Żurek. Barszcz biały

Żurek i barszcz biały to potrawy, które najczęściej lądują na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Podawane ze świeżym chrzanem, kiełbasą i jajkiem stanowi świetną podstawę świątecznego śniadania. Sprawdzi się także na co dzień. Zobacz, jak go przyrządzić.

Tradycyjny żurek i barszcz białyTradycyjny żurek i barszcz biały

Składniki

  • żur zakwas w butelce 2 sztuki
  • udko z kurczaka 1 sztuka
  • kiełbasa (najlepiej wędzona) 1 laska
  • grzyby suszone 1 garść
  • marchew 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • cebulka 1 sztuka
  • koperek pęk
  • czosnek 2 ząbki

Przepis

Grzybki suszone dzień wcześniej moczymy w wodzie, a w dzień gotowania żurku gotujemy na wolnym ogniu. Wyciągamy grzybki z wywaru i kroimy na mniejsze kawałki, ale wywaru NIE wylewamy.

Przepis

Do garnka wrzucamy udko z kurczaka i kiełbasę, razem z warzywami i gotujemy do miękkości doprawiając solą, pieprzem, pieprzem kolorowym, zielem angielskim, liściem laurowym.

Przepis

Kiedy mamy już pachnący wywar i miękkie warzywa oraz mięso dodajemy żur z butelki, pokrojone grzybki i wywar powstały po ich gotowaniu (do smaku, więc ilość wywaru zależy od gotującego). Na koniec wyciskamy do zupy czosnek, doprawiamy ostatecznie. Dla lubiących ostrzej polecał (już w talerzu) dodać łyżeczkę chrzanu. puchotka

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji