24 lutego - dzień tosta. Przysmak nie tylko na śniadanie

W kalendarzu świąt nietypowych znajdziemy wiele dni dedykowanych różnym produktom kulinarnym czy gotowym daniom. Od 2014 roku, w ostatni czwartek lutego, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Tosta. To smaczne święto zostało zainaugurowane przez The Tiptree World Bread Awards w Wielkiej Brytanii, stowarzyszenie piekarnicze, którego celem jest promowanie sztuki wytwarzania pieczywa.

TostyPyszne tosty z żółtym serem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elena Shashkina
Magda Bukowska

Historia opiekanego chleba sięga czasów Cesarstwa Rzymskiego, a samo słowo pochodzi od łacińskiego terminu tostum, który oznacza po prostu przypalić, a w przypadku chleba - przypiec.

Choć kromki podpieczonego chleba znane były już w starożytności, wówczas przygotowywano je nie dla walorów smakowych czy nadania pieczywu chrupkości, a po to, by łatwiej i dłużej można je było przechowywać. Początków współczesnych tostów, takich jakie znamy dziś, badacze dopatrują się w XVIII wiecznej Francji i Holandii, jednak dopiero na początku XX stulecia pojawiły się tostery i pieczone pieczywo zaczęło podbijać świat. Niemal sto lat później doczekało się swojego święta. Jak je celebrować? Oczywiście puszczając wodze fantazji i przygotowując fantastyczne tosty. To świetny pomysł na lekki lunch czy świąteczną kolację.

My z okazji Światowego Dnia Tosta proponujemy trzy pyszne grzanki, przygotowywane na różne sposoby.

Kajzerki zapiekane z jajkiem

Tosty francuskie

Na początek wyborna klasyka. Prosta, smaczna, doskonała z różnymi dodatkami. Co ważne, składniki na jej przygotowanie z pewnością mamy w domu. Wystarczy jajko, odrobina mleka, pieczywo (nie musi być świeże) i tłuszcz - olej lub masło.

Przygotowanie tostów francuskich jest tak proste jak ich skład. Wystarczy rozbełtać jajka z mlekiem, można dodać odrobinę soli. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, zanurzamy pajdy chleba w jajku i smażymy krótko na średnim ogniu, aż obie strony kanapki będą złociste. Takie tosty są jednocześnie miękkie i lekko chrupiące. Można podać je bez dodatków, z pomidorem, ketchupem lub innym sosem, albo jako dodatek do sałatki.

Tosty angielskie

Klasyczny tost angielski, to po prostu trójkątny, przypieczony kawałek pieczywa, podany w określonym towarzystwie - zwykle z bekonem, jajkiem sadzonym i fasolką. Jeśli jednak chcemy, by to kanapka miała smak brytyjskiego śniadania - nic prostszego - przygotujmy tosty z jajkiem.

Tosty
© Adobe Stock

Do ich przygotowania najlepiej nadaje się chleb tostowy. Każda kanapka składa się z dwóch kromek pieczywa. Na dolnej układamy ser (można też dodać podsmażony plasterek bekonu). Następnie przykrywamy go drugą pajdą chleba, w której wcześniej wycięliśmy dziurę - najłatwiej to zrobić przy pomocy szklanki. Do otworu delikatnie wlewamy jajko, starając się nie uszkodzić żółtka. Tak przygotowane kanapki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 180-200 stopni C i pieczemy, aż chleb się zarumieni, a białko zetnie. Na koniec posypujemy jajko solą. Możemy też dodać posiekany szczypiorek.

Tosty hawajskie

Miłośnikom połączenia smaków wytrawnych i słodkich, proponujemy tosty hawajskie. Do ich przygotowania potrzebujemy pieczywa - najlepiej tostowego, szynki, sera i ananasa w plastrach.

Dodatki układamy na pieczywie - najpierw plaster wędliny, na niej ananas, na górze ser. Następnie umieszczamy kanapki w piekarniku o temperaturze 180-190 stopni C i pieczemy około 15 minut, aż ser lekko się rozpuści i zapiecze na ananasie. Przed jedzeniem pozwólmy im odrobinę przestygnąć, bo wilgotny owoc jest bardzo gorący.

Wybrane dla Ciebie
Zastąp nimi słodycze. To prawdziwe superfoods
Zastąp nimi słodycze. To prawdziwe superfoods
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇