Pić czy nie pić? Kontrowersyjne mleko
Szkodliwe czy wspaniałe? Czy rzeczywiście jest cudownym lekiem na wszelkie choroby? Przez lata panował kult mleka, wmawiano nam, że to samo zdrowie.
Kontrowersyjne mleko
Szkodliwe czy wspaniałe? Czy rzeczywiście jest cudownym lekiem na wszelkie choroby? Przez lata panował kult mleka, wmawiano nam, że to samo zdrowie. Było też obowiązkową pozycją w dziecięcym menu. W ostatnim czasie pojawia się jednak coraz więcej negatywnych opinii na temat jego wpływu na nasze zdrowie. Przeciwnicy wysuwają argumenty, które mają obalić stereotyp mleka jako najbardziej odżywczego napoju.
AD/mmch
Polecamy również:
Mleko pomaga w odchudzaniu Mleko pomaga w odchudzaniu
Źródło wapnia
Zwolennicy mleka twierdzą, że jest ono jednym z najlepszych źródeł wapnia, potrzebnego m.in. do budowy kości i zębów. Jednak wapń występujący w mleku nie jest bezpieczny dla człowieka, ponieważ występuje w kazeinie, czyli białku niestrawnym dla większości ludzi. Tylko co 12 osoba je trawi. Krowie mleko zawiera sześć razy więcej kazeiny niż mleko ludzkie i np. w żołądku niemowlaka tworzy "serwatkę" o grudkach znacznie większych niż w przypadku mleka ludzkiego. Dlatego też większość maluchów cierpi na niestrawność.
Polecamy również:
Mleko pomaga w odchudzaniu Mleko pomaga w odchudzaniu
Nietolerancja laktozy
Mleko należy do grupy pokarmów najczęściej uczulających, szczególnie u dzieci. To u nich po spożyciu mleka często występują reakcje alergiczne. U dorosłych częściej mamy do czynienia z nietolerancją laktozy, czyli z brakiem enzymu trawiącego cukier mleczny - laktozę. W rezultacie, dociera ona do jelita niestrawiona, powodując wzdęcia, ból brzucha i biegunkę. Nietolerancja mleka może prowadzić też do zakwaszenia organizmu, a przez to do zaburzeń w przyswajaniu wapnia prowadzących w konsekwencji do osteoporozy.
Polecamy również:
Mleko pomaga w odchudzaniu Mleko pomaga w odchudzaniu
Witaminy
Mleko postrzegane jest jako cenne źródło witamin. Trzeba jednak pamiętać, że chude, które jest pozbawione większości tłuszczu, nie zawiera już tylu witamin. W procesie odtłuszczania usuwa się większość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach czyli wit. D, E, A. Dlatego mleko 0,5% nie jest tak wartościowe pod tym względem jak mleko 2% czy 3,2%. Mimo mniejszej zawartości tłuszczu ilość białka i wapnia nie ulega zmianie.
Polecamy również:
Mleko pomaga w odchudzaniu Mleko pomaga w odchudzaniu
Lepszy jogurt i kefir
Zwolennicy mleka twierdzą, że chroni ono przed infekcjami. Dotyczy to jednak głównie przetworów z fermentowanego mleka, czyli na przykład jogurtu i kefiru. Regularne spożywanie tych produktów utrzymuje w równowadze mikroflorę przewodu pokarmowego, chroniąc nas przed kłopotami jelitowymi. Żywe bakterie zwiększają odporność na infekcje bakteryjne i wirusowe. Ważne jednak jest to, że jogurt czy kefir należy pić bardzo regularnie.
Polecamy również:
Mleko pomaga w odchudzaniu Mleko pomaga w odchudzaniu
Toksyczne związki
Dziś sprzedawane mleko najczęściej jest pasteryzowane. Ten rodzaj konserwacji sprawia, że w mleku giną praktycznie wszystkie bakterie. Te złe jak i te dobre. Trzeba zwrócić uwagę na fakt, że martwe bakterie nadal pozostają w wydzielinie. Stają się wspaniałym pokarmem dla innych często groźniejszych mikroorganizmów. Oprócz tego szczątki, które nie zostaną zjedzone zwyczajnie ulegają rozłożeniu. Efektem takiego procesu jest powstanie toksycznych związków.
AD/mmch
Polecamy również:
Mleko pomaga w odchudzaniu Mleko pomaga w odchudzaniu