10 produktów spożywczych, dzięki którym będziesz mądrzejszy

Zdrowe odżywianie odgrywa istotną rolę w zwiększaniu wydajności fizycznej, ale dokonywanie trafnych wyborów żywieniowych może poprawić również funkcjonowanie mózgu. Jeśli masz problemy z pamięcią lub trudno ci się skupić, warto przeanalizować i ocenić codzienny jadłospis. Oto lista przekąsek, które znacznie poprawiają pracę mózgu.

Obraz

/ 10Mądrość na talerzu

Obraz
© 123RF.COM

Zdrowe odżywianie odgrywa istotną rolę w zwiększaniu wydajności fizycznej, ale dokonywanie trafnych wyborów żywieniowych może poprawić również funkcjonowanie mózgu. Jeśli masz problemy z pamięcią lub trudno ci się skupić, warto przeanalizować i ocenić codzienny jadłospis. Oto lista przekąsek, które znacznie poprawiają pracę mózgu.

Jajka są przede wszystkim doskonałym źródłem białka. Warto jednak zwrócić uwagę na żółtko, w którym skrywa się cholina - substancja odżywcza, która doskonale wpływa na poprawę pamięci. Jest kluczowym składnikiem dwóch cząsteczek w mózgu: fosfatydylocholiny i sfingomieliny, które stanowią wysoki procent całkowitej masy mózgowej. Dla maksymalnych korzyści zdrowotnych, warto pamiętać o spożywaniu tych produktów. Specjaliści od żywienia zalecają więc następującą częstotliwość: do dwóch jaj w diecie, trzy do czterech razy w tygodniu.

/ 10Węglowodany złożone

Obraz
© 123RF.COM

Ten rodzaj węglowodanów zapewnia powolne uwalnianie glukozy - a to jak wiadomo jedyny cukier, który mózg może wchłonąć. Glukoza jest niezbędnym "paliwem" dla komórek mózgu, które są odpowiedzialne za koncentrację, pamięć i jakość uczenia się. Dobrym źródłem węglowodanów złożonych są: pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, brązowy ryż, rośliny strączkowe, owoce i warzywa.

/ 10Woda

Obraz
© 123RF.COM

Nasz mózg składa się z około 75 procent wody, dlatego spożywanie odpowiedniej ilości tego płynu jest absolutnie niezbędne dla optymalnego działania tego organu. Pracownicy służby zdrowia uważają, że odwodnienie jest jedną z głównych przyczyn utraty pamięci - niezależnie od wieku. Ta prosta czynność, czyli nawyk picia dużej szklanki wody każdego poranka, może znacząco poprawić funkcjonowanie mózgu.

/ 10Antyoksydanty

Obraz
© 123RF.COM

Naukowcy uważają, że jedzenie produktów bogatych w przeciwutleniacze może pomóc w procesie opóźnienia starzenia się mózgu. Wszystko ze względu na fakt, że antyoksydanty mają zdolność zwalczania wolnych rodników. Te szkodliwe substancje to przyczyny wielu chorób, takich jak nowotwory czy demencja. Aby po części uchronić się przed nimi, w codzienny menu powinny znaleźć się kolorowe warzywa i owoce, takie jak jagody, marchew i awokado. Inne pokarmy bogate w przeciwutleniacze to czerwona fasolą, jabłka typu Granny Smith, orzechy pekan i śliwki.

/ 10Szałwia

Obraz
© 123RF.COM

To zioło opisane jest w encyklopediach roślinnych jako czynnik, który wzmacnia pamięć. Najnowsze badania wskazują, że używanie oleju z szałwii może poprawić też koncentracje. Łatwy i tani sposób do spożywania szałwii to również przygotowanie naparu. Wystarczy zalać gorącą wodą dwie łyżeczki świeżej lub łyżeczkę suszonych liści, a następnie parzyć przez 10 minut i po tym czasie przecedzić.

/ 10Kawa

Obraz
© 123RF.COM

Poranna kawa to nie tylko rozbudza przed pracą. Dodaje mocy również dla mózgu. Badania pokazują, że ten napój poprawia pamięć i przyspiesza czas reakcji, działając na korze przedczołowej mózgu, która odpowiedzialna jest za obszar pamięci krótkotrwałej. Spożywanie kawy łączy się również z obniżonym ryzykiem choroby Alzheimera i innych zaburzeń mózgu wpływających na pamięć, proces myślowy czy mowę.

/ 10Tłuste ryby

Obraz
© 123RF.COM

Gatunki ryb, które zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych, z zwłaszcza EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy) również pobudzają nasz mózg do lepszej pracy. Kwas EPA działa jak lek przeciwzapalny w organizmie, a także zapobiega krzepnięciu krwi, co może wywołać atak serca lub udar mózgu. Kwas DHA jest skoncentrowany w dużych ilościach w mózgu i jest obecnie uważany za istotny składnik pokarmowy zwiększający zdolności uczenia się i rozwoju umysłowego. Ryby, które zawierają najwyższe poziomy kwasów tłuszczowych to tuńczyk, makrela, łosoś, pstrąg i sardynki.

/ 10Algi

Obraz
© 123RF.COM

To typowo morskie warzywo zawiera dużo magnezu i wapnia. To również niedocenione źródło jodu, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju mózgu oraz ciała. Ponieważ organizm nie wytwarza go samodzielnie, ten składnik musi być pozyskiwany z odpowiednich produktów spożywczych. Wodorosty są obfite w jod, ale innym źródłem tego pierwiastka są również: owoce morza, produkty mleczne, rośliny uprawiane w glebie bogatej w jod i jodowanej soli kuchennej. Znaczny niedobór jodu powoduje zaburzenia psychicznego, zahamowanie wzrostu oraz problemy w nauce i przyswajaniu wiedzy.

/ 10Kakao

Obraz
© 123RF.COM

To czekolada w najczystszej postaci - bez cukru, nabiału i innych przetworzonych produktów. Naturalne kakao zasługuje na prawdziwe uznanie, ponieważ zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, jak również związków o nazwie epikatechiny. Naukowcy dowiedli, że odpowiednie ćwiczenia oraz dieta bogata w epikatechiny promują funkcjonalne zmiany w części mózgu, która wspiera uczenie się i pamięć. Napój ten zaleca się więc nie tylko jako dodatek do śniadań, ale również chwilę relaksu w trakcie nauki czy pracy.

10 / 10Orzechy włoskie

Obraz
© 123RF.COM

Wiele osób porównuje kształt tego przysmaku do wyglądu mózgu. Jest to pewne podobieństwo, które ma realne odzwierciedlenie w wynikach badań specjalistów do spraw żywienia. Ten rodzaj orzechów jest bowiem bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla prawidłowego działania mózgu i układu nerwowego. Dla optymalnego funkcjonowania warto dodać je do porannej owsianki lub zjeść garść jako przekąskę.

mp/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce