Trwa ładowanie...
d1cro2p
d1cro2p

Zupa pieczarkowa

Przepis
4.0
(6 głosów)
Oceń:
Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa
Składniki
    • 25 dkg pieczarek
    • 1 mała cebula
    • 4-5 ziemniaków
    • ok. 1-1,5l wywaru warzywnego
    • 100ml śmietany, wystarczy 18%
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 łyżeczki mąki
    • do smaku: sól, pieprz mielony, lubczyk suszony
    • do posypania: posiekana natka pietruszki
Przepis

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać połową wywaru, gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym (można umyć), pokroić w cienkie półplasterki. Cebulkę obrać, posiekać. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulkę, zeszklić dodać grzyby, smażyć 5-8 min. , przełożyć do ugotowanych ziemniaków i wlać resztę bulionu, dodać troszkę mielonego pieprzu i lubczyku, zagotować. Śmietanę roztrzepać z mąką i odrobiną soli, zahartować niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka, zagotować. Podawać posypaną dużą ilością natki pietruszki.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

d1cro2p

Podziel się opinią

Share
d1cro2p

d1cro2p
d1cro2p
d1cro2p