Przepis Ani Starmach: lasagne. Pyszna potrawa, która uda się każdemu

Sycąca propozycja od Ani Starchmach. Świetny przepis na włoski obiad.

Lasagne to świetna propozycja na obiad, który zachwyci całą rodzinę. Włoska potrawa jest sycąca i na długo zaspokoi głód. Dzięki przepisowi jurorki w programie "MasterChef" - Ani Starmach jej przygotowanie będzie niezwykle proste.

Składniki:

Sos mięsny:
400 g mielonej wołowiny
200 ml czerwonego wytrawnego wina
1 marchewka
2 kawałki selera naciowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 cebula
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonego oregano
oliwa z oliwek
sól, pieprz
50 g tartego parmezanu
świeża bazylia
9 płatów makaronu

Sos pomidorowy:
1kg dojrzałych pomidorów bez skórki
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Sos beszamelowy:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
250 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Aby przygotować sos pomidorowy: w garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojone pomidory, duś na średnim ogniu przez 20 minut.
Aby przygotować sos mięsny: czosnek, cebule, marchew i selera pokrój drobno, przysmaż na oliwie, dodaj zioła a po kilku minutach mięso.
Smaż przez kilka minut, dodaj wino, poczekaj aż odparuje, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, dodaj sos pomidorowy i duś na małym ogniu przez 40 minut.
Aby przygotować beszamel: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, wąskim strumieniem wlewaj zimne mleko, mieszaj cały czas, zagotuj, dopraw do smaku. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie: makaron, sos mięsny, beszamel, makaron. Na wierzchu powinien znajdować się sos beszamelowy i tarty parmezan. Piecz około godzinę w 180 stopniach.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna