24 lutego - dzień tosta. Przysmak nie tylko na śniadanie

W kalendarzu świąt nietypowych znajdziemy wiele dni dedykowanych różnym produktom kulinarnym czy gotowym daniom. Od 2014 roku, w ostatni czwartek lutego, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Tosta. To smaczne święto zostało zainaugurowane przez The Tiptree World Bread Awards w Wielkiej Brytanii, stowarzyszenie piekarnicze, którego celem jest promowanie sztuki wytwarzania pieczywa.

TostyPyszne tosty z żółtym serem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elena Shashkina
Magda Bukowska

Historia opiekanego chleba sięga czasów Cesarstwa Rzymskiego, a samo słowo pochodzi od łacińskiego terminu tostum, który oznacza po prostu przypalić, a w przypadku chleba - przypiec.

Choć kromki podpieczonego chleba znane były już w starożytności, wówczas przygotowywano je nie dla walorów smakowych czy nadania pieczywu chrupkości, a po to, by łatwiej i dłużej można je było przechowywać. Początków współczesnych tostów, takich jakie znamy dziś, badacze dopatrują się w XVIII wiecznej Francji i Holandii, jednak dopiero na początku XX stulecia pojawiły się tostery i pieczone pieczywo zaczęło podbijać świat. Niemal sto lat później doczekało się swojego święta. Jak je celebrować? Oczywiście puszczając wodze fantazji i przygotowując fantastyczne tosty. To świetny pomysł na lekki lunch czy świąteczną kolację.

My z okazji Światowego Dnia Tosta proponujemy trzy pyszne grzanki, przygotowywane na różne sposoby.

Kajzerki zapiekane z jajkiem

Tosty francuskie

Na początek wyborna klasyka. Prosta, smaczna, doskonała z różnymi dodatkami. Co ważne, składniki na jej przygotowanie z pewnością mamy w domu. Wystarczy jajko, odrobina mleka, pieczywo (nie musi być świeże) i tłuszcz - olej lub masło.

Przygotowanie tostów francuskich jest tak proste jak ich skład. Wystarczy rozbełtać jajka z mlekiem, można dodać odrobinę soli. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, zanurzamy pajdy chleba w jajku i smażymy krótko na średnim ogniu, aż obie strony kanapki będą złociste. Takie tosty są jednocześnie miękkie i lekko chrupiące. Można podać je bez dodatków, z pomidorem, ketchupem lub innym sosem, albo jako dodatek do sałatki.

Tosty angielskie

Klasyczny tost angielski, to po prostu trójkątny, przypieczony kawałek pieczywa, podany w określonym towarzystwie - zwykle z bekonem, jajkiem sadzonym i fasolką. Jeśli jednak chcemy, by to kanapka miała smak brytyjskiego śniadania - nic prostszego - przygotujmy tosty z jajkiem.

Tosty
© Adobe Stock

Do ich przygotowania najlepiej nadaje się chleb tostowy. Każda kanapka składa się z dwóch kromek pieczywa. Na dolnej układamy ser (można też dodać podsmażony plasterek bekonu). Następnie przykrywamy go drugą pajdą chleba, w której wcześniej wycięliśmy dziurę - najłatwiej to zrobić przy pomocy szklanki. Do otworu delikatnie wlewamy jajko, starając się nie uszkodzić żółtka. Tak przygotowane kanapki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 180-200 stopni C i pieczemy, aż chleb się zarumieni, a białko zetnie. Na koniec posypujemy jajko solą. Możemy też dodać posiekany szczypiorek.

Tosty hawajskie

Miłośnikom połączenia smaków wytrawnych i słodkich, proponujemy tosty hawajskie. Do ich przygotowania potrzebujemy pieczywa - najlepiej tostowego, szynki, sera i ananasa w plastrach.

Dodatki układamy na pieczywie - najpierw plaster wędliny, na niej ananas, na górze ser. Następnie umieszczamy kanapki w piekarniku o temperaturze 180-190 stopni C i pieczemy około 15 minut, aż ser lekko się rozpuści i zapiecze na ananasie. Przed jedzeniem pozwólmy im odrobinę przestygnąć, bo wilgotny owoc jest bardzo gorący.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw