24 lutego - dzień tosta. Przysmak nie tylko na śniadanie
W kalendarzu świąt nietypowych znajdziemy wiele dni dedykowanych różnym produktom kulinarnym czy gotowym daniom. Od 2014 roku, w ostatni czwartek lutego, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Tosta. To smaczne święto zostało zainaugurowane przez The Tiptree World Bread Awards w Wielkiej Brytanii, stowarzyszenie piekarnicze, którego celem jest promowanie sztuki wytwarzania pieczywa.
Historia opiekanego chleba sięga czasów Cesarstwa Rzymskiego, a samo słowo pochodzi od łacińskiego terminu tostum, który oznacza po prostu przypalić, a w przypadku chleba - przypiec.
Choć kromki podpieczonego chleba znane były już w starożytności, wówczas przygotowywano je nie dla walorów smakowych czy nadania pieczywu chrupkości, a po to, by łatwiej i dłużej można je było przechowywać. Początków współczesnych tostów, takich jakie znamy dziś, badacze dopatrują się w XVIII wiecznej Francji i Holandii, jednak dopiero na początku XX stulecia pojawiły się tostery i pieczone pieczywo zaczęło podbijać świat. Niemal sto lat później doczekało się swojego święta. Jak je celebrować? Oczywiście puszczając wodze fantazji i przygotowując fantastyczne tosty. To świetny pomysł na lekki lunch czy świąteczną kolację.
My z okazji Światowego Dnia Tosta proponujemy trzy pyszne grzanki, przygotowywane na różne sposoby.
Kajzerki zapiekane z jajkiem
Tosty francuskie
Na początek wyborna klasyka. Prosta, smaczna, doskonała z różnymi dodatkami. Co ważne, składniki na jej przygotowanie z pewnością mamy w domu. Wystarczy jajko, odrobina mleka, pieczywo (nie musi być świeże) i tłuszcz - olej lub masło.
Przygotowanie tostów francuskich jest tak proste jak ich skład. Wystarczy rozbełtać jajka z mlekiem, można dodać odrobinę soli. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, zanurzamy pajdy chleba w jajku i smażymy krótko na średnim ogniu, aż obie strony kanapki będą złociste. Takie tosty są jednocześnie miękkie i lekko chrupiące. Można podać je bez dodatków, z pomidorem, ketchupem lub innym sosem, albo jako dodatek do sałatki.
Tosty angielskie
Klasyczny tost angielski, to po prostu trójkątny, przypieczony kawałek pieczywa, podany w określonym towarzystwie - zwykle z bekonem, jajkiem sadzonym i fasolką. Jeśli jednak chcemy, by to kanapka miała smak brytyjskiego śniadania - nic prostszego - przygotujmy tosty z jajkiem.
Do ich przygotowania najlepiej nadaje się chleb tostowy. Każda kanapka składa się z dwóch kromek pieczywa. Na dolnej układamy ser (można też dodać podsmażony plasterek bekonu). Następnie przykrywamy go drugą pajdą chleba, w której wcześniej wycięliśmy dziurę - najłatwiej to zrobić przy pomocy szklanki. Do otworu delikatnie wlewamy jajko, starając się nie uszkodzić żółtka. Tak przygotowane kanapki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 180-200 stopni C i pieczemy, aż chleb się zarumieni, a białko zetnie. Na koniec posypujemy jajko solą. Możemy też dodać posiekany szczypiorek.
Tosty hawajskie
Miłośnikom połączenia smaków wytrawnych i słodkich, proponujemy tosty hawajskie. Do ich przygotowania potrzebujemy pieczywa - najlepiej tostowego, szynki, sera i ananasa w plastrach.
Dodatki układamy na pieczywie - najpierw plaster wędliny, na niej ananas, na górze ser. Następnie umieszczamy kanapki w piekarniku o temperaturze 180-190 stopni C i pieczemy około 15 minut, aż ser lekko się rozpuści i zapiecze na ananasie. Przed jedzeniem pozwólmy im odrobinę przestygnąć, bo wilgotny owoc jest bardzo gorący.