Żurek. Barszcz biały
Żurek i barszcz biały to potrawy, które najczęściej lądują na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Podawane ze świeżym chrzanem, kiełbasą i jajkiem stanowi świetną podstawę świątecznego śniadania. Sprawdzi się także na co dzień. Zobacz, jak go przyrządzić.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- żur zakwas w butelce 2 sztuki
- udko z kurczaka 1 sztuka
- kiełbasa (najlepiej wędzona) 1 laska
- grzyby suszone 1 garść
- marchew 1 sztuka
- pietruszka 1 sztuka
- cebulka 1 sztuka
- koperek pęk
- czosnek 2 ząbki
Przepis
Grzybki suszone dzień wcześniej moczymy w wodzie, a w dzień gotowania żurku gotujemy na wolnym ogniu. Wyciągamy grzybki z wywaru i kroimy na mniejsze kawałki, ale wywaru NIE wylewamy.
Przepis
Do garnka wrzucamy udko z kurczaka i kiełbasę, razem z warzywami i gotujemy do miękkości doprawiając solą, pieprzem, pieprzem kolorowym, zielem angielskim, liściem laurowym.
Przepis
Kiedy mamy już pachnący wywar i miękkie warzywa oraz mięso dodajemy żur z butelki, pokrojone grzybki i wywar powstały po ich gotowaniu (do smaku, więc ilość wywaru zależy od gotującego). Na koniec wyciskamy do zupy czosnek, doprawiamy ostatecznie. Dla lubiących ostrzej polecał (już w talerzu) dodać łyżeczkę chrzanu. puchotka