Mleko pomaga w odchudzaniu

Picie mleka w czasie diety odchudzającej pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów - jak wynika z badań, o których informuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition"

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Według autorów pracy, ma to związek z faktem, że mleko i jego przetwory są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia, który - jak wskazują wcześniejsze badania - jest niezbędny do utrzymania szczupłej sylwetki.

Naukowcy z Uniwersytetu Ben-Guriona w Beer-Sheva razem z kolegami z USA i Niemiec prowadzili badania w grupie 322 kobiet i mężczyzn w wieku 40-65 lat, którzy mieli nadwagę lub byli otyli. Wszyscy przez dwa lata stosowali jedną z trzech diet odchudzających - niskotłuszczową, śródziemnomorską lub ubogą w węglowodany.

Na koniec okazało się, że - niezależnie od diety - osoby, które w czasie dwuletniego programu spożywały największe ilości mleka (ok. dwóch szklanek dziennie) lub jego przetworów, schudły średnio o 2 kg więcej niż ci, którzy nie spożywali ich wcale lub w bardzo małych ilościach. Miały też większe szanse zrzucić 4-5 kg w ciągu pierwszych sześciu miesięcy badań.

Jak tłumaczą naukowcy, konsumowanie największych ilości nabiału wiązało się z dostarczaniem organizmowi średnio 580 mg wapnia dziennie, a w przypadku najmniejszych ilości było to 150 mg.

W analizie uwzględniono wiek i płeć pacjentów, ich początkowy wskaźnik masy ciała, ilość spożywanych tłuszczów oraz ogólne spożycie wapnia - nie tylko z nabiału.

Wyraźnie większe szanse na sukces w odchudzaniu miały też osoby, u których w trakcie badań zaobserwowano wzrost poziomu witaminy D we krwi. Pacjenci, u których był on najwyższy (30 nanogramów na mililitr) tracili po dwóch latach średnio 2,5 kg więcej niż osoby z najniższym poziomem witaminy D (14,5 ng/ml). Jak podkreślają autorzy pracy, mleko i produkty mleczne były jednym z podstawowych źródeł tej witaminy w diecie badanych osób. Trzeba jednak pamiętać, że największe jej ilości powstają w skórze pod wpływem słońca.

Zdaniem naukowców wyniki te dowodzą, że zwiększone spożycie wapnia oraz wyższy poziom witaminy D we krwi sprzyjają chudnięciu. Dlatego badacze zalecają, by wszyscy, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów lub zachowaniu szczupłej sylwetki, wzbogacili swoją dietę w chude mleko i jego przetwory.

Witamina D jest niezbędna do prawidłowego przebiegu wielu procesów w ludzkim organizmie. Nie tylko wzmacnia kości i mięśnie, poprawia też pracę układu odpornościowego oraz reguluje podziały komórek, przez co może spowalniać rozwój nowotworów.

Coraz więcej badań prowadzonych w ostatnich latach sugeruje, że niski poziom witaminy D w organizmie może przyczyniać się do rozwoju wielu schorzeń, np. chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, niektórych nowotworów, depresji, jak również astmy, przeziębień i innych schorzeń oddechowych. Analizy wskazują też, że duża część światowej populacji ma niedobory tego związku.

Głównym źródłem witaminy D jest nasza skóra, która produkuje ją pod wpływem promieni słonecznych. Spośród pokarmów najbogatsze w ten związek są tłuszcze ryb morskich oraz mleko i jego przetwory. Suplementy witaminy D najlepiej zażywać po konsultacji z lekarzem, bo jej nadmiar również może być szkodliwy.

PAP

Przeczytaj również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości