Marmolada czereśniowa z migdałami

Sezon na czereśnie nie trwa długo, dlatego warto przygotować z nich pyszną marmoladę, która umili niejeden jesienny podwieczorek. Szczególnie, że owoce te nie tylko są pyszne, ale również bardzo wartościowe. Niestety, produkty te często atakują larwy nasionnic trześniówki. Występują zazwyczaj w żółtych i czerwonych czereśniach dojrzewających w lipcu. Jeśli po zakupie zauważymy białe robaczki w czereśniach, nie trzeba wyrzucać ich do kosza.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Sezon na czereśnie nie trwa długo, dlatego warto przygotować z nich pyszną marmoladę, która umili niejeden jesienny podwieczorek. Szczególnie, że owoce te nie tylko są pyszne, ale również bardzo wartościowe. Znajdziemy w nich sporą dawkę potasu i witaminy C, a także cenne pierwiastki, takie jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, selen, mangan i krzem oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B9 i B6), witaminę E, witaminę A i jej prowitaminy. 100 g czereśni zawiera 61 kcal.

Niestety, produkty te często atakują larwy nasionnic trześniówki. Występują zazwyczaj w żółtych i czerwonych okazach dojrzewających w lipcu. Jeśli po zakupie zauważymy białe robaczki w czereśniach, nie trzeba wyrzucać ich do kosza. Należy zalać owoce na parę minut zimną wodą - larwy wyjdą z nich i opadną na dno naczynia. Następnie trzeba jeszcze raz dokładnie przepłukać czereśnie i wysuszyć na durszlaku. Z tak oczyszczonych produktów warto przygotować pyszną marmoladę z dodatkiem migdałów.

*Składniki: *2 kilogramy wydrylowanych czereśni, 200 g cukru, 50 ml wody, 50 g płatków migdałowych, 1 laska cynamonu i goździki dla smaku.

*Przygotowanie: *cukier, goździki oraz laskę cynamonu zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje. Wydrylowane i oczyszczone owoce zalewamy syropem cukrowym i gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aby owoce nie przywarły do dna garnka. Gotujemy do momentu, jak masa zgęstnieje, a owoce staną się szkliste. Na koniec dodajemy płatki migdałowe. Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Dobra rada: przed zalaniem owoców syropem dobrze jest wyjąć goździki i cynamon, dzięki temu będziemy mieć większą kontrolę nad smakiem.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał