Schabowy nie musi być nudny!

Kotlet schabowy to kwintesencja polskiej kuchni: mięso, dużo panierki i tłuszcz, na którym tą potrawę smażymy. Jedni go uwielbiają, inni wstydzą się, że tak niezdrowym daniem chwalimy się przed gośćmi ze świata. Najlepszy, oczywiście, jest tradycyjny schabowy: cienko rozbity plaster mięsa, lekko osolony i posypany pieprzem, obtoczony w mące, jajku i bułce tartej, a następnie usmażony na maśle lub smalcu. Jednak zwolennikom takich kotletów warto raz na jakiś czas zaserwować coś innego, choć podobnego. By nie było nudy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Na rodzinny obiad

Obraz
© Shutterstock.com

Kotlet schabowy to kwintesencja polskiej kuchni: mięso, dużo panierki i tłuszcz, na którym tę potrawę smażymy. Jedni go uwielbiają, inni wstydzą się, że tak niezdrowym daniem chwalimy się przed gośćmi ze świata. Najlepszy, oczywiście, jest tradycyjny schabowy: cienko rozbity plaster mięsa, lekko osolony i posypany pieprzem, obtoczony w mące, jajku i bułce tartej, a następnie usmażony na maśle lub smalcu. Jednak zwolennikom takich kotletów warto raz na jakiś czas zaserwować coś innego, choć podobnego. Oto kilka propozycji.

/ 7Schabowy pod pierzynką

Obraz
© Shutterstock.com

Potrzebne nam będą: cztery kotlety ze schabu, kilka pieczarek, 50 dag dobrego sera żółtego (najlepsza będzie gouda), cebula, sól, pieprz i dwa ząbki czosnku. Kotlety delikatnie rozbijamy tłuczkiem, solimy, dodajemy pieprz i smarujemy posiekanym czosnkiem. Pieczarki kroimy drobno, podobnie jak cebulę. Podsmażamy je na maśle z odrobiną soli przez kilka minut, aż się zrumienią. Kotlety podsmażamy na patelni, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Na mięsie układamy pieczarki i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy przez kilka minut w temp. 200 stopni C.

/ 7Kotlety po amerykańsku

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: cztery kotlety z dobrego schabu z kostką, kilka łyżek ostrego keczupu, dwie cebule, trzy łyżki oleju, łyżka musztardy, sól i pieprz. Przygotowujemy marynatę: łączymy keczup, musztardę, oliwę, sól i pieprz, dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę. Marynatą smarujemy mięso i wkładamy do lodówki na dwie godziny. Następnie smażymy kotlety na patelni grillowej, bez tłuszczu. Podajemy najlepiej z gotowanymi kolbami kukurydzy.

/ 7Schabowe z jabłkami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: cztery kotlety, jedno kwaśne jabłko pokrojone na plasterki, posiekana cebula, szklanka soku jabłkowego, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka musztardy, olej, sól, pieprz i pół szklanki dokładnie przebranych orzechów włoskich. Kotlety delikatnie obijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy i smażymy na oleju przez dwie minuty z każdej strony. Na tę samą patelnię wrzucamy cebulę, jabłka, musztardę i cynamon. Smażymy kilka minut i zalewamy sokiem jabłkowym. Dodajemy mięso i dusimy 10 minut. Dodajemy posiekane orzechy i po pięciu minutach danie jest gotowe.

/ 7Schabowy zraz zawijany

Obraz
© Shutterstock.com

Potrzebne nam będzie: sześć kotletów ze schabu, kilka plastrów żółtego sera, jedna czerwona papryka, cebula, ogórek kiszony, sól, pieprz i olej. Schab rozbijamy. Cebulę kroimy w piórka. Układamy na mięsie: plasterek sera, słupek papryki, ogórka i cebuli. Solimy, doprawiamy pieprzem. Mięso dokładnie zawijamy i dodatkowo spinamy wykałaczką. Obtaczamy w mące i smażymy na patelni przez kilka minut, aż się zarumieni z każdej strony. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem drobiowym i dusimy pół godziny do miękkości. Na koniec sos zaprawiamy gęstą śmietaną.

/ 7Sznycel po niemiecku

Obraz
© Shutterstock.com

Potrzebujemy: cztery kotlety, cebulę, pół kilograma pieczarek, dwa ząbki czosnku, szklankę dobrego bulionu, szklankę śmietanki 30 proc. , pół szklanki mąki, sól i pieprz. Mięso lekko rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju z obu stron. W garnku rozgrzewamy bulion. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy, pieczarki kroimy na cztery części i podsmażamy to wszystko na złoto. Dodajemy do garnka z bulionem mięso i pieczarki z czosnkiem i cebulą. Dusimy, aż mięso będzie miękkie, doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę.

/ 7Paluszki w sezamie

Obraz
© Shutterstock.com

Potrzebujemy: pięć kotletów schabowych, pół szklanki sezamu, sos sojowy, pieprz, mąkę kukurydziana, jajko. Kotlety kroimy na słupki o bokach centymetr na centymetr. Wrzucamy do miseczki, obtaczamy w sosie sojowym i pieprzu. Następnie przekładamy do miseczki z mąką kukurydzianą, potem do miski z jajkiem, a na koniec obsypujemy sezamem (nie może być go zbyt dużo). Smażymy kilka minut w głębokim tłuszczu i odsączamy na papierowym ręczniku.

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji