeczy, które musisz wiedzieć o espresso. Celebruj we włoskim stylu

Kawa to dla jednych zastrzyk energii, a dla innych napój, który uwielbiają przede wszystkim za jego smak. Niezależnie od wyboru warto zapoznać się z włoską kulturą picia kawy, której trzonem jest espresso - baza dla wszystkich kaw. Dzięki temu spożywając czarny napój, będzie można choć na chwilę przenieść się w myślach na Półwysep Apeniński.

wawel espressoEspresso powinno być podawane w białej filiżance
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Włoska rewoulcja

Choć kawa była znana już ponad 2 tys. lat temu, to jako napój pojawiła się dopiero w okolicach XIV w. w Jemenie. Pierwsza kawiarnia powstała w Turcji w 1554 r., a następnie trafiła do Francji, skąd rozprzestrzeniła się na inne kraje. Gdzie w tym wszystkim są Włochy? Słoneczna Italia wkroczyła na kawową arenę w 1901 r., a głównym bohaterem był Luigi Bezzera.

Espresso

To właśnie Bezzera opatentował maszynę, która była w stanie przygotować filiżankę espresso w czasie około 30 sekund. Według niektórych stało się to zbawienne dla... włoskiego przemysłu, ponieważ tamtejsi pracownicy tak pokochali kawę, że czas jej przygotowywania powodował wydłużenie przerw, a za tym szło zmniejszenie produktywności. Zasada działania była prosta - metalowy zbiornik wypełniany był do połowy wodą. Kiedy ta się zagotowała, wkładano opakowanie z kawą i następnie para wymuszała ucieczkę wody do górnej części przez sitko ze zmielonymi ziarnami. Trzeba jednak oddać sprawiedliwość i dodać, że to, co zrobił Bezzera, było ulepszoną wersją innego ekspresu. Jego twórcą był Angelo Moriondo, który w 1884 r. zaprezentował swój wynalazek na Expo w Turynie. Nie zyskał on jednak takiej popularności jak to, co pokazał Bezzera na początku XX w.

Perfekcyjne proporcje

Włosi są bardzo przywiązani do odpowiedniego traktowania ich produktów i wyrobów, co sprawia, że nawet z pozoru zwyczajna mała filiżanka kawy może zamienić się w prawdziwą celebrację. Jeżeli więc chcecie podążyć tym tropem, to podpowiadamy, jakie są cechy idealnego espresso według Włoskiego Instytutu Espresso. Przede wszystkim powinniście zacząć od odpowiedniego sprzętu i kawy, które mają specjalny certyfikat. Listę znajdziecie na stronie internetowej instytutu. Do przygotowania jednej filiżanki potrzeba 7g kawy. Woda powinna mieć temperaturę 88 stopni Celsjusza i ciśnienie 9 bar. Temperatura napoju musi wynosić 67 stopni Celsjusza. Idealne espresso powinno mieć minimum 2 mg tłuszczu na ml i mniej niż 100 mg kofeiny na filiżankę. Włosi organizują specjalne kursy zakończone uzyskaniem certyfikatu.

Corto, ristretto czy lungo?

Jak spożywać i podawać espresso? Najbardziej znany jest styl neapolitański. Tu pierwszy łyk kawy powinniśmy poprzedzić łykiem czystej wody, by pozbyć się niechcianych resztek pokarmu, a także smaków i zapachów mogących zakłócić aromat czarnego trunku. Rozróżniamy też trzy rodzaje espresso corto, ristretto i lungo. Lungo, jak sama nazwa wskazuje, zajmuje nieco więcej czasu i charakteryzuje się niską gęstością. Corto z języka włoskiego oznacza "krótki". Jeżeli bardzo się spieszycie, to możecie zamówić ristretto ("ograniczony"). Wtedy otrzymacie mniej niż 30 ml kawy, która będzie miała bardzo intensywny smak. W przeciwieństwie do kaw z dodatkiem mleka espresso można pić o każdej porze dnia. Przy latte i cappuccino przyjmuje się, że są one spożywane do godziny 11. Wynika to z tego, że mleko może opóźnić lub zaburzyć proces trawienia posiłków.

Filiżanka

Naczynie również odgrywa niezwykle ważną rolę. Pojemność filiżanki powinna mieścić się w przedziale od 50 do 100 ml i mieć eliptyczny kształt. Kolor musi być biały, a wnętrze pozbawione jakichkolwiek grafik. Chodzi o to, by nic nie odwróciło uwagi od celebrowania widoku, zapachu i smaku espresso. Jeżeli zboczycie z purystycznej drogi, to czekają na was bogata paleta kolorów i wzorów, pośród których każdy znajdzie coś dla siebie. Wybór filiżanki jest niezwykle ważny i przede wszystkim powinna odpowiadać waszym upodobaniom, ponieważ będzie wam ona towarzyszyć przez długi czas.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥