Marmolada czereśniowa z migdałami

Sezon na czereśnie nie trwa długo, dlatego warto przygotować z nich pyszną marmoladę, która umili niejeden jesienny podwieczorek. Szczególnie, że owoce te nie tylko są pyszne, ale również bardzo wartościowe. Niestety, produkty te często atakują larwy nasionnic trześniówki. Występują zazwyczaj w żółtych i czerwonych czereśniach dojrzewających w lipcu. Jeśli po zakupie zauważymy białe robaczki w czereśniach, nie trzeba wyrzucać ich do kosza.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Sezon na czereśnie nie trwa długo, dlatego warto przygotować z nich pyszną marmoladę, która umili niejeden jesienny podwieczorek. Szczególnie, że owoce te nie tylko są pyszne, ale również bardzo wartościowe. Znajdziemy w nich sporą dawkę potasu i witaminy C, a także cenne pierwiastki, takie jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, selen, mangan i krzem oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B9 i B6), witaminę E, witaminę A i jej prowitaminy. 100 g czereśni zawiera 61 kcal.

Niestety, produkty te często atakują larwy nasionnic trześniówki. Występują zazwyczaj w żółtych i czerwonych okazach dojrzewających w lipcu. Jeśli po zakupie zauważymy białe robaczki w czereśniach, nie trzeba wyrzucać ich do kosza. Należy zalać owoce na parę minut zimną wodą - larwy wyjdą z nich i opadną na dno naczynia. Następnie trzeba jeszcze raz dokładnie przepłukać czereśnie i wysuszyć na durszlaku. Z tak oczyszczonych produktów warto przygotować pyszną marmoladę z dodatkiem migdałów.

*Składniki: *2 kilogramy wydrylowanych czereśni, 200 g cukru, 50 ml wody, 50 g płatków migdałowych, 1 laska cynamonu i goździki dla smaku.

*Przygotowanie: *cukier, goździki oraz laskę cynamonu zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje. Wydrylowane i oczyszczone owoce zalewamy syropem cukrowym i gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aby owoce nie przywarły do dna garnka. Gotujemy do momentu, jak masa zgęstnieje, a owoce staną się szkliste. Na koniec dodajemy płatki migdałowe. Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Dobra rada: przed zalaniem owoców syropem dobrze jest wyjąć goździki i cynamon, dzięki temu będziemy mieć większą kontrolę nad smakiem.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości