10 najdziwniejszych owoców
None
Najdziwniejsze owoce świata
Mają zaskakujący wygląd i nierzadko trudny do zdefiniowania smak. Poznaj najdziwniejsze owoce świata...
Rambutan to jeden z najpopularniejszych owoców hodowanych w Południowo-Wschodniej Azji. Pod miękką i kolczastą skorupką rambutana kryją się szkliste, delikatne i łagodne w smaku owoce.
Kiwano
Kiwano, czyli afrykański ogórek ma niezwykle orzeźwiający smak zbliżony do kiwi, melona i ogórka. Zapachem z kolei przypomina banana. Jest niskokaloryczny, często dodaje się go do sałatek owocowych, deserów i ryb. W niektórych krajach nazywany jest również rogatym ogórkiem lub rogatym afrykańskim melonem.
Ręka Buddy
To rodzaj cytrusa. Odmiana ta, ze względu na swój wygląd przypominający palce, nazwana została ręką Buddy. Owoc ten stosowany jest między innymi do produkcji perfum. Swoje zastosowanie znajduje również w medycynie.
Mangostan właściwy
To jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych, który w smaku przypomina pomarańczę, morelę i ananas. Mangostan uprawiany jest głównie w Południowo-Wschodniej Azji. Niestety jest niezwykle trudny do przechowywania - już po kilku dniach traci swoją świeżość. Z tłuszczu zawartego w nasiona mangostanu wytwarzane jest mydło.
Smoczy owoc
Ze smoczego owocu produkowane są m.in. soki i wino. Najczęściej serwowany jest on jednak w postaci deserów lodowych, bowiem schłodzenie smoczego owocu dodatkowo poprawia jego smak. Swoja popularność zawdzięcza urokliwemu wyglądowi i słodkiemu posmakowi. Smoczy owoc uprawiany jest głównie w Południowo-Wschodniej Azji.
Granatowiec
Jego cierpki, a zarazem słodki smak doskonale gasi pragnienie. Kwaśnym sokiem tego owocu, który dają dziko rosnące granatowce zastąpić można cytrynę. Ze słodkich odmian produkuje się wino. Ze względu na dużą ilość nasion w starożytności owoc granatowca uznawany był za symbol płodności, jego kwiat - miłości.
Ackee
Ackee jest jadalne, a w zasadzie tylko jego miąższ, znajdujący się w pobliżu nasion, tylko gdy jest w pełni dojrzałe. Owoce niedojrzałe bądź przejrzałe, prowadzą na przykład do Jamajskiej Choroby Wymiotnej, powodującej ostrą hipoglikemię. Akcee uważane jest za narodowy przysmak Jamajczyków.
Oskomian pospolity
Ze względu na swój wygląd potocznie zwany jest gwiaździstym owocem. Naturalnie rośnie w Malezji, Indiach i na Sri Lance. Owoce oskomianu zawierają soczysty i chrupiący miąższ i mają słodko kwaśny smak. Surowe idealnie nadają się do sałatek i surówek. Można je również podsmażać na maśle i podawać z mięsami i rybami.
Kwadratowy arbuz
Kwadratowe arbuzy w smaku niczym nie różnią się od tradycyjnych. Ich odmienny kształt to odpowiedź hodowców na zapotrzebowanie klientów - od zawsze bowiem pojawiał się problem z umieszczeniem okrągłego kolosa w lodówce. Za ten "luksus" trzeba jednak zapłacić. Kwadratowe arbuzy są bowiem znacznie droższe od tradycyjnych.
Arnota właściwa
Docenione głównie ze względu na barwnik zawarty w miąższu otaczającym nasiona, który powszechnie wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym do barwienia produktów takich jak margaryna, żółte sery czy popcorn. Owoc ten jest bogatym źródłem witaminy A, zawiera również dużo magnezu, selenu i wapnia.
kku