WAŻNE
TERAZ

Akcja służb w Krakowie. Rosjanin podejrzany o "poważne przestępstwa"

5 ciekawych pomysłów na wykorzystanie parmezanu

Twardy, długo dojrzewający ser podpuszczkowy wykorzystujemy zwykle jako smakowite wykończenie dań z makaronem, zapiekanek czy pizzy. Jednak parmezan świetnie sprawdza się także w głównych rolach, możemy z niego przygotować choćby pyszne chipsy. Co jeszcze?

ParmezanParmezan w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Serghei Platonov
oprac.  KGD

Parmezanowa panierka

Dzięki niej potrawy nabierają chrupkości i atrakcyjnego wyglądu. Jednak tradycyjna panierka z bułki tartej nie ma zbyt wielu walorów smakowych, a poza tym chłonie tłuszcz niczym gąbka. A gdyby tak trochę ją "podkręcić"?

Do tego celu świetnie nadaje się parmezan. Wystarczy zmieszać drobno tartą bułkę (szklanka) ze świeżo startym serem (pół szklanki), suszonym oregano (3 łyżki) oraz szczyptą soli i pieprzu. Następnie w tak przygotowanej panierce obtaczamy pierś z kurczaka albo koleta schabowego, wcześniej zanurzone w rozkłóconym jajku, i smażymy.

Paluchy z parmezanem

Smaczna i prosta do przygotowania przekąska, którą możemy zaserwować podczas domowego przyjęcia albo rozkoszować się nią oglądając mecz czy film. Parmezanowe paluchy świetnie się sprawdzą jako dodatek do zup-kremów albo sałatek.

Jak przygotować klasyczne spaghetti carbonara?

Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Siekamy zimne masło (100 g) z mąką pszenną (125 g), a następnie wszystko miksujemy, powoli dodając gęstą, kwaśną śmietanę (60 ml). Na koniec masę ręcznie zagniatamy, a gdy uzyska gładką konsystencję formujemy z niej kulę i odstawiamy do lodówki na 20-25 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i kroimy na dwa równe płaty. Jeden smarujemy roztrzepanym jajkiem lub sosem pomidorowym, po czym posypujemy solidną porcją tartego parmezanu, wymieszanego z suszonym oregano lub rozmarynem. Następnie przykrywamy drugim płatem, lekko dociskając.

Ciasto kroimy na paski o szerokości 1,5-2 cm. Każdy skręcamy, bo powstała spirala, po czym układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Smarujemy jajkiem, posypujemy przyprawami (najlepiej ziarenkami sezamu albo czarnuszki) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 st. Pieczemy około kwadransa, aż paluchy ładnie się zarumienią.

Wytrawna owsianka z parmezanem

Płatki owsiane zazwyczaj jemy na śniadanie, zalewając mlekiem i wzbogacając świeżymi lub suszonymi owocami, miodem czy bakaliami. Jednak nie mniej smacznym i wartościowym posiłkiem (także na obiad lub kolację) może być owsianka w wersji wytrawnej, np. z parmezanem.

Bazą dania pozostają oczywiście płatki owsiane, które najlepiej namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia mieszamy je z dużą porcją startego parmezanu, podsmażonymi i drobno pokrojonymi pieczarkami oraz posiekanym koperkiem, po czym przekładamy do kokilek, do każdej wbijamy jajko i umieszczamy na kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180 st. Spożywamy na ciepło.

Parmezan
© Adobe Stock | Brent Hofacker

Pączki z parmezanem

Kto powiedział, że pączki muszą być koniecznie faszerowane marmoladą czy innym słodkim nadzieniem? Przecież przed wiekami nasi przodkowie zajadali się wypiekami z boczkiem i słoniną. Zainspirowani poradami Magdy Gessler proponujemy trochę lżejszą wersję wytrawnych pączków, z parmezanem w jednej głównych ról.

Na początku przygotowujemy zaczyn – suche drożdże (25 g) mieszamy z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem (szklanka) oraz mąką pszenną (pół szklanki). Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Następnie dosypujemy przesianą mąkę (1,5 szklanki), ubite trzepaczką jajka (2 sztuki), drobno starty pamezan (niepełna szklanka), kminek (pół łyżeczki), szczyptę soli oraz… japoński chrzan wasabi w proszku (pół łyżeczki). Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając roztopione masło (5 łyżek). Masę odstawiamy do wyrośnięcia, na godzinę (w tym czasie jeszcze dwukrotnie ją wyrabiamy).

Na koniec ciasto dzielimy na kawałki, formujemy w ruloniki, tniemy na porcje, toczymy z nich kulki i odstawiamy jeszcze na pół godziny, po czym smażymy w głębokim tłuszczu. Po wyjęciu osączamy i posypujemy parmezanem.

Chipsy z parmezanu

Trudno znaleźć bardziej popularną przekąskę, szczególnie wśród młodych ludzi. Problem w tym, że regularne spożywanie kupowanych w sklepie chipsów nie jest zbyt korzystne dla zdrowia. Zdecydowanie ciekawszą alternatywę stanowią chrupki przygotowane w domu. Choćby z parmezanu.

Zadanie jest banalnie proste. Ser ścieramy na tarce o dość grubych oczkach, a następnie mieszamy np. z pieprzem ziołowym, suszonym oregano, rozmarynem albo innymi lubianymi ziołami. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy z parmezanu niezbyt duże okręgi (by ser się nie rozsypywał możemy użyć np. foremek do wycinania ciastek). Każdy lekko dociskamy, po czym pieczemy w 180 st., około 4-5 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu pozostawiamy do ostygnięcia, by chipsy nabrały chrupkości.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟