Mieszaj składniki na talerzu - zjesz mniej

Żeby uniknąć nadmiernego objadania się, składniki potraw powinniśmy mieszać, zamiast serwować osobno - informuje pismo "Eating Behaviors".

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

W swoim artykule David Levitsky i Carly Pacanowski z Cornell University w Stanach Zjednoczonych podkreślają, że ich obserwacje pozwalają lepiej zrozumieć podłoże problemów z otyłością.

"Dla naszych przodków, którzy nie mogli przechowywać jedzenia, sam jego widok był bodźcem do konsumpcji. Działa tu więc mechanizm, który mówi nam, że im więcej pożywienia widzimy, tym więcej musimy zjeść, gdyż nigdy nie wiadomo, kiedy się skończy" - mówi Levitsky. "Niestety ewolucja miała miejsce zanim wynaleźliśmy lodówkę" - dodaje.

Naukowcy przeprowadzili wśród studentów dwa eksperymenty. Podczas pierwszego uczestnicy mogli - przez 14 dni trzy razy w tygodniu - wybierać spośród trzech potraw serwowanych w bufecie, bez ograniczeń ilościowych. Najwięcej konsumowali studenci, którzy wybierali danie główne składające się z kurczaka, warzyw oraz ryżu lub ziemniaków. Mniej jedli ci, którzy decydowali się na posiłek niskowęglowodanowy (kurczak i warzywo), a najmniej ci, którzy wybierali danie wegetariańskie (warzywo i węglowodany).

Podczas kolejnego eksperymentu badacze sprawdzali, jak zachowają się studenci, gdy te same składniki (warzywa) zostaną podane oddzielnie, zmieszane lub dodane do makaronu. Tak jak podejrzewali, znacznie większe porcje spożywane były wtedy, gdy warzywa były podawane oddzielnie.

"Chcieliśmy wiedzieć, czy rezygnując z jednego ze składników, badani będą kompensowali jego brak spożywaniem większej ilości innych składników. Okazało się, że ma to miejsce, jednak pod względem zawartości kalorycznej nigdy nie jest to ekwiwalent brakującego składnika" - piszą autorzy badań.

"Pomaga to wyjaśnić, dlaczego diety niskowęglowodanowe przynoszą rezultaty i dlaczego wegetarianie są zazwyczaj szczuplejsi niż osoby jedzące mięso - w obu przypadkach mamy do czynienia z ograniczeniem liczby składników" - podsumowuje Levitsky. (PAP)

koc/ ula/

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć