Najlepszy sos pieczarkowy. Do makaronu, mięsa, ziemniaków

Przygotowanie sosu pieczarkowego jest banalnie proste. Potrzebujemy pieczarek, świeżych, jędrnych i pozbawionych ciemnych nalotów. Najlepiej sprawdzają się grzyby o niewielkich kapeluszach. Sos pieczarkowy doskonale pasuje do pieczonych mięs i kotletów mielonych.

Najlepszy sos pieczarkowy. Do makaronu, mięsa, ziemniakówNajlepszy sos pieczarkowy. Do makaronu, mięsa, ziemniaków
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1,5 szklanki bulionu
  • 200 ml śmietany (najlepiej 18 proc. słodkiej)
  • 200 g pieczarek
  • masło klarowane
  • 1 cebula
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przepis

  • Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle.
  • Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, dodać do pieczarek i podsmażyć.
  • Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc i rozprowadzić zimnym wywarem, szybko mieszając trzepaczką i gotować około 10 min. na małym ogniu, często mieszając.
  • Pod koniec gotowania dodać pieczarki. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, wlewać powoli do sosu, szybko mieszając trzepaczką.
  • Doprawić i dodać posiekaną natkę pietruszki. Sos można podawać z makaronem jak i z ziemniaczkami.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany