Trwa ładowanie...
d47bs1e
10-11-2022 10:01

Aromatyczna zupa pieczarkowa z ziemniakami. Pycha!

Przepis

Jesień to idealny moment na zupy grzybowe. Najszybsza i najprostsza to oczywiście pieczarkowa.

d47bs1e
4.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 4-5 ziemniaków
  • ok. 1-1,5l wywaru warzywnego
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki mąki
  • do smaku: sól, pieprz mielony, lubczyk suszony
  • do posypania: posiekana natka pietruszki
Przepis
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać połową wywaru, gotować do miękkości.
  • Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym (można umyć), pokroić w cienkie półplasterki.
  • Cebulkę obrać, posiekać. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulkę, zeszklić dodać grzyby, smażyć 5-8 min., przełożyć do ugotowanych ziemniaków i wlać resztę bulionu, dodać troszkę mielonego pieprzu i lubczyku, zagotować.
  • Śmietanę roztrzepać z mąką i odrobiną soli, zahartować niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka, zagotować. Podawać posypaną dużą ilością natki pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Aromatyczna zupa pieczarkowa z ziemniakami. Pycha!
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47bs1e
d47bs1e
d47bs1e
d47bs1e
Więcej tematów
d47bs1e