10 produktów, które chronią tętnice

Dietetycy od dawna przestrzegają, że jednym z warunków utrzymania tętnic w dobrej kondycji jest odpowiednia dieta. Dobrze skomponowana, może stanowczo obniżyć ryzyko zatykania tętnic, a co za tym idzie licznych chorób serca, miażdżycy czy udaru.

Obraz

/ 10

Obraz
© archiwum

Pełnoziarniste pieczywo, ciemny ryż czy naturalne płatki i otręby powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Szczególnie cenną substancją dla naszego serca jest zawarty w nich błonnik nierozpuszczalny. Hamuje on działanie enzymu, odpowiedzialnego za wytwarzanie cholesterolu w wątrobie. Obniża również ciśnienie krwi, przez co zmniejsza ryzyko deformowania naczyń krwionośnych. Duże ilości błonnika nierozpuszczalnego znajdziemy w jęczmieniu i owsie.

MD(na podst. shape.com)/mmch
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni

/ 10Awokado

Obraz
© archiwum

Zamiast serwować sobie na kanapkach ogromne porcje majonezu, możesz wzbogacić je plasterkiem awokado. Jak wynika z badania przeprowadzonego w Meksyku - u osób, które codzienne przez tydzień jadły awokado zaobserwowano spadek złego cholesterolu o 17 proc., przy jednoczesnym wzroście poziomu dobrego cholesterolu. To warzywo ma wiele zastosowań, więc z łatwością można wprowadzić je do naszej codziennej diety. Doskonale smakuje w sałatkach, można też z niego przyrządzić pyszny smoothie lub tradycyjną pastę guacamole.
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni

/ 10Oliwa

Obraz
© archiwum

Badania pokazują, że u osób powyżej 65 roku życia, które stosowały codziennie oliwę z oliwek do sałatek i gotowania, ryzyko wystąpienia udaru było mniejsze o 41 proc. niż u tych, którzy nigdy jej nie używali. Najbardziej zdrowa jest oliwa z pierwszego tłoczenia dojrzałych owoców na zimno. Bogata w kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Oliwą możemy zastąpić masło, skropić sałatki i świeże warzywa. Mimo, że jest bardzo zdrowa, należy jednak pamiętać, że jest tłuszczem i zawiera sporo kalorii.
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni

/ 10Orzechy i migdały

Obraz
© archiwum

Dietetycy od dawna przekonują, że jedną z najzdrowszych przekąsek są orzechy i migdały. Zamiast objadać się ciasteczkami sięgnijmy po garść orzechów. Na pewno na tym skorzystamy. Migdały są bogate w kwasy jednonienasycone, witaminę E i błonnik, natomiast orzechy są źródłem kwasów omega-3. Badania American Heart Association potwierdzają, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, przez co zmniejszają ryzyko chorób serca i udaru.
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni

/ 10Ryby

Obraz
© archiwum

Tłuste ryby takie jak łosoś, tuńczyk, makrela czy śledź są kolejnym bogatym źródłem kwasów omega-3. Jak przekonuje amerykańska dietetyczka, Megan Madden, jedzenie ryb dwa razy w tygodniu pomaga zredukować ryzyko rozwoju chorób serca przez obniżenie poziomu trójglicerydów i wzrost cholesterolu HDL. Najzdrowsze ryby to te przygotowane na parze. Żeby zwiększyć ich spożycie, dodawajmy je do sałatek i kanapek.
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni

/ 10Szparagi

Obraz
© archiwum

Choć sezon na szparagi nie trwa długo, warto korzystać z właściwości tego dobroczynnego warzywa, kiedy na wiosnę pojawia się w sklepach. Jak twierdzi Shane Ellison, autor książki "Over the Counter Natural Cures", który specjalizuje się w chemii organicznej, jedzenie szparagów pomaga usprawnić pracę tętnic, może również zapobiegać skrzepom. Dodatkowo warzywa te są źródłem wielu witamin (B, C, K), korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację i działają kojąco na system nerwowy.
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni

/ 10Brokuły

Obraz
© archiwum

Te zielone warzywa są bogate w witaminę K, która jest niezbędna do prawidłowego kształtowania się układu kostnego i zapobiega odkładaniu się wapnia w tętnicach. Co więcej brokuły zawierają także sulforafan, substancję chemiczną o właściwościach przeciwnowotworowych. Pomaga ona także udrożnić tętnice, przywracając naczyniom zdolność samoregeneracji. Oczywiście trzeba pamiętać jeszcze o błonniku, który pozwala obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni

/ 10Kurkuma

Obraz
© archiwum

Ma bardzo silne własności przeciwzapalne i przeciwutleniające, czyli zdolność do neutralizowania wolnych rodników. Za to wszystko odpowiedzialna jest organiczny związek chemiczny - kurkumina. Jak pokazują badania pomaga ona zredukować złogi tłuszczowe w tętnicach nawet o 26 proc. Orientalna nuta w codziennej kuchni doda nie tylko dobrego smaku, ale pomoże utrzymać serce w dobrej kondycji.
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni

/ 10Cynamon

Obraz
© archiwum

Aromatyczny i bogaty w antyoksydanty cynamon, to kolejny obowiązkowy składnik diety. Jak pokazują ostatnie badania, tylko jedna łyżeczka cynamonu dziennie pomoże zredukować złogi tłuszczu w naszym krwiobiegu, pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu nawet o 26 proc. Ta niezwykła przyprawa nadaje się nie tylko do deserów i kawy, to również wykwintny dodatek do mięs.
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni

10 / 10Arbuz

Obraz
© archiwum

W ostatnim czasie naukowców zainteresował związek występujący z arbuzie - L-cytrulina/L-arginina. Okazało się, że wyciąg, który zawiera 6 gramów wspomnianego związku spożywany przez co najmniej 6 tygodni , poprawia kondycję naczyń krwionośnych, a tym samym zmniejsza ciśnienie krwi u pacjentów predysponujących do nadciśnienia. Wszystko przez to, że związek ten pomaga wytwarzać w organizmie tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne.

MD(na podst. shape.com)/mmch
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni

Wybrane dla Ciebie

Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać