Najlepszy sos pieczarkowy. Do makaronu, mięsa, ziemniaków
Przygotowanie sosu pieczarkowego jest banalnie proste. Potrzebujemy pieczarek, świeżych, jędrnych i pozbawionych ciemnych nalotów. Najlepiej sprawdzają się grzyby o niewielkich kapeluszach. Sos pieczarkowy doskonale pasuje do pieczonych mięs i kotletów mielonych.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle.
- Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, dodać do pieczarek i podsmażyć.
- Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc i rozprowadzić zimnym wywarem, szybko mieszając trzepaczką i gotować około 10 min. na małym ogniu, często mieszając.
- Pod koniec gotowania dodać pieczarki. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, wlewać powoli do sosu, szybko mieszając trzepaczką.
- Doprawić i dodać posiekaną natkę pietruszki. Sos można podawać z makaronem jak i z ziemniaczkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze