Trwa ładowanie...
13-03-2012 14:12

Mieszaj składniki na talerzu - zjesz mniej

Żeby uniknąć nadmiernego objadania się, składniki potraw powinniśmy mieszać, zamiast serwować osobno - informuje pismo "Eating Behaviors".

Mieszaj składniki na talerzu - zjesz mniejŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d1zwlqc
d1zwlqc

W swoim artykule David Levitsky i Carly Pacanowski z Cornell University w Stanach Zjednoczonych podkreślają, że ich obserwacje pozwalają lepiej zrozumieć podłoże problemów z otyłością.

"Dla naszych przodków, którzy nie mogli przechowywać jedzenia, sam jego widok był bodźcem do konsumpcji. Działa tu więc mechanizm, który mówi nam, że im więcej pożywienia widzimy, tym więcej musimy zjeść, gdyż nigdy nie wiadomo, kiedy się skończy" - mówi Levitsky. "Niestety ewolucja miała miejsce zanim wynaleźliśmy lodówkę" - dodaje.

Naukowcy przeprowadzili wśród studentów dwa eksperymenty. Podczas pierwszego uczestnicy mogli - przez 14 dni trzy razy w tygodniu - wybierać spośród trzech potraw serwowanych w bufecie, bez ograniczeń ilościowych. Najwięcej konsumowali studenci, którzy wybierali danie główne składające się z kurczaka, warzyw oraz ryżu lub ziemniaków. Mniej jedli ci, którzy decydowali się na posiłek niskowęglowodanowy (kurczak i warzywo), a najmniej ci, którzy wybierali danie wegetariańskie (warzywo i węglowodany).

Podczas kolejnego eksperymentu badacze sprawdzali, jak zachowają się studenci, gdy te same składniki (warzywa) zostaną podane oddzielnie, zmieszane lub dodane do makaronu. Tak jak podejrzewali, znacznie większe porcje spożywane były wtedy, gdy warzywa były podawane oddzielnie.

d1zwlqc

"Chcieliśmy wiedzieć, czy rezygnując z jednego ze składników, badani będą kompensowali jego brak spożywaniem większej ilości innych składników. Okazało się, że ma to miejsce, jednak pod względem zawartości kalorycznej nigdy nie jest to ekwiwalent brakującego składnika" - piszą autorzy badań.

"Pomaga to wyjaśnić, dlaczego diety niskowęglowodanowe przynoszą rezultaty i dlaczego wegetarianie są zazwyczaj szczuplejsi niż osoby jedzące mięso - w obu przypadkach mamy do czynienia z ograniczeniem liczby składników" - podsumowuje Levitsky. (PAP)

koc/ ula/

d1zwlqc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zwlqc
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj