Warto spróbować: olej z czarnuszki
Zalety spożywania nasion czarnuszki doceniamy już kolejny sezon. Na uwagę zasługuje jednak nadal mało znany olej z tej rośliny. Jest tłoczony na zimno, dlatego zachowuje wszystkie substancje aktywne. Wykazuje wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Można go stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie - pijąc lub dodając do potraw.
Złoto Faraonów
Zalety spożywania nasion czarnuszki doceniamy już kolejny sezon. Na uwagę zasługuje jednak nadal mało znany olej z tej rośliny. Jest tłoczony na zimno, dlatego zachowuje wszystkie substancje aktywne. Wykazuje wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Można go stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie - pijąc lub dodając do potraw.
Ziarenka pełne zdrowia
Czarnuszka, potocznie nazywana czarnym sezamem, już od starożytności uważana jest za uniwersalny lek na wiele dolegliwości. Jej działanie faktycznie wykorzystuje się w medycynie niekonwencjonalnej, a także profilaktyce wielu chorób. Te małe nasiona poprawiają apetyt, korzystnie wpływają na wątrobę, oczyszczają nerki i drogi moczowe, mają działanie żółciopędne, wiatropędne, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwrobacze oraz rozkurczające na mięśnie gładkie. Wzmacniają również odporność organizmu.
Coraz częściej można je spotkać w przemyśle piekarskim - stanowią oryginalny i aromatyczny dodatek do pieczywa.
Olej z czarnuszki - co w nim siedzi?
Produkt ten to przede wszystkim doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponad połowę (60 proc.) stanowi cenny kwas linolowy. Znajdziemy w nim również kwas oleinowy i kwas alfa-linolowy. Ponadto regularna konsumpcja oleju z czarnuszki to spora dawka witaminy E, czyli witaminy młodości, steroli, betakarotenu, biotyny i silnych przeciwutleniaczy, które w połączeniu z witaminą E zwalczają wodne rodniki i opóźniają procesy starzenia się komórek.
Jednak za najważniejszy składnik oleju z czarnuszki uznaje się tymochinon, któremu czarnuszka zawdzięcza swój charakterystyczny zapach. Co ważne, w badaniach laboratoryjnych wykazano, że tymochinon ma wyjątkowo skuteczne oddziaływanie przeciwnowotworowe, szczególnie w zwalczaniu komórek nowotworowych o wielolekowej oporności, w tym raka trzustki, mięsakom, niektórych linii komórek białaczkowych oraz raka okrężnicy.
Idealny do domowego spa
Olej stosowany zewnętrznie to naturalny kosmetyk, który zadba o naszą skórę. Zapewni świetną ochronę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, a w przypadku zbyt intensywnej ekspozycji na słońce złagodzi podrażnienia skóry lepiej niż niejeden drogeryjny preparat. Dodatkowo przyspieszy gojenie się ran oraz leczenie chorób skóry, takich jak trądzik, atopowe zapalenie skóry, liszaj czy łupież. Stosowanie oleju z czarnuszki poleca się również osobom z suchą i wrażliwą skórą, ponieważ pomoże przywrócić jej naturalne nawilżenie, a dzięki wspomnianej witaminie E opóźni procesy starzenia.
Prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki
Niegdyś olej z czarnuszki był stosowany najczęściej na różnego rodzaju problemy związane z układem pokarmowym. Łagodzi bowiem takie dolegliwości, jak biegunka, zaparcia, wzdęcia, wymioty, a nawet wrzody dwunastnicy i żołądka. Naukowo dowiedziono, że to skuteczna pomoc w przypadku niestrawności - zwalcza bakterię Helicobacter pylori, która jest głównym winowajcą powstawania choroby wrzodowej.
Olej z czarnuszki nie uczula, a co więcej, wykazuje właściwości łagodzące objawy alergii. Składniki w nim zawarte pozwolą usunąć uporczywy katar, łzawienie oczu, a także reakcje alergiczne na skórze.
Regularne spożywanie tego produktu to naturalna profilaktyka miażdżycy i chorób naczyń krwionośnych. Zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolu, a tym samym pozwala uniknąć zatorów i zakrzepów żył i tętnic oraz chorób serca, takich jak zawał czy choroba niedokrwienna.
Kto i jak może spożywać olej z czarnuszki?
W celu uzyskania najlepszych efektów, specjaliści zalecają, aby osoby dorosłe spożywały 2 razy dziennie po jednej łyżeczce tego oleju. Warto włączyć go do codziennego jadłospisu. Podobnie, jak olej z oregano, dzięki specyficznemu korzennemu posmakowi doskonale wzbogaci niejedną sałatkę. Uwaga! Olej z czarnuszki nie nadaje się do obróbki cieplnej, dlatego nie wolno na nim smażyć czy dodawać go do gotujących się potraw.
Niestety, produkt ten nie jest dostępny dla każdego. Wykazuje właściwości przeciwskurczowe, dlatego nie poleca się go kobietom w ciąży, ponieważ może zatrzymać zwiastujące poród skurcze. Rozwagą w konsumpcji tego rarytasu powinny wykazać się także osoby ze zbyt niskim ciśnieniem tętniczym - olej może je dodatkowo obniżyć.
mp/WP Kuchnia