Zrazy z kaszą pęczak po włosku
- 400 g wołowiny
- 100 g kaszy pęczak
- 5 suszonych pomidorów
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku (posiekanego)
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki mąki
- kilka listków bazylii
- 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
- 500 ml mięsnego bulionu
1. Na rozgrzanej oliwie przesmaż czosnek, cebulę oraz pokrojone w cienkie paski pomidory. Wsyp pęczak i wlej wodę (250 ml) – zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu. Ugotowany pęczak dopraw do smaku i wystudź.
2. Po wystudzeniu dodaj starty ser oraz posiekaną bazylię.
3. Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Na każdy plaster mięsa nałóż po łyżce pęczaku, mięso zwiń jak tradycyjne zrazy i zepnij wykałaczką.
4. Przygotowane roladki oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Następnie przełóż do garnka, zalej 500 ml mięsnego bulionu. Zrazy duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 35-45 minut. Przed podaniem pamiętaj o usunięciu wykałaczek.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze