Trwa ładowanie...
05-01-2014 16:16

Zdrowotne właściwości owoców goji

Coraz większą popularnością wśród właścicieli ogródków cieszy się kolcowój chiński. Pnącze to, a dokładnie jego owoce - owoce goji - uznawane są za naturalny lek. Roślina pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Ponieważ kolcowój nie jest bardzo wymagający, a przy tym posiada walory dekoracyjne, często uprawia się go w ogrodach jako roślinę ozdobną. Jednak ostatnio wychwala się przede wszystkim prozdrowotne właściwości jego czerwonopomarańczowych owoców. Czy słusznie?

Zdrowotne właściwości owoców gojiŹródło: Fotolia
d377dub
d377dub

Coraz większą popularnością wśród właścicieli ogródków cieszy się kolcowój chiński. Pnącze to, a dokładnie jego owoce - owoce goji - uznawane są za naturalny lek. Roślina pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Ponieważ kolcowój nie jest bardzo wymagający, a przy tym posiada walory dekoracyjne, często uprawia się go w ogrodach jako roślinę ozdobną. Jednak ostatnio wychwala się przede wszystkim prozdrowotne właściwości jego czerwonopomarańczowych owoców. Czy słusznie?

Owoce początkowo są zielone, a gdy dojrzeją, robią się czerwonopomarańczowe. Mają ok. 2 cm długości, są smaczne i słodkie. Dobrze smakują świeże lub suszone, w tej drugiej formie zwykle bez dodatku cukru i konserwantów. W sklepach zazwyczaj spotyka się je właśnie w takiej postaci. Mogą być dodatkiem do napojów i różnych dań - zup, ryżu, potraw warzywnych, ciastek i batoników zbożowych oraz musli. Czasem dodaje się je do win, są też składnikiem soków wieloowocowych. Można je także zmiksować w blenderze z koktajlem. Zarówno owoce, jak i liście są składnikami zdrowych, naturalnych herbat.

Świeże i suszone jagody goji zawierają wiele cennych substancji. Nie ma jednak pewności, ile dokładnie, i jaki wpływ mają na nasze zdrowie. Po prostu nie ma żadnych poważnych badań na ich temat.

- Owoce goji ze względu na swoje podobno wyjątkowo mocne właściwości antyoksydacyjne zyskały sobie zaszczytne miano owoców „młodości” lub „długowieczności”. Znane są światu od tysięcy lat, a teraz w dobie reklamy i marketingu zyskują sławę w błyskawicznym tempie. Nie ma żadnych wiążących badań na temat ich „długowiecznych” właściwości. Są one jednak cennym elementem diety - tłumaczy tłumaczy Anna Słomkowska, dietetyk medyczny i sportowy.

Jagody były doceniane od dawna w medycynie chińskiej jako środek leczniczy w wielu chorobach. Jeśli wierzyć temu, co mówiła, drobne, czerwone owoce mają zdolność regenerowania wątroby i nerek, łagodzenia dolegliwości ze strony układu oddechowego, nawet leczenia niepłodności. Mają też pomagać zwalczać zmęczenie, poprawiać koncentrację i zregenerować organizm po chorobie. Ich jedzenie ma nas ochronić przed cukrzycą i nadciśnieniem. Preparaty z dojrzałych owoców oraz owoce suszone spożywane systematycznie mają wyregulować pracę układu pokarmowego, polepszyć ostrość widzenia i poprawić ogólną kondycję fizyczną. Podobno starochiński lek może pomóc na stwardnienie rozsiane i opóźnić starzenie. Obecnie bada się także właściwości przeciwnowotworowe rośliny.

d377dub

Wiele wartościowych walorów prozdrowotnych przypisuje się popularnemu również w Polsce kolcowojowi pospolitemu, jednak w jego niedojrzałych owocach znajduje się np atropina, toksyczna substancje, która może podrażniać układ nerwowy, prowadzić do paraliżu mięśni i dysfunkcji układu pokarmowego.

Co w nich znajdziesz?

Temu, że jagody goji zawierają cenne składniki, nikt nie zaprzecza. Problem jednak w tym, że zawartość ta jest podawana z ogromną rozpiętością. Czego w nich szukać?

- Owoce zawierają witaminę C, żelazo, selen oraz witaminę B2. Dzięki wysokiej dawce witaminy C owoce wzmacniają odporność organizmu. Żelazo zawarte w jagodach goji pomaga utrzymać dobry poziom żelaza we krwi, a beta-karoten, zeaksantyna i luteina wpływa na lepszą jakość widzenia. Jagody goji to również dobre źródło błonnika regulującego pracę jelit - mówi Anna Słomkowska.

Kto nie powinien jeść owoców goji?

d377dub

- Nie powinny sięgać po te owoce osoby przyjmujące warfarynę stosowaną m.in. do leczenia zakrzepicy żył głębokich oraz przy wtórym zapobieganiu zawałowi serca. Osoby stosujące leki w cukrzycy i nadciśnieniu krwi powinny skonsultować jedzenie tych owoców z lekarzem, ponieważ substancje w nich zawarte mogą wpływać na działanie niektórych leków - mówi Anna Słomkowska.

Nadmierne spożycie może też powodować rozluźnienie jelit, lepiej więc jeść je z rozwagą.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

d377dub
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d377dub
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj