Żurek. Barszcz biały
Żurek i barszcz biały to potrawy, które najczęściej lądują na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Podawane ze świeżym chrzanem, kiełbasą i jajkiem stanowi świetną podstawę świątecznego śniadania. Sprawdzi się także na co dzień. Zobacz, jak go przyrządzić.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
- żur zakwas w butelce 2 sztuki
- udko z kurczaka 1 sztuka
- kiełbasa (najlepiej wędzona) 1 laska
- grzyby suszone 1 garść
- marchew 1 sztuka
- pietruszka 1 sztuka
- cebulka 1 sztuka
- koperek pęk
- czosnek 2 ząbki
Grzybki suszone dzień wcześniej moczymy w wodzie, a w dzień gotowania żurku gotujemy na wolnym ogniu. Wyciągamy grzybki z wywaru i kroimy na mniejsze kawałki, ale wywaru NIE wylewamy.
Do garnka wrzucamy udko z kurczaka i kiełbasę, razem z warzywami i gotujemy do miękkości doprawiając solą, pieprzem, pieprzem kolorowym, zielem angielskim, liściem laurowym.
Kiedy mamy już pachnący wywar i miękkie warzywa oraz mięso dodajemy żur z butelki, pokrojone grzybki i wywar powstały po ich gotowaniu (do smaku, więc ilość wywaru zależy od gotującego). Na koniec wyciskamy do zupy czosnek, doprawiamy ostatecznie. Dla lubiących ostrzej polecał (już w talerzu) dodać łyżeczkę chrzanu. puchotka
Przepis dodał użytkownik coco_rosie
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze