Zapiekana brukselka z mozzerellą
- 1) brukselka 0,5kg (świeża lub mrożona)
- 2) opakowanie sera mozzarella (można zastąpić zwykłym serem żółtym - tarty)
- 3) 15-20 dag szynki w kawałku (obojętnie jaka, byleby można ją było podsmażyć)
- 4) 1 spora cebula
- 5) przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 6) odrobina masła/oliwy
Brukselkę gotujemy z bardzo(!) dużą ilością gałki muszkatołowej (świeżo starta lepiej się sprawdza), nie gotujemy do zupełnej miękkości. Szynkę kroimy w słupki, cebulkę w kostkę i podsmażamy. Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego wkładamy brukselkę, pokrojoną mozzarellę, szynkę, cebulę, odrobina pieprzu i ewentualnie gałka, delikatnie przemieszać. Zapiekać pod przykryciem 20 min/180°C.
Pasuje na kolację, jako dodatek do obiadu, przystawka, lub do dań mięsnych (wtedy w wersji wegetarian).
SMACZNEGO!
Przepis dodał użytkownik paulinka
Podziel się opinią
Komentarze