15 potraw, których musisz spróbować
Podobne dania znajdziemy w rozmaitych miejscach na całym świecie, ale tylko te prawdziwe i oryginalne, przyrządzane często według bardzo starych receptur, pozostawią po sobie niezapomniane wrażenia. Zobacz, po jakie smaki warto jechać nawet na koniec świata.
15 potraw, których musisz spróbować
Podobne dania znajdziemy w rozmaitych miejscach na całym świecie, ale tylko te prawdziwe i oryginalne, przyrządzane często według bardzo starych receptur, pozostawią po sobie niezapomniane wrażenia. Zobacz, po jakie smaki warto jechać nawet na koniec świata.
Kaczka po pekińsku
Zgodnie z recepturą wykupioną wieki temu od cesarskich szefów kuchni z czasów dynastii Qing, kaczkę pieczoną na ogniu z drzewa moreli i brzoskwiń podaje się z chrupiącą skórką i glazurą. Po tę potrawę w najlepszych restauracjach ustawiają się kolejki, a najbardziej reprezentacyjny lokal w Pekinie, Quanjude, podaje rocznie dwa miliony kaczek po pekińsku.
Rybia głowa w curry
Indyjsko-chińsko-malajski miks smaków i zapachów to podstawa kuchni Singapuru. Tutaj o pozycję narodowej potrawy walczą między innymi kraby w chilli oraz rybia głowa upieczona w przyprawach (głównie curry).
Upoluj sobie kraba
W Finnmark na północnych krańcach Norwegii można wybrać się z miejscowym rybakiem na łowy, samodzielnie złapać kraba królewskiego, a następnie go zjeść. Ponieważ może mieć nawet dwa metry rozpiętości, wystarcza jedna noga, by najeść się do syta.
Najlepszy kebab na świecie
Potrawa sprzedawana na całym świecie jako typowy fast food może być prawdziwą poezją smaku. Brytyjski pisarz i prezenter telewizyjny Stefan Gates znalazł w Charikar pod Kabulem miejsce, w którym kebab smakuje po prostu nieziemsko. Jagnięce jądra oraz mięso prosto z grilla, przyprawione czosnkiem, przyniosły sławę restauracji Uncle Kebabi's Kekabs.
Stek ponad wszystko
Dario Cecchini uważa, że żadne ślimaki czy suflety nie mogą się równać z porządną sztuką mięsa. Jego bistecca alla fiorentina, czyli wołowe steki z polędwicy i rostbefu, przyprawione pieprzem, tymiankiem oraz rozmarynem, przenoszą konesera prosto do nieba - zwłaszcza, że widok z położonej na wzgórzu wioski Panzano jest równie imponujący, co samo danie.
Peruwiańska tradycja
Surowa ryba, marynowana w chilli oraz soku z cytryny, staje się prawdziwą kulinarną wizytówką Limy. Peruwiańczycy jadają ceviche najchętniej z kukurydzą w kolbach oraz słodkimi pieczonymi ziemniakami.
Kawior z mrówek
Mrówcze jaja, zebrane z korzeni agaw i ugotowane do konsystencji przypominającej wiejski ser, są przez niektórych zwane "owadzim kawiorem". To bardzo zdrowe danie, pełne wysokowartościowego, w pełni przyswajalnego białka, cieszy się dużą popularnością w Meksyku.
Wypluj i wypij
Kukurydziany napój przygotowywany z dodatkiem ludzkiej śliny Inkowie wykorzystywali podczas religijnych rytuałów. Dziś chicha (rozdrobniona kukurydza nasączona śliną, wypluta i pozostawiona do fermentacji) stanowi popularny element menu barów w Bogocie, stolicy Kolumbii.
Zestaw przypraw
Ras-el-hanout to zestaw w zasadzie dowolnych przypraw (od dziesięciu do stu), skomponowanych przez praktyków miejscowej kuchni. Najlepsze mieszanki kupimy na rynkach w Marakeszu, gdzie sprzedawane są z tkanin rozłożonych na ziemi. Plotka głosi, że najlepsze kompozycje zawierają m.in. nutkę haszyszu.
Mała wieprzowina
Narodową potrawą mieszkańców Filipin jest paella, ale szczególnym uznaniem wśród smakoszy egzotycznej kuchni cieszy się zupełnie inne danie: lechon de leche. Nowo narodzona świnka jest pieczona nad otwartym ogniem, następnie podawana z czerwoną cebulą i marynowanym mango.
Tarta od mnichów
Prawie każda portugalska cukiernia oferuje klientom krajowy specjał zwany pasteis de nata - tartę z bardzo słodkim jajecznym kremem. Często bywa smaczna, ale prawdziwy zachwyt wywołuje legendarna pasteis de Belem, przyrządzana według niezmienionej od co najmniej dwustu lat receptury opracowanej przez mnichów z klasztoru Hieronimitów.
Między Wietnamem a Francją
"Symfonia w kanapce" - zachwyca się Anthony Bourdain, kucharz i autor "A Cook's Tour". Banh mi to niespotykane połączenie smaku prawdziwej Francji z wietnamskimi specjałami: chrupiąca paryska bagietka z majonezem i pasztetem, a do tego marynowana biała rzodkiew, sos rybny, chilli oraz kolendra.
Milion sosów z kaczki
Prawdziwą sławę przyniosła paryskiej restauracji La Tour d'Argent spektakularna kaczka, która po upieczeniu zmiażdżona została w specjalnej prasie do postaci sosu. Canard au sang serwuje się od 1890 roku, a każda porcja obdarzona jest numerem. Milionową potrawę sprzedano w 2003 roku.
Węgorze jak makaron
W sezonie kosztują nawet do 600 brytyjskich funtów (blisko 2700 zł) za kilogram, ale upieczone nad węglem drzewnym są warte swojej ceny. Bardzo młode ryby, przypominające raczej nitki spaghetti z oczami, to jeden z najbardziej cenionych przysmaków Hiszpanii.
Pierniki na święta
Niemcy nie są znani ze swoich osiągnięć kulinarnych, ale pierniki z Norymbergii stanowią wyjątek od reguły. Tradycyjny świąteczny wypiek, zwany Elisen, przygotowuje się z dodatkiem ośmiu przypraw, orzechami (co najmniej 25 proc.) oraz całymi migdałami.
qk/ako