Trwa ładowanie...

5 produktów, których lepiej unikać na śniadanie

Śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek dnia. Ma on za zadanie dostarczyć nam solidnej dawki energii, która nie spadnie po godzinie, a także nasycić nas i usatysfakcjonować. Warto więc postawić na produkty, które są nie tylko pełnowartościowe, ale też smaczne. No dobrze, ale jakich posiłków w takim razie powinniśmy unikać na śniadanie?

Share
Postawmy na samodzielnie przygotowywane potrawy na bazie pełnowartościowych składników Postawmy na samodzielnie przygotowywane potrawy na bazie pełnowartościowych składników Źródło: Adobe Stock, fot: ©Natalia Klenova - stock.adobe.com
d2nfvh7

Płatki śniadaniowe

Pierwsze skojarzenie? No przecież mają w nazwie, że są na śniadanie! Dlaczego mamy ich unikać? Otóż chodzi przede wszystkim o te płatki, które w składzie mają cukier. Są one pięknie reklamowane jako wartościowy poranny posiłek, ale po ich skonsumowaniu na pewno szybko znów będziemy głodni. Płatki czekoladowe, miodowe, w formie ciasteczek czy chrupiących poduszek to naprawdę ogromne ilości cukru i rafinowanej mąki.

Dietetycy biją na alarm i sygnalizują, że aż 70 proc. płatków śniadaniowych, które znajdziemy w sklepach, w jednej porcji dostarcza tyle cukru, co pączek nadziewany dżemem! Jeśli jednak bardzo lubisz płatki i nie chcesz z nich zrezygnować, wypróbuj płatki owsiane zwykłe lub górskie. Wystarczy dodać do nich owoce, np. jabłka z dodatkiem cynamonu i orzechów, by uzyskać rzeczywiście zdrowe i wartościowe śniadanie.

Białe pieczywo

Większość z nas na pewno ma w domu pszenny chleb. Niektórzy wręcz nie tolerują żadnego innego. Tymczasem białe pieczywo jest produkowane z pszennej mąki, która została całkowicie pozbawiona prawie wszystkich cennych składników odżywczych. W procesie oczyszczania zabierane są z niej błonnik, witaminy i minerały. Zostają za to zapychające kalorie, które wywołują nagłe podniesienie się poziomu cukru we krwi.

Przepis na pyszne placki bananowe. Idealne na zdrowe śniadanie lub podwieczorek

Białe pieczywo najlepiej zastąpić pełnoziarnistym o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli trudno nam od razu rozstać się z pszennym chlebem, zacznijmy wprowadzanie zmian do swojej diety poprzez małe kroki. Kupmy chleb mieszany pszenno-żytni albo pszenny z pełnymi ziarnami. Z czasem łatwiej nam będzie całkowicie odstawić białe pieczywo na rzecz tego zdrowszego.

d2nfvh7

Kanapki z kremem czekoladowym i kakao

Cukier, cukier i jeszcze raz cukier. Okazuje się, że w gotowym proszku kakao, które tak często przygotowujemy dzieciom, znajduje się aż 80 proc. cukru! Z kolei w smarowidłach na kanapki o smaku czekoladowym lub orzechowym ze świecą trzeba szukać wartościowych składników. Znacznie łatwiej odnaleźć na samym początku etykiety cukier oraz tłuszcze trans.

Zamiast gotowego kakaowego proszku gotujmy na mleku czyste kakao. Możemy je nieco posłodzić, bo samo ma gorzki smak, ale zawsze będzie o wiele zdrowsze. Z kolei z kremów czekoladowych lepiej całkowicie zrezygnować na rzecz warzywnych past, które z łatwością samodzielnie przygotujemy w domu.

Jogurty owocowe

Mogłoby się wydawać, że jogurty są bardzo wartościowymi produktami. Przecież są produkowane z mleka, posiadają żywe kultury bakterii, a do tego wzbogacone są owocami, które dostarczają mnóstwa witamin. Prawda niestety wygląda zgoła inaczej. Wystarczy, że przyjrzymy się składowi naszych owocowych jogurtów. Jakże często znajdziemy w nich spore ilości cukru! Z kolei te pięknie przedstawione na opakowaniach owoce znajdują się na szarym końcu etykiety ze składem w ilości często nie przekraczającej 1 proc.

Również na jogurty beztłuszczowe powinniśmy uważać. Może i są one mniej kaloryczne, jednak tłuszcze są potrzebne w naszej diecie. Dzięki nim łatwiej naszemu organizmowi przyswoić wiele cennych witamin i składników mineralnych. Właśnie dlatego na śniadanie znaczenie lepiej wybrać klasyczny jogurt naturalny lub jogurt typu greckiego, który połączymy np. z górskimi płatkami owsianymi, owocami i orzechami.

d2nfvh7

Drożdżówki

Mało tego, że zrobione są najczęściej z mąki pszennej, to jeszcze zawierają ogromne ilości dodanego cukru. Tak naprawdę nie wnoszą do naszej diety żadnych wartości odżywczych. Najpierw szybko zaspokoją głód, a po chwili moglibyśmy zjeść kolejną porcję. Poziom glukozy we krwi gwałtownie rośnie, a potem spada, dlatego tracimy energię, która po śniadaniu powinna przecież utrzymywać się zdecydowanie dłużej.

Znacznie lepiej odrzucić wszelkie drożdżówki i słodkie bułeczki ze swojej diety, a szczególnie z menu śniadaniowego.

Podsumowując, jeśli wybieramy produkty na śniadanie, przede wszystkim czytajmy etykiety. Cukier, sztuczne wypełniacze czy tłuszcze trans znajdujące się na czele składu powinny nas skutecznie zniechęcić do kupowania i jedzenia tego rodzaju posiłków. Postawmy na samodzielnie przygotowywane potrawy na bazie pełnowartościowych składników.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2nfvh7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2nfvh7
d2nfvh7
Więcej tematów