WAŻNE
TERAZ

Prokuratura działa ws. Ziobry. Jest postanowienie po decyzji Sejmu

10 kuchennych trików

Wylewasz krokodyle łzy krojąc cebulę, a jajka nigdy nie udaje ci się ugotować na miękko? Jak sobie radzić podczas przygotowywania posiłków, w jaki sposób przywrócić świeżość warzywom i wiele innych kuchennych trików zdradza Robert Joachimiak-Szpinda, szef kuchni Velaves Spa & Resort

Obraz

/ 10Kiedy nic się nie udaje

Obraz
© archiwum

Wylewasz krokodyle łzy krojąc cebulę, a jajka nigdy nie udaje ci się ugotować na miękko? Jak temu zaradzić, a także wiele innych kuchennych trików zdradza Robert Joachimiak-Szpinda, szef kuchni Velaves Spa & Resort.

Najlepiej zanurzyć pomidora w miseczce w wrzątkiem i pozostawić w wodzie na 10 - 15 sekund. Następnie należy go wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową i natychmiast przelać zimną wodą. Teraz wystarczy naciąć skórkę ostrym nożem. Bez problemu będzie odchodziła z całego pomidora.

ml/mmch
Który olej do smażenia, a który do sałatki?

/ 10Jak dobrze ugotować jajko na miękko?

Obraz
© archiwum

Dobrze przyrządzone jajko na miękko to ścięte białko i płynne żółtko. Jak osiągnąć taki efekt? Czas gotowania uzależniony jest od wielkości jajka. Najbardziej popularne są dwie metody. Według pierwszej należy włożyć jajko do zimnej wody, doprowadzić ją do wrzenia i odczekać 2 - 2,5 min., następnie wyjąć i zalać jajko zimną wodą. Zgodnie z drugą, jajko powinniśmy włożyć do wrzącej wody i odczekać ok. 4 - 5 min. Oczywiście później także należy schłodzić je w zimnej wodzie.
Który olej do smażenia, a który do sałatki?

/ 10Co zrobić, żeby cebula podczas krojenia nie szczypała w oczy?

Obraz
© archiwum

Podczas krojenia cebuli uwalniają się enzymy i składniki, w tym silne olejki eteryczne, które podrażniają śluzówkę i powodują łzawienie. Jest na to prosty sposób. Aby nie szczypała w oczy, należy pozostawić ją na kilkanaście minut w zamrażarce. Taka cebula lepiej się kroi i, co najważniejsze, nie drażni oczu.
Który olej do smażenia, a który do sałatki?

/ 10Jak pozbyć się zapachu ryb?

Obraz
© archiwum

Po oporządzeniu ryby dłonie myjemy w słonej wodzie i skrapiamy sokiem z cytryny. Zapach z patelni usuwamy przecierając ją fusami z herbaty. Talerze i sztućce zanurzamy w zimnej wodzie z solą, następnie myjemy ciepłą wodą. Podczas smażenia rybę skrapiamy cytryną, bądź wkładamy do niej obrane kawałki ziemniaka. Przed smażeniem rybę możemy posypać estragonem, tymiankiem lub obłożyć cebulą czy selerem i na godzinę włożyć do lodówki. Przed gotowaniem moczymy rybę przez godzinę w mleku.
Który olej do smażenia, a który do sałatki?

/ 10Jak zachować świeżość pieczywa?

Obraz
© archiwum

Chrupiące, świeże, aromatyczne - aby utrzymać dłużej taki stan pieczywa, warto przechowywać je w mniejszym, zamykanym pudełku - chlebaku bądź w papierowej torebce. Nie trzymamy chleba czy bułek za długo w foliowych woreczkach, ponieważ są bardzo dogodnym środowiskiem dla rozwoju pleśni. Aby pleśni uniknąć, przecieramy chlebak raz w tygodniu wodą z octem. Pieczywo możemy też mrozić. Podobnie możemy postępować z wypiekami, wkładając pokrojone i ostudzone kawałki do osobnych opakowań.
Który olej do smażenia, a który do sałatki?

/ 10Jak przywrócić jędrność rzodkiewkom czy szczypiorowi?

Obraz
© archiwum

W upalne dni rzodkiewka czy szczypior szybko wysychają, przez co tracą świeży i apetyczny wygląd. Żeby przywrócić je do dobrego stanu, zanurzamy je na kilka godzin w chłodnej wodzie. Po tym zabiegu rzodkiewka i szczypior znów nabiorą zdrowego koloru i jędrności.
Który olej do smażenia, a który do sałatki?

/ 10Czego ze sobą nie łączyć?

Obraz
© archiwum

Najlepsze smakowo połączenia nie zawsze są najkorzystniejsze dla zdrowia, tak jak np. duet świeżego ogórka i pomidora. Zawarta w ogórku askorbinaza niszczy w pomidorze witaminę C. Z kolei zawarte w pomidorze kwasy organiczne łączą się niekorzystnie z wapniem, zawartym w białym serze, przyczyniając się do tworzenia w stawach stanów zapalnych. Rośliny takie jak kapusta, kalafior czy brokuły posiadają goitrogeny, ograniczające wchłanianie jodu z ryb morskich. Natomiast zawarte w herbacie garbniki blokują działanie witaminy B1 - korzystnej m.in. dla układu nerwowego.
Który olej do smażenia, a który do sałatki?

/ 10Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Obraz
© archiwum

Przede wszystkim lodówkę należy myć nie rzadziej niż raz w miesiącu. Kiedy wyjmiemy już całą żywność, czyścimy wnętrze ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Warto użyć roztworu z sody oczyszczonej z wodą w stosunku 2 łyżki na 1 l wody. Ślady pleśni zmywamy roztworem octu z wodą w podobnych proporcjach. Zewnętrzną część można wyczyścić silniejszymi detergentami. Do środka natomiast wstawiamy specjalne wkłady pochłaniające zapach bądź pojemnik z sodą oczyszczoną lub świeżym mlekiem.
Który olej do smażenia, a który do sałatki?

/ 10Jak przechowywać przyprawy?

Obraz
© archiwum

Przyprawy najczęściej dostępne są w papierowych torebkach. Jednak z czasem tracą swój zapach i kolor. Dlatego przyprawy powinno przechowywać się w szczelnie zamkniętych słoiczkach - zapewni to zachowanie aromatu i innych właściwości przypraw, a także ochroni przed zmieszaniem się z bardziej dominującymi zapachami. Warto pamiętać, aby pojemniki przed wsypaniem przyprawy wytrzeć do sucha. Przyprawy najlepiej trzymać w szafce, w zaciemnionym miejscu i nie narażać ich na działanie wysokiej temperatury.
Który olej do smażenia, a który do sałatki?

10 / 10Jak szybko obrać paprykę?

Obraz
© archiwum

Większość warzyw i owoców obieramy nożem, czasami wcześniej wkładając je do wrzątku. Na twardą, ciężkostrawną skórę papryki są inne sposoby: wkładamy paprykę na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika tak, aby pokryła się w całości czarnymi 'pęcherzami". Można też opalić ją przy palniku kuchenki gazowej lub ręcznym palnikiem. Później czarną paprykę wkładamy do foliowego woreczka i "toczymy' - skórka odchodzi sama. Oczywiście na końcu płuczemy warzywo.

ml/mmch
Który olej do smażenia, a który do sałatki?

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika