10 kuchennych trików
Wylewasz krokodyle łzy krojąc cebulę, a jajka nigdy nie udaje ci się ugotować na miękko? Jak sobie radzić podczas przygotowywania posiłków, w jaki sposób przywrócić świeżość warzywom i wiele innych kuchennych trików zdradza Robert Joachimiak-Szpinda, szef kuchni Velaves Spa & Resort
Kiedy nic się nie udaje
Wylewasz krokodyle łzy krojąc cebulę, a jajka nigdy nie udaje ci się ugotować na miękko? Jak temu zaradzić, a także wiele innych kuchennych trików zdradza Robert Joachimiak-Szpinda, szef kuchni Velaves Spa & Resort.
Najlepiej zanurzyć pomidora w miseczce w wrzątkiem i pozostawić w wodzie na 10 - 15 sekund. Następnie należy go wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową i natychmiast przelać zimną wodą. Teraz wystarczy naciąć skórkę ostrym nożem. Bez problemu będzie odchodziła z całego pomidora.
ml/mmch
Który olej do smażenia, a który do sałatki?
Jak dobrze ugotować jajko na miękko?
Dobrze przyrządzone jajko na miękko to ścięte białko i płynne żółtko. Jak osiągnąć taki efekt? Czas gotowania uzależniony jest od wielkości jajka. Najbardziej popularne są dwie metody. Według pierwszej należy włożyć jajko do zimnej wody, doprowadzić ją do wrzenia i odczekać 2 - 2,5 min., następnie wyjąć i zalać jajko zimną wodą. Zgodnie z drugą, jajko powinniśmy włożyć do wrzącej wody i odczekać ok. 4 - 5 min. Oczywiście później także należy schłodzić je w zimnej wodzie.
Który olej do smażenia, a który do sałatki?
Co zrobić, żeby cebula podczas krojenia nie szczypała w oczy?
Podczas krojenia cebuli uwalniają się enzymy i składniki, w tym silne olejki eteryczne, które podrażniają śluzówkę i powodują łzawienie. Jest na to prosty sposób. Aby nie szczypała w oczy, należy pozostawić ją na kilkanaście minut w zamrażarce. Taka cebula lepiej się kroi i, co najważniejsze, nie drażni oczu.
Który olej do smażenia, a który do sałatki?
Jak pozbyć się zapachu ryb?
Po oporządzeniu ryby dłonie myjemy w słonej wodzie i skrapiamy sokiem z cytryny. Zapach z patelni usuwamy przecierając ją fusami z herbaty. Talerze i sztućce zanurzamy w zimnej wodzie z solą, następnie myjemy ciepłą wodą. Podczas smażenia rybę skrapiamy cytryną, bądź wkładamy do niej obrane kawałki ziemniaka. Przed smażeniem rybę możemy posypać estragonem, tymiankiem lub obłożyć cebulą czy selerem i na godzinę włożyć do lodówki. Przed gotowaniem moczymy rybę przez godzinę w mleku.
Który olej do smażenia, a który do sałatki?
Jak zachować świeżość pieczywa?
Chrupiące, świeże, aromatyczne - aby utrzymać dłużej taki stan pieczywa, warto przechowywać je w mniejszym, zamykanym pudełku - chlebaku bądź w papierowej torebce. Nie trzymamy chleba czy bułek za długo w foliowych woreczkach, ponieważ są bardzo dogodnym środowiskiem dla rozwoju pleśni. Aby pleśni uniknąć, przecieramy chlebak raz w tygodniu wodą z octem. Pieczywo możemy też mrozić. Podobnie możemy postępować z wypiekami, wkładając pokrojone i ostudzone kawałki do osobnych opakowań.
Który olej do smażenia, a który do sałatki?
Jak przywrócić jędrność rzodkiewkom czy szczypiorowi?
W upalne dni rzodkiewka czy szczypior szybko wysychają, przez co tracą świeży i apetyczny wygląd. Żeby przywrócić je do dobrego stanu, zanurzamy je na kilka godzin w chłodnej wodzie. Po tym zabiegu rzodkiewka i szczypior znów nabiorą zdrowego koloru i jędrności.
Który olej do smażenia, a który do sałatki?
Czego ze sobą nie łączyć?
Najlepsze smakowo połączenia nie zawsze są najkorzystniejsze dla zdrowia, tak jak np. duet świeżego ogórka i pomidora. Zawarta w ogórku askorbinaza niszczy w pomidorze witaminę C. Z kolei zawarte w pomidorze kwasy organiczne łączą się niekorzystnie z wapniem, zawartym w białym serze, przyczyniając się do tworzenia w stawach stanów zapalnych. Rośliny takie jak kapusta, kalafior czy brokuły posiadają goitrogeny, ograniczające wchłanianie jodu z ryb morskich. Natomiast zawarte w herbacie garbniki blokują działanie witaminy B1 - korzystnej m.in. dla układu nerwowego.
Który olej do smażenia, a który do sałatki?
Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?
Przede wszystkim lodówkę należy myć nie rzadziej niż raz w miesiącu. Kiedy wyjmiemy już całą żywność, czyścimy wnętrze ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Warto użyć roztworu z sody oczyszczonej z wodą w stosunku 2 łyżki na 1 l wody. Ślady pleśni zmywamy roztworem octu z wodą w podobnych proporcjach. Zewnętrzną część można wyczyścić silniejszymi detergentami. Do środka natomiast wstawiamy specjalne wkłady pochłaniające zapach bądź pojemnik z sodą oczyszczoną lub świeżym mlekiem.
Który olej do smażenia, a który do sałatki?
Jak przechowywać przyprawy?
Przyprawy najczęściej dostępne są w papierowych torebkach. Jednak z czasem tracą swój zapach i kolor. Dlatego przyprawy powinno przechowywać się w szczelnie zamkniętych słoiczkach - zapewni to zachowanie aromatu i innych właściwości przypraw, a także ochroni przed zmieszaniem się z bardziej dominującymi zapachami. Warto pamiętać, aby pojemniki przed wsypaniem przyprawy wytrzeć do sucha. Przyprawy najlepiej trzymać w szafce, w zaciemnionym miejscu i nie narażać ich na działanie wysokiej temperatury.
Który olej do smażenia, a który do sałatki?
Jak szybko obrać paprykę?
Większość warzyw i owoców obieramy nożem, czasami wcześniej wkładając je do wrzątku. Na twardą, ciężkostrawną skórę papryki są inne sposoby: wkładamy paprykę na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika tak, aby pokryła się w całości czarnymi 'pęcherzami". Można też opalić ją przy palniku kuchenki gazowej lub ręcznym palnikiem. Później czarną paprykę wkładamy do foliowego woreczka i "toczymy' - skórka odchodzi sama. Oczywiście na końcu płuczemy warzywo.
ml/mmch
Który olej do smażenia, a który do sałatki?