5 produktów, których lepiej unikać na śniadanie

Śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek dnia. Ma on za zadanie dostarczyć nam solidnej dawki energii, która nie spadnie po godzinie, a także nasycić nas i usatysfakcjonować. Warto więc postawić na produkty, które są nie tylko pełnowartościowe, ale też smaczne. No dobrze, ale jakich posiłków w takim razie powinniśmy unikać na śniadanie?

Oat granola with yogurt, honey, fresh bananas, blueberries, chia seeds in bowl  and cup of coffee on white backgroundHealthy breakfast set. Oat granola with yogurt, honey, fresh bananas, blueberries, chia seeds in bowl  and cup of coffee on white background, top viewassortment, background, berry, blueberry, bowl, breakfast, cereal, chia seeds, clean eatind, close-up, concept, copy space, cutlery, dairy, detox, flat lay, flowers, food, fresh, fruit, grain, granola, healthy, honey, meal, menu, milk, morning, natural, oat, organic, set, spoon, superfoods, sweet, tasty, top view, variety, water, white, yogurtPostawmy na samodzielnie przygotowywane potrawy na bazie pełnowartościowych składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Natalia Klenova - stock.adobe.com

Płatki śniadaniowe

Pierwsze skojarzenie? No przecież mają w nazwie, że są na śniadanie! Dlaczego mamy ich unikać? Otóż chodzi przede wszystkim o te płatki, które w składzie mają cukier. Są one pięknie reklamowane jako wartościowy poranny posiłek, ale po ich skonsumowaniu na pewno szybko znów będziemy głodni. Płatki czekoladowe, miodowe, w formie ciasteczek czy chrupiących poduszek to naprawdę ogromne ilości cukru i rafinowanej mąki.

Dietetycy biją na alarm i sygnalizują, że aż 70 proc. płatków śniadaniowych, które znajdziemy w sklepach, w jednej porcji dostarcza tyle cukru, co pączek nadziewany dżemem! Jeśli jednak bardzo lubisz płatki i nie chcesz z nich zrezygnować, wypróbuj płatki owsiane zwykłe lub górskie. Wystarczy dodać do nich owoce, np. jabłka z dodatkiem cynamonu i orzechów, by uzyskać rzeczywiście zdrowe i wartościowe śniadanie.

Białe pieczywo

Większość z nas na pewno ma w domu pszenny chleb. Niektórzy wręcz nie tolerują żadnego innego. Tymczasem białe pieczywo jest produkowane z pszennej mąki, która została całkowicie pozbawiona prawie wszystkich cennych składników odżywczych. W procesie oczyszczania zabierane są z niej błonnik, witaminy i minerały. Zostają za to zapychające kalorie, które wywołują nagłe podniesienie się poziomu cukru we krwi.

Przepis na pyszne placki bananowe. Idealne na zdrowe śniadanie lub podwieczorek

Białe pieczywo najlepiej zastąpić pełnoziarnistym o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli trudno nam od razu rozstać się z pszennym chlebem, zacznijmy wprowadzanie zmian do swojej diety poprzez małe kroki. Kupmy chleb mieszany pszenno-żytni albo pszenny z pełnymi ziarnami. Z czasem łatwiej nam będzie całkowicie odstawić białe pieczywo na rzecz tego zdrowszego.

Kanapki z kremem czekoladowym i kakao

Cukier, cukier i jeszcze raz cukier. Okazuje się, że w gotowym proszku kakao, które tak często przygotowujemy dzieciom, znajduje się aż 80 proc. cukru! Z kolei w smarowidłach na kanapki o smaku czekoladowym lub orzechowym ze świecą trzeba szukać wartościowych składników. Znacznie łatwiej odnaleźć na samym początku etykiety cukier oraz tłuszcze trans.

Zamiast gotowego kakaowego proszku gotujmy na mleku czyste kakao. Możemy je nieco posłodzić, bo samo ma gorzki smak, ale zawsze będzie o wiele zdrowsze. Z kolei z kremów czekoladowych lepiej całkowicie zrezygnować na rzecz warzywnych past, które z łatwością samodzielnie przygotujemy w domu.

Jogurty owocowe

Mogłoby się wydawać, że jogurty są bardzo wartościowymi produktami. Przecież są produkowane z mleka, posiadają żywe kultury bakterii, a do tego wzbogacone są owocami, które dostarczają mnóstwa witamin. Prawda niestety wygląda zgoła inaczej. Wystarczy, że przyjrzymy się składowi naszych owocowych jogurtów. Jakże często znajdziemy w nich spore ilości cukru! Z kolei te pięknie przedstawione na opakowaniach owoce znajdują się na szarym końcu etykiety ze składem w ilości często nie przekraczającej 1 proc.

Również na jogurty beztłuszczowe powinniśmy uważać. Może i są one mniej kaloryczne, jednak tłuszcze są potrzebne w naszej diecie. Dzięki nim łatwiej naszemu organizmowi przyswoić wiele cennych witamin i składników mineralnych. Właśnie dlatego na śniadanie znaczenie lepiej wybrać klasyczny jogurt naturalny lub jogurt typu greckiego, który połączymy np. z górskimi płatkami owsianymi, owocami i orzechami.

Drożdżówki

Mało tego, że zrobione są najczęściej z mąki pszennej, to jeszcze zawierają ogromne ilości dodanego cukru. Tak naprawdę nie wnoszą do naszej diety żadnych wartości odżywczych. Najpierw szybko zaspokoją głód, a po chwili moglibyśmy zjeść kolejną porcję. Poziom glukozy we krwi gwałtownie rośnie, a potem spada, dlatego tracimy energię, która po śniadaniu powinna przecież utrzymywać się zdecydowanie dłużej.

Znacznie lepiej odrzucić wszelkie drożdżówki i słodkie bułeczki ze swojej diety, a szczególnie z menu śniadaniowego.

Podsumowując, jeśli wybieramy produkty na śniadanie, przede wszystkim czytajmy etykiety. Cukier, sztuczne wypełniacze czy tłuszcze trans znajdujące się na czele składu powinny nas skutecznie zniechęcić do kupowania i jedzenia tego rodzaju posiłków. Postawmy na samodzielnie przygotowywane potrawy na bazie pełnowartościowych składników.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯