SZARLOTKA
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 ? szklanki mąki pszennej
- ? szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 ? łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag margaryny
- Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 1 kisiel cytrynowy
- 3 łyżki cukru
- Do dekoracji:
- cukier puder
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać.
Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik joannafraczak
Podziel się opinią
Komentarze