20 najzdrowszych warzyw świata
Nikt z nas nie wątpi, że warzywa są zdrowe i powinny znajdować się w naszej codziennej diecie. Poza tym, że zawierają ogrom witamin i składników mineralnych, są niskokaloryczne, bardzo smaczne i doskonale komponują się z innymi produktami, urozmaicając nasze posiłki. Jednak które z nich są najzdrowsze? Czy można w ogóle w ten sposób klasyfikować warzywa?
Ranking Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji
Naukowcy z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (Centers for Disease Control) wzięli pod uwagę 17 witamin i składników odżywczych, które zostały uznane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jako najbardziej potrzebne dla zachowania zdrowia, spowalniające ryzyko rozwoju nowotworów, chorób serca i nadciśnienia. Do listy tych składników należą:
- witamina A,
- witaminy B6 i B12,
- witamina C,
- witamina D,
- witamina E,
- witamina K,
- kwas foliowy,
- potas,
- cynk,
- żelazo,
- wapń,
- niacyna,
- tiamina,
- ryboflawina,
- białka pokarmowe.
Sprawdzając zawartość i gęstość tych składników odżywczych w poszczególnych warzywach, agencja wybrała te najzdrowsze, nadając im tzw. moc zdrowotną. Jak więc wygląda wspomniana klasyfikacja?
Nie obieraj. Te produkty jedz ze skórką
Oskarowe warzywa
Poniżej przedstawiamy 20 najzdrowszych warzyw. Przekonajcie się, które uzyskało pierwsze miejsce!
- Dynia. Jej zdrowotną moc naukowcy określili na poziomie 33,89. Najlepsza jest dynia najbardziej pomarańczowa. Opóźnia starzenie się organizmu i dba o zdrowie całego ciała.
- Brokuł. Chroni przed rakiem, dba o oczy oraz o system nerwowy. Zdrowotna moc tego warzywa oceniona została na 34,89.
- Rukola. Jej zdrowotna moc plasuje się na poziomie 37,65. Powinno się ją spożywać na surowo. Korzystnie wpływa na kości, odporność organizmu i stan układu pokarmowego.
- Papryka meksykańska. Zdrowotna moc sięga 41,26. Kapsaicyna w niej zawarta działa przeciwnowotworowo, zmniejsza parametry ciśnienia i wspiera odchudzanie.
- Liście mniszka lekarskiego. Mało kto je jada, a warto. Nie tylko oczyszczają organizm z toksyn, ale też mają działanie uspokajające i odchudzające. Mają wysoką zawartość żelaza i magnezu. Zdrowotna moc liści mleczu osiąga poziom 46,34.
- Jarmuż. Ma zdrowotną moc sięgającą 49.07. Zapobiega rozwojowi nowotworów i ma działanie antybakteryjne. Broni organizm przed promieniami UV oraz problemami z żołądkiem, np. wrzodami.
- Szczypior. Moc zdrowotna tego warzywa wynosi 54,80. Korzystnie wpływa na włosy i paznokcie, ale też pobudza apetyt i wspiera procesy trawienne.
- Endywia. Jest to warzywo pokrewne cykorii i sałacie. Ma lekko gorzkawy smak, dzięki czemu dobrze smakuje z ostrymi serami. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, skórę, włosy i paznokcie. Jej moc zdrowotna to 60,44.
- Liście gorczycy. Szczególnie lubiane i polecane są młode listki, które świetnie smakują w sałatkach. Działają oczyszczająco i wzmacniająco. Ich moc zdrowotna wynosi 61,39.
- Czarna rzepa. Jada się ją na surowo. Poprawia kondycję skóry i włosów, ma działanie oczyszczające dla wątroby oraz poprawia odporność. Ma moc zdrowotną na poziomie 62,12.
- Kapusta. Można ją jeść pod każdą postacią (kiszona, surowa, gotowana), a zawsze będzie bombą zdrowotną. Jej moc zdrowotna została oceniona na 62,49.
- Sałata rzymska. Ma moc zdrowotną na poziomie 63,48. W jej składzie znajdziemy kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę A i C, a także luteinę, która korzystnie wpływa na wzrok.
- Pietruszka. Zarówno korzeń, jak i natka są niezastąpionym źródłem składników odżywczych. Witamina C, ogrom potasu i żelaza to tylko niewielka część tego, co oferuje nam pietruszka. Jej zdrowotna moc to 65,59.
- Sałata masłowa. Moc zdrowotna na poziomie 70,73 mówi sama za siebie. Pasuje właściwie do wszystkiego i można ją jeść bez końca.
- Cykoria. Hamuje wchłanianie tłuszczów, ma właściwości oczyszczające i przyśpieszające metabolizm. Korzystnie wpływa również na cerę. Jej moc zdrowotna wynosi 73,36.
- Szpinak. Poziom mocy zdrowotnej wynosi 86,43. Broni nasz organizm przed nadciśnieniem i miażdżycą.
- Burak ćwikłowy. Obniża poziom cholesterolu w organizmie, ma działanie przeciwnowotworowe, zwiększa odporność i poprawia jakość krwi. Nic, tylko go jeść lub pić sok z buraka! Jego moc zdrowotna to 89,08.
- Boćwina. Jako pierwsza wkracza na podium, minimalnie wyprzedzając buraka ćwikłowego. Jej moc zdrowotna wynosi 89,27. Można ją jeść na surowo lub przyrządzoną na ciepło.
- Kapusta pekińska. Ma moc zdrowotną na poziomie 91,99. Pewnie mało kto by się spodziewał tego warzywa na drugim miejscu. Jest ona jednak bogata w prowitaminę A, która korzystnie działa na kondycję zębów, włosów, oczu, paznokci, skóry i kości.
- Rukiew wodna. No i zwycięzcą rankingu zostaje właśnie ona z mocą zdrowotną równą 100! Ma właściwości antynowotworowe, poprawiające samopoczucie, trawienie, stan skóry i wątroby. Ma też działanie odmładzające. To perła wśród wszystkich warzyw znana i ceniona od czasów starożytnych, a teraz nieco zapomniana i bagatelizowana.
Bez względu na to, które warzywa zostały najwyżej ocenione przez amerykańskich naukowców, postarajmy się, by jeść przynajmniej kilka ich rodzajów każdego dnia. A wybór jest przeogromny. Bo warzywa to nie tylko marchewka, kalafior, por czy cebula, ale też nieograniczona ilość innych, mniej lub bardziej znanych. Sprawią one, że każdy posiłek będzie wyglądał, pachniał i smakował inaczej.