10 produktów, które chronią tętnice
Dietetycy od dawna przestrzegają, że jednym z warunków utrzymania tętnic w dobrej kondycji jest odpowiednia dieta. Dobrze skomponowana, może stanowczo obniżyć ryzyko zatykania tętnic, a co za tym idzie licznych chorób serca, miażdżycy czy udaru.
Dietetycy od dawna przestrzegają, że jednym z warunków utrzymania tętnic w dobrej kondycji jest odpowiednia dieta. Dobrze skomponowana, może stanowczo obniżyć ryzyko zatykania tętnic, a co za tym idzie licznych chorób serca, miażdżycy czy udaru. Jak pokazują ostatnie badania, niektóre produkty wyjątkowo korzystnie wpływają na nasze naczynia krwionośne.
Pełne ziarna
Pełnoziarniste pieczywo, ciemny ryż czy naturalne płatki i otręby powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Szczególnie cenną substancją dla naszego serca jest zawarty w nich błonnik nierozpuszczalny. Hamuje on działanie enzymu, odpowiedzialnego za wytwarzanie cholesterolu w wątrobie. Obniża również ciśnienie krwi, przez co zmniejsza ryzyko deformowania naczyń krwionośnych. Duże ilości błonnika nierozpuszczalnego znajdziemy w jęczmieniu i owsie.
MD(na podst. shape.com)/mmch
Najcenniejsze zioła w twojej kuchni