10 produktów, które chronią tętnice
Dietetycy od dawna przestrzegają, że jednym z warunków utrzymania tętnic w dobrej kondycji jest odpowiednia dieta. Dobrze skomponowana, może stanowczo obniżyć ryzyko zatykania tętnic, a co za tym idzie licznych chorób serca, miażdżycy czy udaru.
Pełnoziarniste pieczywo, ciemny ryż czy naturalne płatki i otręby powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Szczególnie cenną substancją dla naszego serca jest zawarty w nich błonnik nierozpuszczalny. Hamuje on działanie enzymu, odpowiedzialnego za wytwarzanie cholesterolu w wątrobie. Obniża również ciśnienie krwi, przez co zmniejsza ryzyko deformowania naczyń krwionośnych. Duże ilości błonnika nierozpuszczalnego znajdziemy w jęczmieniu i owsie.
MD(na podst. shape.com)/mmch
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni
Awokado
Zamiast serwować sobie na kanapkach ogromne porcje majonezu, możesz wzbogacić je plasterkiem awokado. Jak wynika z badania przeprowadzonego w Meksyku - u osób, które codzienne przez tydzień jadły awokado zaobserwowano spadek złego cholesterolu o 17 proc., przy jednoczesnym wzroście poziomu dobrego cholesterolu. To warzywo ma wiele zastosowań, więc z łatwością można wprowadzić je do naszej codziennej diety. Doskonale smakuje w sałatkach, można też z niego przyrządzić pyszny smoothie lub tradycyjną pastę guacamole.
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni
Oliwa
Badania pokazują, że u osób powyżej 65 roku życia, które stosowały codziennie oliwę z oliwek do sałatek i gotowania, ryzyko wystąpienia udaru było mniejsze o 41 proc. niż u tych, którzy nigdy jej nie używali. Najbardziej zdrowa jest oliwa z pierwszego tłoczenia dojrzałych owoców na zimno. Bogata w kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone zapobiega miażdżycy i zakrzepom. Oliwą możemy zastąpić masło, skropić sałatki i świeże warzywa. Mimo, że jest bardzo zdrowa, należy jednak pamiętać, że jest tłuszczem i zawiera sporo kalorii.
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni
Orzechy i migdały
Dietetycy od dawna przekonują, że jedną z najzdrowszych przekąsek są orzechy i migdały. Zamiast objadać się ciasteczkami sięgnijmy po garść orzechów. Na pewno na tym skorzystamy. Migdały są bogate w kwasy jednonienasycone, witaminę E i błonnik, natomiast orzechy są źródłem kwasów omega-3. Badania American Heart Association potwierdzają, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, przez co zmniejszają ryzyko chorób serca i udaru.
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni
Ryby
Tłuste ryby takie jak łosoś, tuńczyk, makrela czy śledź są kolejnym bogatym źródłem kwasów omega-3. Jak przekonuje amerykańska dietetyczka, Megan Madden, jedzenie ryb dwa razy w tygodniu pomaga zredukować ryzyko rozwoju chorób serca przez obniżenie poziomu trójglicerydów i wzrost cholesterolu HDL. Najzdrowsze ryby to te przygotowane na parze. Żeby zwiększyć ich spożycie, dodawajmy je do sałatek i kanapek.
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni
Szparagi
Choć sezon na szparagi nie trwa długo, warto korzystać z właściwości tego dobroczynnego warzywa, kiedy na wiosnę pojawia się w sklepach. Jak twierdzi Shane Ellison, autor książki "Over the Counter Natural Cures", który specjalizuje się w chemii organicznej, jedzenie szparagów pomaga usprawnić pracę tętnic, może również zapobiegać skrzepom. Dodatkowo warzywa te są źródłem wielu witamin (B, C, K), korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację i działają kojąco na system nerwowy.
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni
Brokuły
Te zielone warzywa są bogate w witaminę K, która jest niezbędna do prawidłowego kształtowania się układu kostnego i zapobiega odkładaniu się wapnia w tętnicach. Co więcej brokuły zawierają także sulforafan, substancję chemiczną o właściwościach przeciwnowotworowych. Pomaga ona także udrożnić tętnice, przywracając naczyniom zdolność samoregeneracji. Oczywiście trzeba pamiętać jeszcze o błonniku, który pozwala obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni
Kurkuma
Ma bardzo silne własności przeciwzapalne i przeciwutleniające, czyli zdolność do neutralizowania wolnych rodników. Za to wszystko odpowiedzialna jest organiczny związek chemiczny - kurkumina. Jak pokazują badania pomaga ona zredukować złogi tłuszczowe w tętnicach nawet o 26 proc. Orientalna nuta w codziennej kuchni doda nie tylko dobrego smaku, ale pomoże utrzymać serce w dobrej kondycji.
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni
Cynamon
Aromatyczny i bogaty w antyoksydanty cynamon, to kolejny obowiązkowy składnik diety. Jak pokazują ostatnie badania, tylko jedna łyżeczka cynamonu dziennie pomoże zredukować złogi tłuszczu w naszym krwiobiegu, pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu nawet o 26 proc. Ta niezwykła przyprawa nadaje się nie tylko do deserów i kawy, to również wykwintny dodatek do mięs.
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni
Arbuz
W ostatnim czasie naukowców zainteresował związek występujący z arbuzie - L-cytrulina/L-arginina. Okazało się, że wyciąg, który zawiera 6 gramów wspomnianego związku spożywany przez co najmniej 6 tygodni , poprawia kondycję naczyń krwionośnych, a tym samym zmniejsza ciśnienie krwi u pacjentów predysponujących do nadciśnienia. Wszystko przez to, że związek ten pomaga wytwarzać w organizmie tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne.
MD(na podst. shape.com)/mmch
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni