Zdrowotne właściwości owoców goji

Coraz większą popularnością wśród właścicieli ogródków cieszy się kolcowój chiński. Pnącze to, a dokładnie jego owoce - owoce goji - uznawane są za naturalny lek. Roślina pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Ponieważ kolcowój nie jest bardzo wymagający, a przy tym posiada walory dekoracyjne, często uprawia się go w ogrodach jako roślinę ozdobną. Jednak ostatnio wychwala się przede wszystkim prozdrowotne właściwości jego czerwonopomarańczowych owoców. Czy słusznie?

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Coraz większą popularnością wśród właścicieli ogródków cieszy się kolcowój chiński. Pnącze to, a dokładnie jego owoce - owoce goji - uznawane są za naturalny lek. Roślina pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Ponieważ kolcowój nie jest bardzo wymagający, a przy tym posiada walory dekoracyjne, często uprawia się go w ogrodach jako roślinę ozdobną. Jednak ostatnio wychwala się przede wszystkim prozdrowotne właściwości jego czerwonopomarańczowych owoców. Czy słusznie?

Owoce początkowo są zielone, a gdy dojrzeją, robią się czerwonopomarańczowe. Mają ok. 2 cm długości, są smaczne i słodkie. Dobrze smakują świeże lub suszone, w tej drugiej formie zwykle bez dodatku cukru i konserwantów. W sklepach zazwyczaj spotyka się je właśnie w takiej postaci. Mogą być dodatkiem do napojów i różnych dań - zup, ryżu, potraw warzywnych, ciastek i batoników zbożowych oraz musli. Czasem dodaje się je do win, są też składnikiem soków wieloowocowych. Można je także zmiksować w blenderze z koktajlem. Zarówno owoce, jak i liście są składnikami zdrowych, naturalnych herbat.

Świeże i suszone jagody goji zawierają wiele cennych substancji. Nie ma jednak pewności, ile dokładnie, i jaki wpływ mają na nasze zdrowie. Po prostu nie ma żadnych poważnych badań na ich temat.

- Owoce goji ze względu na swoje podobno wyjątkowo mocne właściwości antyoksydacyjne zyskały sobie zaszczytne miano owoców „młodości” lub „długowieczności”. Znane są światu od tysięcy lat, a teraz w dobie reklamy i marketingu zyskują sławę w błyskawicznym tempie. Nie ma żadnych wiążących badań na temat ich „długowiecznych” właściwości. Są one jednak cennym elementem diety - tłumaczy tłumaczy Anna Słomkowska, dietetyk medyczny i sportowy.

Jagody były doceniane od dawna w medycynie chińskiej jako środek leczniczy w wielu chorobach. Jeśli wierzyć temu, co mówiła, drobne, czerwone owoce mają zdolność regenerowania wątroby i nerek, łagodzenia dolegliwości ze strony układu oddechowego, nawet leczenia niepłodności. Mają też pomagać zwalczać zmęczenie, poprawiać koncentrację i zregenerować organizm po chorobie. Ich jedzenie ma nas ochronić przed cukrzycą i nadciśnieniem. Preparaty z dojrzałych owoców oraz owoce suszone spożywane systematycznie mają wyregulować pracę układu pokarmowego, polepszyć ostrość widzenia i poprawić ogólną kondycję fizyczną. Podobno starochiński lek może pomóc na stwardnienie rozsiane i opóźnić starzenie. Obecnie bada się także właściwości przeciwnowotworowe rośliny.

Wiele wartościowych walorów prozdrowotnych przypisuje się popularnemu również w Polsce kolcowojowi pospolitemu, jednak w jego niedojrzałych owocach znajduje się np atropina, toksyczna substancje, która może podrażniać układ nerwowy, prowadzić do paraliżu mięśni i dysfunkcji układu pokarmowego.

Co w nich znajdziesz?

Temu, że jagody goji zawierają cenne składniki, nikt nie zaprzecza. Problem jednak w tym, że zawartość ta jest podawana z ogromną rozpiętością. Czego w nich szukać?

- Owoce zawierają witaminę C, żelazo, selen oraz witaminę B2. Dzięki wysokiej dawce witaminy C owoce wzmacniają odporność organizmu. Żelazo zawarte w jagodach goji pomaga utrzymać dobry poziom żelaza we krwi, a beta-karoten, zeaksantyna i luteina wpływa na lepszą jakość widzenia. Jagody goji to również dobre źródło błonnika regulującego pracę jelit - mówi Anna Słomkowska.

Kto nie powinien jeść owoców goji?

- Nie powinny sięgać po te owoce osoby przyjmujące warfarynę stosowaną m.in. do leczenia zakrzepicy żył głębokich oraz przy wtórym zapobieganiu zawałowi serca. Osoby stosujące leki w cukrzycy i nadciśnieniu krwi powinny skonsultować jedzenie tych owoców z lekarzem, ponieważ substancje w nich zawarte mogą wpływać na działanie niektórych leków - mówi Anna Słomkowska.

Nadmierne spożycie może też powodować rozluźnienie jelit, lepiej więc jeść je z rozwagą.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary