Zapiekana brukselka z mozzerellą

Obraz

Składniki

  • 1) brukselka 0,5kg (świeża lub mrożona)
  • 2) opakowanie sera mozzarella (można zastąpić zwykłym serem żółtym - tarty)
  • 3) 15-20 dag szynki w kawałku (obojętnie jaka, byleby można ją było podsmażyć)
  • 4) 1 spora cebula
  • 5) przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 6) odrobina masła/oliwy

Przepis

Brukselkę gotujemy z bardzo(!) dużą ilością gałki muszkatołowej (świeżo starta lepiej się sprawdza), nie gotujemy do zupełnej miękkości. Szynkę kroimy w słupki, cebulkę w kostkę i podsmażamy. Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego wkładamy brukselkę, pokrojoną mozzarellę, szynkę, cebulę, odrobina pieprzu i ewentualnie gałka, delikatnie przemieszać. Zapiekać pod przykryciem 20 min/180°C.
Pasuje na kolację, jako dodatek do obiadu, przystawka, lub do dań mięsnych (wtedy w wersji wegetarian).
SMACZNEGO!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw