Trwa ładowanie...
d36v5wy
02-03-2015 06:28

Zrazy z kaszą pęczak po włosku

Przepis
4.0
(3 głosy)
Oceń:
d36v5wy
Składniki
  • 400 g wołowiny
    • 100 g kaszy pęczak
    • 5 suszonych pomidorów
    • 1 cebula pokrojona w kostkę
    • 2 ząbki czosnku (posiekanego)
    • 3 łyżki startego parmezanu
    • 2 łyżki mąki
    • kilka listków bazylii
    • 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
    • 500 ml mięsnego bulionu
Przepis

1. Na rozgrzanej oliwie przesmaż czosnek, cebulę oraz pokrojone w cienkie paski pomidory. Wsyp pęczak i wlej wodę (250 ml) – zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu. Ugotowany pęczak dopraw do smaku i wystudź.

2. Po wystudzeniu dodaj starty ser oraz posiekaną bazylię.

3. Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Na każdy plaster mięsa nałóż po łyżce pęczaku, mięso zwiń jak tradycyjne zrazy i zepnij wykałaczką.

4. Przygotowane roladki oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Następnie przełóż do garnka, zalej 500 ml mięsnego bulionu. Zrazy duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 35-45 minut. Przed podaniem pamiętaj o usunięciu wykałaczek.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36v5wy
d36v5wy
d36v5wy
Więcej tematów
d36v5wy