Trwa ładowanie...
11-11-2014 21:23

Oliwkowy zawrót głowy

Są jednym z podstawowych produktów w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Niczym kolory polskiej jesieni, oliwki mienią się pełną paletą barw i odcieni: od jasnożółtego, poprzez delikatną zieleń, róż, fiolet, aż po głęboką czerń. Zaskakują też różnorodnością smaków i niezliczone możliwości ich serwowania.

Oliwkowy zawrót głowyŹródło: materiały prasowe
d3zrlz5
d3zrlz5

Są jednym z podstawowych produktów w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Niczym kolory polskiej jesieni, oliwki hiszpańskie mienią się pełną paletą barw i odcieni: od jasnożółtego, poprzez delikatną zieleń, róż, fiolet, aż po głęboką czerń. Zaskakują różnorodnością smaków i niezliczone możliwości ich serwowania.

Dlaczego warto jeść hiszpańskie oliwki?

To przede wszystkim doskonałe źródło błonnika, który znacznie poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Niska kaloryczność oliwek sprawia, że są one doskonałym produktem spożywczym dla osób na diecie. 25 g, czyli 10 sztuk, to zaledwie 37 kcal. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów warzywa te charakteryzują się dużą wartością odżywczą. Dostarczają naszemu organizmowi takie minerały, jak: wapń, fosfor, potas i żelazo. Zawierają również liczne witaminy m.in. z grupy B, które odpowiadają za dobrą kondycję naszej skóry, układ nerwowy i przemianę materii. Z kolei dawki witamin C i E oraz pro-witaminy A spełniają funkcję wzmacniającą odporność i budują naturalną ochronę przed wolnymi rodnikami.

Regularne spożywanie hiszpańskich oliwek pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego oraz wątroby. Z kolei zawarty w nich kwas oleinowy zmniejsza aktywność genu odpowiadającego za występowanie raka piersi, a także chroni serce i naczynia krwionośne zmniejszając tym samym ryzyko chorób krążenia. Większość dostępnych na rynku oliwek wykazuje właściwości produktów kiszonych - mają korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Naukowcy wykazali również, że mogą być traktowane jako środek antydepresyjny oraz naturalne lekarstwo na migrenę.

Różnorodność kolorów i smaków

W Polsce najbardziej popularne są dwa typy oliwek: czarne i zielone. Tymczasem warzywa te występują w bajecznej gamie kolorów oraz smaków. Wbrew powszechnej opinii, barwa nie zależy od gatunku drzew oliwnych, z których pochodzą, ale od momentu zbiorów, czyli stopnia dojrzałości owoców. To również główny warunek smaku oliwek hiszpańskich.

d3zrlz5

Zielone hiszpańskie oliwki uzyskiwane są z owoców niedojrzałych, które zbierane są w momencie osiągnięcia pożądanego rozmiaru, gdy ich miąższ zaczyna już mięknąć. Są delikatne i wymagają czułego traktowania, dlatego, aby ich nie uszkodzić, zwykle zbierane są ręcznie. Gdy jeszcze dłużej pozwoli im się dojrzewać, zyskują różowy, fioletowy i brązowy koloryt. Czarne, hiszpańskie oliwki otrzymywane są z pełni dojrzałych lub zbieranych tuż przed okresem dojrzewania owoców. Pierwsze zbiory mają w sobie odrobinę więcej goryczy i ostrości, natomiast owoce zrywane później są łagodniejsze, a ich smak można określić jako lekko słonawy.

Nieskończone możliwości w kuchni

Doskonale sprawdzają się jako przekąska, dodatek do sałatek, składnik dań gorących, drinków czy nawet deserów. W prosty i szybki sposób przemienią nawet najskromniejszą propozycję w spektakularne danie z aromatyczną, śródziemnomorską nutą. Są dostępne w wielu pysznych postaciach: z pestką, drylowane czy siekane. Mnogość pomysłów na wykorzystanie tych produktów spożywczych to również zasługa nadzienia, wiele z nich wypełnia się np.: anchois, migdałami, czosnkiem, skórką pomarańczy, papryką, cytryną lub serem. Można dostać je w puszkach, słoiczkach, czy woreczkach. Ponadto, hiszpańskie oliwki są łatwe w przechowywaniu i gotowe do spożycia w każdej chwili. To doskonała alternatywa dla chipsów czy krakersów w trakcie przyjęcia. Można serwować je saute lub z dodatkiem marynat, zarówno tych kwaśnych i pikantnych, jak i słodkich np. na bazie miodu.

mp/kuchnia.wp.pl

d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj