Trwa ładowanie...
11-05-2016 12:03

Polscy naukowcy stworzyli zdrowszą wieprzowinę

Pracowali nad tym 5 lat.

d41v7k3
d41v7k3

Przeciętny Polak zjada aż 40 kilogramów wieprzowiny w ciągu roku. Lekarze ostrzegają jednak, że mięso to jest tłuste, a jego nadmierne spożycie przyczynia się do powstawania wielu chorób związanym z układem krążenia.

Polscy naukowcy postanowili jednak temu zaradzić. Pięć lat pracowali na metodą hodowli świń, tak by mięso z nich pozyskane było chudsze, nietuczące i bez alergenów. O zdrowej wieprzowinie wypowiedzieli się prof. Agnieszka Wierzbicka z SGGW w Warszawie i Tadeusz Blicharski z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN.

d41v7k3
d41v7k3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d41v7k3
Więcej tematów