10 powodów, dla których nie warto się odchudzać

Ciągłe odmawianie sobie ulubionych potraw jest zwyczajnie frustrujące, prowadzi do gniewu, konfliktu z tymi, na których wyładujemy negatywne emocje, wreszcie do skosztowania "zakazanego owocu", czyli złamania diety

Obraz

/ 10Bo głód stresuje

Obraz
© flickr.com/ubercherryred/cc 2.0/at

Cała koncepcja odchudzania opiera się na tym, że dostarczamy organizmowi mniej energii, niż zużywamy. Pod wpływem głodu ciało spala nagromadzone wcześniej zapasy w postaci tkanki tłuszczowej. Czyli chudniemy, ale ceną za to jest permanentny głód - stan podobno pożądany w głębokiej medytacji czy pracy wymagającej kreatywności, jednak działający na nerwy, powodujący irytację - która jeszcze wzmaga głód i zachęca do jedzenia.

/ 10Bo diety są niezdrowe

Obraz
© sxc.hu

Drakońskie diety - zalecające na przykład tysiąc lub osiemset kilokalorii dziennie - często są ubogie w błonnik, białko, a przede wszystkim tłuszcze, również niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rzadko bywają dobrze skomponowane, biorą pod uwagę przede wszystkim indeks energetyczny, dopiero potem (jeśli w ogóle) realne wartości odżywcze, przyswajalność składników oraz zapotrzebowanie na poszczególne grupy pokarmowe. Dlatego dłuższe stosowanie źle ułożonych diet grozi m.in. awitaminozą, anemią czy przewlekłym osłabieniem.

/ 10Bo łatwo przesadzić

Obraz
© sxc.hu

Kilogram tu, kilogram tam i już wydaje nam się, że będziemy lepiej wyglądać, a tym samym lepiej się czuć. Wszystko w porządku, dopóki zachowamy rozsądek w tym, ile, gdzie, jak i jak szybko należy zrzucić. Niestety, często tracimy umiar i odchudzamy się bez opamiętania, opętani myślą o wymarzonej sylwetce. To już prosta droga do groźnych dla zdrowia zaburzeń łaknienia, z anoreksją i bulimią na czele.

/ 10Bo odmawiamy sobie tego, co najlepsze

Obraz
© sxc.hu

Nie byłoby problemu, gdyby naszymi ukochanymi potrawami były: sałata, surowa marchewka, szpinak oraz pomidory. Ewentualnie jeszcze porzeczki albo jabłka. Ale nie oszukujmy się - zwykle szczególnie lubimy to, co wyjątkowo kaloryczne, jak chałwa, orzechy, chipsy, paluszki, placki ziemniaczane, popcorn z masłem czy golonka. Wszystko to jest podczas odchudzania kategorycznie zabronione. Tymczasem ciągłe odmawianie sobie ulubionych potraw jest zwyczajnie frustrujące, prowadzi do gniewu, konfliktu z tymi, na których wyładujemy negatywne emocje, wreszcie do skosztowania "zakazanego owocu", czyli złamania diety.

/ 10Bo "chude" nie znaczy zdrowe

Obraz
© sxc.hu

Przynajmniej w wypadku większości produktów. Odtłuszczony ser, mleko 0,5%, jogurt 0%, słodzik - mają odchudzać, reklamowane są jako "lepsze" i "zdrowsze" odpowiedniki niby szkodliwych produktów. W rzeczywistości zwykle zawierają więcej konserwantów, barwników i polepszaczy smakowych, które mają nas zachęcić do zjedzenia nieokreślonej substancji pozbawionej jakichkolwiek walorów odżywczych, której w normalnych warunkach raczej byśmy nie tknęli.

/ 10Bo matematyka zabija smak

Obraz
© flickr.com/yenna/cc 2.0/at/ndw

Ciągłe liczenie kalorii, odważanie porcji pożywienia co do grama, pilnowanie się i zaglądanie do tabelek skutecznie zniechęcają do jedzenia. Samo gotowanie bez możliwości wprowadzenia jakiejkolwiek inwencji (przecież trzeba trzymać się ustalonych porcji) to już średnia przyjemność, a jeśli dodać do tego sumowanie wartości odżywczych każdej rzodkiewki i każdej cząstki pomarańczy, cała gastronomia zostaje sprowadzona do produkcji paliwa dla ciała.

/ 10Bo łatwiej zachorować

Obraz
© flickr.com/dumptruck/cc 2.0/at/sa

Mniej kaloryczne jedzenie, śladowe ilości spożywanych tłuszczów, głód, stres - wszystko to sprzyja nie tylko utracie wagi, ale również spadkowi odporności. Stąd zaś już blisko do złapania jakiegoś wirusa, a nawet do złamania nogi wskutek na pozór niegroźnego upadku. Samą chorobę zaś przechodzimy podczas odchudzania gorzej, dłużej, bardziej dotkliwie.

/ 10Bo utrudnia relacje z ludźmi

Obraz
© flickr.com/helga/cc 2.0/at/ndw

Na pizzę ani lody nie pójdziesz, impreza to zakazana przyjemność, a obiad u mamy/babci/cioci staje się istnym koszmarem. Nawet poczęstunku paluszkami trzeba odmówić, bo przecież to się nie mieści w dziennym planie żywieniowym. A jeśli ulegniemy i skusimy się na smakołyki, albo odezwą się wyrzuty sumienia o brak silnej woli, albo wkurzymy się i zarzucimy całą dietę.

/ 10Bo to nic nie da

Obraz
© flickr.com/charlesonflickr/cc 2.0/at

Prawdę mówiąc, najczęściej nic z odchudzania nic nie wynika. Albo tracimy silną wolę oraz cierpliwość i po prostu dajemy sobie spokój z dietą, albo raz się wyłamujemy - i wskutek zniechęcenia dajemy sobie spokój z dietą. Tak czy inaczej statystyka potwierdza, że mimo początkowo stanowczego postanowienia większość osób rezygnuje przed osiągnięciem wyznaczonego sobie celu.

10 / 10Bo efekt będzie chwilowy

Obraz
© flickr.com/mornig-thetf/cc 2.0/at

Nawet jeśli uda nam się zachować żelazną konsekwencję, rezultatami diety będziemy się cieszyć krótko. Dokładniej do jej zakończenia, ponieważ gdy tylko wrócimy do "normalnego" trybu żywienia, szybko okaże się, że organizm, reagując na mniejsze dawki pokarmu, przestawił się na bardziej oszczędny tryb gospodarowania kaloriami i teraz znowu ma za dużo, więc odkłada nadmiar w postaci tkanki tłuszczowej. Nazywa się to efektem jo-jo. Pokazuje on dobitnie, że jedynym naprawdę skutecznym sposobem na spadek wagi jest nie tyle chwilowe odchudzanie, ile trwała zmiana nawyków żywieniowych.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany