Wielkanocne babeczki z wanilią i kardamonem. Idealne do koszyczka
W wielkanocnym koszyczku nie może zabraknąć drożdżowych babeczek. Takie babeczki bez trudu przygotujecie samodzielnie. Jak to zrobić? Mamy sprawdzony przepis na wielkanocne babeczki z nuta wanilii i kardamonu. Wyjdą aromatyczne, puszyste i pulchne.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Drożdże rozpuszczamy w mleku wraz z łyżką cukru odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
- W dużej misce mieszamy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy tłuszcz, jajka, skórkę z cytryny (opcjonalnie) mleko z drożdżami i mąkę.Wyrabiamy ciasto kilka minut, aż stanie się lśniące i elastyczne. Przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po dwóch godzinach raz jeszcze wyrabiamy ciasto. Smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą foremki i przekładamy do nich ciasto. Ciasto powinno wypełniać 2/3 foremki.
- Odstawiamy foremki z ciastem do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Celsjusza, pieczemy ciasto 20 minut, po tym czasie sprawdzamy, czy wetknięty w środek babeczki patyczek będzie suchy - jeśli nie, pieczemy jeszcze 5 minut.
- Upieczone babeczki studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem, ozdabiamy skórką cytrynową.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl