Oliwkowy zawrót głowy

Są jednym z podstawowych produktów w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Niczym kolory polskiej jesieni, oliwki mienią się pełną paletą barw i odcieni: od jasnożółtego, poprzez delikatną zieleń, róż, fiolet, aż po głęboką czerń. Zaskakują też różnorodnością smaków i niezliczone możliwości ich serwowania.

Obraz
Źródło zdjęć: © materiały prasowe

Są jednym z podstawowych produktów w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Niczym kolory polskiej jesieni, oliwki hiszpańskie mienią się pełną paletą barw i odcieni: od jasnożółtego, poprzez delikatną zieleń, róż, fiolet, aż po głęboką czerń. Zaskakują różnorodnością smaków i niezliczone możliwości ich serwowania.

Dlaczego warto jeść hiszpańskie oliwki?

To przede wszystkim doskonałe źródło błonnika, który znacznie poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Niska kaloryczność oliwek sprawia, że są one doskonałym produktem spożywczym dla osób na diecie. 25 g, czyli 10 sztuk, to zaledwie 37 kcal. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów warzywa te charakteryzują się dużą wartością odżywczą. Dostarczają naszemu organizmowi takie minerały, jak: wapń, fosfor, potas i żelazo. Zawierają również liczne witaminy m.in. z grupy B, które odpowiadają za dobrą kondycję naszej skóry, układ nerwowy i przemianę materii. Z kolei dawki witamin C i E oraz pro-witaminy A spełniają funkcję wzmacniającą odporność i budują naturalną ochronę przed wolnymi rodnikami.

Regularne spożywanie hiszpańskich oliwek pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego oraz wątroby. Z kolei zawarty w nich kwas oleinowy zmniejsza aktywność genu odpowiadającego za występowanie raka piersi, a także chroni serce i naczynia krwionośne zmniejszając tym samym ryzyko chorób krążenia. Większość dostępnych na rynku oliwek wykazuje właściwości produktów kiszonych - mają korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Naukowcy wykazali również, że mogą być traktowane jako środek antydepresyjny oraz naturalne lekarstwo na migrenę.

Różnorodność kolorów i smaków

W Polsce najbardziej popularne są dwa typy oliwek: czarne i zielone. Tymczasem warzywa te występują w bajecznej gamie kolorów oraz smaków. Wbrew powszechnej opinii, barwa nie zależy od gatunku drzew oliwnych, z których pochodzą, ale od momentu zbiorów, czyli stopnia dojrzałości owoców. To również główny warunek smaku oliwek hiszpańskich.

Zielone hiszpańskie oliwki uzyskiwane są z owoców niedojrzałych, które zbierane są w momencie osiągnięcia pożądanego rozmiaru, gdy ich miąższ zaczyna już mięknąć. Są delikatne i wymagają czułego traktowania, dlatego, aby ich nie uszkodzić, zwykle zbierane są ręcznie. Gdy jeszcze dłużej pozwoli im się dojrzewać, zyskują różowy, fioletowy i brązowy koloryt. Czarne, hiszpańskie oliwki otrzymywane są z pełni dojrzałych lub zbieranych tuż przed okresem dojrzewania owoców. Pierwsze zbiory mają w sobie odrobinę więcej goryczy i ostrości, natomiast owoce zrywane później są łagodniejsze, a ich smak można określić jako lekko słonawy.

Nieskończone możliwości w kuchni

Doskonale sprawdzają się jako przekąska, dodatek do sałatek, składnik dań gorących, drinków czy nawet deserów. W prosty i szybki sposób przemienią nawet najskromniejszą propozycję w spektakularne danie z aromatyczną, śródziemnomorską nutą. Są dostępne w wielu pysznych postaciach: z pestką, drylowane czy siekane. Mnogość pomysłów na wykorzystanie tych produktów spożywczych to również zasługa nadzienia, wiele z nich wypełnia się np.: anchois, migdałami, czosnkiem, skórką pomarańczy, papryką, cytryną lub serem. Można dostać je w puszkach, słoiczkach, czy woreczkach. Ponadto, hiszpańskie oliwki są łatwe w przechowywaniu i gotowe do spożycia w każdej chwili. To doskonała alternatywa dla chipsów czy krakersów w trakcie przyjęcia. Można serwować je saute lub z dodatkiem marynat, zarówno tych kwaśnych i pikantnych, jak i słodkich np. na bazie miodu.

mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia