Zdrowotne właściwości owoców goji
Coraz większą popularnością wśród właścicieli ogródków cieszy się kolcowój chiński. Pnącze to, a dokładnie jego owoce - owoce goji - uznawane są za naturalny lek. Roślina pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Ponieważ kolcowój nie jest bardzo wymagający, a przy tym posiada walory dekoracyjne, często uprawia się go w ogrodach jako roślinę ozdobną. Jednak ostatnio wychwala się przede wszystkim prozdrowotne właściwości jego czerwonopomarańczowych owoców. Czy słusznie?
Coraz większą popularnością wśród właścicieli ogródków cieszy się kolcowój chiński. Pnącze to, a dokładnie jego owoce - owoce goji - uznawane są za naturalny lek. Roślina pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Ponieważ kolcowój nie jest bardzo wymagający, a przy tym posiada walory dekoracyjne, często uprawia się go w ogrodach jako roślinę ozdobną. Jednak ostatnio wychwala się przede wszystkim prozdrowotne właściwości jego czerwonopomarańczowych owoców. Czy słusznie?
Owoce początkowo są zielone, a gdy dojrzeją, robią się czerwonopomarańczowe. Mają ok. 2 cm długości, są smaczne i słodkie. Dobrze smakują świeże lub suszone, w tej drugiej formie zwykle bez dodatku cukru i konserwantów. W sklepach zazwyczaj spotyka się je właśnie w takiej postaci. Mogą być dodatkiem do napojów i różnych dań - zup, ryżu, potraw warzywnych, ciastek i batoników zbożowych oraz musli. Czasem dodaje się je do win, są też składnikiem soków wieloowocowych. Można je także zmiksować w blenderze z koktajlem. Zarówno owoce, jak i liście są składnikami zdrowych, naturalnych herbat.
Świeże i suszone jagody goji zawierają wiele cennych substancji. Nie ma jednak pewności, ile dokładnie, i jaki wpływ mają na nasze zdrowie. Po prostu nie ma żadnych poważnych badań na ich temat.
- Owoce goji ze względu na swoje podobno wyjątkowo mocne właściwości antyoksydacyjne zyskały sobie zaszczytne miano owoców „młodości” lub „długowieczności”. Znane są światu od tysięcy lat, a teraz w dobie reklamy i marketingu zyskują sławę w błyskawicznym tempie. Nie ma żadnych wiążących badań na temat ich „długowiecznych” właściwości. Są one jednak cennym elementem diety - tłumaczy tłumaczy Anna Słomkowska, dietetyk medyczny i sportowy.
Jagody były doceniane od dawna w medycynie chińskiej jako środek leczniczy w wielu chorobach. Jeśli wierzyć temu, co mówiła, drobne, czerwone owoce mają zdolność regenerowania wątroby i nerek, łagodzenia dolegliwości ze strony układu oddechowego, nawet leczenia niepłodności. Mają też pomagać zwalczać zmęczenie, poprawiać koncentrację i zregenerować organizm po chorobie. Ich jedzenie ma nas ochronić przed cukrzycą i nadciśnieniem. Preparaty z dojrzałych owoców oraz owoce suszone spożywane systematycznie mają wyregulować pracę układu pokarmowego, polepszyć ostrość widzenia i poprawić ogólną kondycję fizyczną. Podobno starochiński lek może pomóc na stwardnienie rozsiane i opóźnić starzenie. Obecnie bada się także właściwości przeciwnowotworowe rośliny.
Wiele wartościowych walorów prozdrowotnych przypisuje się popularnemu również w Polsce kolcowojowi pospolitemu, jednak w jego niedojrzałych owocach znajduje się np atropina, toksyczna substancje, która może podrażniać układ nerwowy, prowadzić do paraliżu mięśni i dysfunkcji układu pokarmowego.
Co w nich znajdziesz?
Temu, że jagody goji zawierają cenne składniki, nikt nie zaprzecza. Problem jednak w tym, że zawartość ta jest podawana z ogromną rozpiętością. Czego w nich szukać?
- Owoce zawierają witaminę C, żelazo, selen oraz witaminę B2. Dzięki wysokiej dawce witaminy C owoce wzmacniają odporność organizmu. Żelazo zawarte w jagodach goji pomaga utrzymać dobry poziom żelaza we krwi, a beta-karoten, zeaksantyna i luteina wpływa na lepszą jakość widzenia. Jagody goji to również dobre źródło błonnika regulującego pracę jelit - mówi Anna Słomkowska.
Kto nie powinien jeść owoców goji?
- Nie powinny sięgać po te owoce osoby przyjmujące warfarynę stosowaną m.in. do leczenia zakrzepicy żył głębokich oraz przy wtórym zapobieganiu zawałowi serca. Osoby stosujące leki w cukrzycy i nadciśnieniu krwi powinny skonsultować jedzenie tych owoców z lekarzem, ponieważ substancje w nich zawarte mogą wpływać na działanie niektórych leków - mówi Anna Słomkowska.
Nadmierne spożycie może też powodować rozluźnienie jelit, lepiej więc jeść je z rozwagą.
ml/mmch/kuchnia.wp.pl