10 produktów, które pomogą ci uporać się ze stresem
Gdy odczuwasz napięcie i złość, a nerwy przejmują nad tobą kontrolę, zamiast do apteki po lek na uspokojenie skieruj się do kuchni. Zdziwisz się, jak wiele produktów pomoże ci uporać się ze stresem.
Odpowiedni posiłek zredukuje stres
Gdy odczuwasz napięcie i złość, a nerwy przejmują nad tobą kontrolę, zamiast do apteki po lek na uspokojenie skieruj się do kuchni. Zdziwisz się, jak wiele produktów pomoże ci uporać się ze stresem.
To naturalne bogactwo zdrowia. Po awokado warto sięgać jak najczęściej, jeśli często stykasz się ze stresującymi sytuacjami. Bardzo cennym związkiem w tym produkcie jest glutation, który wzmacnia organizm. Awokado to także cenne źródło dobrych tłuszczów i kwasu foliowego (oraz innych witamina z grupy B), które pomagają nam zwalczyć stres. Cennym związkiem jest w nim tyrozyna, która korzystnie oddziałuje na mózg, gwarantując koncentrację i jasność myślenia. Plaster awokado można położyć na kanapce, miąższ pokrojony w kosteczkę wrzucić do sałatki albo zrobić z niego pastę.
Nerkowce
Orzechy nerkowca są smaczne i zdrowe. Warto zjadać je jako przekąskę, dodawać do owsianki albo jogurtu. Obfitują w cynk, który łagodzi skutki stresu - niedobór tego pierwiastka zwiększa naszą podatność na stres, złość i depresję, powoduje zmęczenie i znużenie. Innym cennym pierwiastkiem oddziałującym na psychikę jest magnez, a orzechy nerkowca są jego dobrym źródłem. Regularne spożywanie nerkowców dobrze wpływa na serce i układ krążenia. Pamiętajmy tylko, by się nimi przesadnie nie objadać (garść ma blisko 200 kcal). By zwalczyć stres, można też wybrać migdały albo orzechy włoskie.
Herbata rumiankowa
Już nasze babcie podawały herbatę rumiankową na uspokojenie i wyciszenie. Dobrze robiły - naukowcy potwierdzili kojącą moc tego naparu. Badacze z Uniwersytetu w Pensylwanii nerwowych i agresywnych ochotników częstowali rumiankowymi suplementami, a po ośmiu tygodniach objawy agresji wyraźnie się u nich zmniejszyły. Naukowcy przekonują, że wypijanie herbaty rumiankowej koi nerwy i dobrze wpływa na sen. Herbata rumiankowa zalecana jest osobom zestresowanym, cierpiącym na depresję, a także w zespole napięcia przedmiesiączkowego.
Szparagi
Mało kto wie, że te smaczne i zdrowe zielone warzywa skutecznie zwalczają stres i walczą ze spadkiem nastroju. Dzieje się tak za sprawą obecnego w nich kwasu foliowego, którego niedobór zwiększa naszą podatność na stres. A gdy dostarczamy go organizmowi, łatwiej radzimy sobie z nerwami i mamy zapał do działania. Szparagi można jeść zarówno ugotowane, jak i na surowo. By były smaczną przekąską, wystarczy ugotować je na parze (krótko), doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą i oprószyć parmezanem. Szparagi warto dodawać też do zup, zapiekanek i sałatek.
Jagody
Te ciemne cuda natury są bogactwem antocyjanów, silnych przeciwutleniaczy, które dobrze oddziałują na serce i cały organizm. Jagody - jak również inne owoce jagodowe (borówki, poziomki, jeżyny, truskawki, maliny) - to bogactwo witaminy C, której zdolność zwalczania stresu potwierdzono naukowo. Niemieccy uczeni dowiedli, że osoby, którym przed stresującym zadaniem podano witaminę C, miały niższe ciśnienie krwi i niższy poziom kortyzolu (tzw. hormonu stresu). To wystarczający powód, by zajadać się owocami jagodowymi, gdy jest na nie sezon. Warto też zamrozić je na zimę.
Czekolada
Niewiele jest produktów, które poprawiają humor skuteczniej od czekolady. Badania potwierdziły, że składniki w niej obecne koją nerwy, poprawiają nastrój, rozjaśniają umysł i dodają nam energii. Dzięki czekoladzie zwiększona zostaje w organizmie produkcja endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia. Szczególnie polecana jest czekolada gorzka, która obniża wysokie ciśnienie krwi. Bogata jest też w cenne przeciwutleniacze, które dobrze oddziałują na układ nerwowy. I jeszcze jedna ciekawostka - obserwacje naukowców wykazały, że istnieje związek między wysokim spożyciem czekolady a... liczbą noblistów.
Płatki owsiane
Chcesz dobrze zacząć dzień i zapewnić sobie ochronę przed stresem? Podaj na śniadanie owsiankę, np. z dodatkiem miodu i suszonych owoców. Spożywanie płatków owsianych wpływa na produkcję serotoniny przez organizm, a ta odpowiada za nasz dobry nastrój. Dzięki serotoninie łatwiej radzimy sobie ze stresem. Płatki owsiane zawierają też beta-glukan, jeden ze składników błonnika pokarmowego, który wykazuje silną aktywność biologiczną - obniża poziom "złego" cholesterolu, zbija wysokie ciśnienie i wymiata z organizmu szkodliwe substancje. A my dzięki temu jesteśmy gotowi na walkę ze stresem.
Czosnek
Jest nie tylko dobry na przeziębienie i grypę. Czosnek to także naturalny sposób na nerwy. Obecna w nim allicyna wymiata z organizmu toksyny i inne szkodliwe związki, które mogą potęgować odczuwanie stresu. Czosnek wpływa na funkcjonowanie nadnerczy, które odpowiadają za produkcję wielu hormonów, w tym kortyzolu ("hormonu stresu"). Pamiętajmy, że stresujące sytuacje osłabiają układ odpornościowy, a właśnie spożywanie czosnku go wzmocni. Postaraj się każdego dnia zjeść chociażby jeden ząbek - przykrego zapachu pozbędziesz się, np. żując natkę pietruszki.
Banan
Za każdym razem, gdy odczuwasz napięcie i złość, zjedz banana. Jego skład sprawia, że jest on bardzo skuteczny w walce ze stresem. Banan to przede wszystkim dobre źródło witamin z grupy B, magnezu i potasu - wszystkie te związki są jak tarcza chroniąca nas przed nerwami. Spożywanie bananów redukuje napięcie i poprawia nastrój. Mówi się wręcz, że to antydepresyjne owoce - jedząc je, nasz organizm produkuje serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. Jedzmy banany jako przekąskę albo dodawajmy je do jogurtu, koktajlu, owsianki. Bardzo smaczny i zdrowy jest też bananowy chlebek.
Zielona herbata
Nie tylko herbata rumiankowa koi nerwy. Taką samą moc ma zielona herbata - bogactwo przeciwutleniaczy. Znajduje się też w niej teina; uczeni z Uniwersytetu Illinois twierdzą, że to za jej sprawą zielona herbata pobudza umysł i dodaje energii. Zielona herbata zawiera ponadto witaminy z grupy B, a te również pomagają nam walczyć ze stresem. Wszystkie składniki obecne w tym naparze chronią nas przed zawałem, wzmacniają organizm, poprawiają koncentrację i napędzają do działania. Jeśli chcemy się odprężyć, zieloną herbatę należy zaparzać dłużej. Jeśli chcemy natomiast się pobudzić, zaparzajmy ją krótko.
prevention.com/EPM/mp/kuchnia.wp.pl