Kwas askorbinowy - E300

Znana wszystkim witamina C nazywana jest również kwasem askorbinowym. Chroni przed przeziębieniami, wzmacnia naszą odporność, a także wpływa na stan zapalny dziąseł. Występuje również jako związek chemiczny w produktach spożywczych. Czy warto wybierać jednak produkty, które zawierają E300?

Kwas askorbinowy - E300
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
2

Kilka informacji o witaminie C

Kwas askorbinowy (z łac. acidum ascorbicum) jest związkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku i jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie. Dorosły człowiek powinien spożywać 40-90 mg witaminy C dziennie. Niedobór w organizmie może powodować krwawienia z nosa, pękanie naczynek krwionośnych czy problemy z gojeniem się ran.
Witamina C jest związkiem bardzo wrażliwym na działanie zewnętrzne. Wpływa na nią: gotowanie, odgrzewanie czy rozmrażanie. Właśnie dlatego dodawanie cytryny do gorącej herbaty zmniejsza jej zawartość witaminy C.
Przechowywanie warzyw i owoców w nieprzystosowanych warunkach czy zbyt mocne ich mycie również ma wpływ na skład procentowy witaminy C.

Istnieją skutki uboczne związane z przedawkowaniem kwasu askorbinowego:

  1. bóle brzucha, bóle żołądka,
  2. nudności, wymioty,
  3. biegunka,
  4. alergie skórne.

Stosowanie go w nadmiarze w ciąży może przyczynić się do uszkodzenia płodu. Nie martwmy się: najczęściej nadmiar witaminy C wydalany jest z moczem lub potem.

W jakich produktach znajdziemy kwas askorbinowy?

  1. nabiał (mleko, jajka),
  2. ziemniaki, kalarepa, brukselka, seler,
  3. żółta papryka, kapusta, pomidory, pietruszka,
  4. cytrusy,
  5. czarne porzeczki, truskawki, maliny,
  6. produkty śniadaniowe, zbożowe.

E300 w naszych kuchniach

Związek E300 widnieje na liście związków chemicznych dodawanych do żywności. Jest dopuszczony do użycia w krajach Unii Europejskiej. Jako przeciwutleniacz wraz z m.in. askorbinianem sodu, askorbinianem wapnia czy askorbinianem potasu występuje w grupie z numerami E300-E399. Są to wszystkie przeciwutleniacze i regulatory kwasowości. Inną nazwa przeciwutleniaczy są antyoksydanty. Stosuje się je w celu zahamowania jełczenia tłuszczów. Utrzymują także barwę produktu spożywczego.
Związek E300 dla potrzeb przemysłu spożywczego wytwarza się poprzez fermentację glukozy przy pomocy bakterii. Kolejnym procesem jest utlenienie.

Witaminę C dodaje się do żywności, np. w celu polepszenia wartości wypiekowej mąki. Dzięki niej bochenek chleba czy bułki wyrosną na większe, nawet przy zastosowaniu zmniejszonej ilości mąki. Kwas askorbinowy wykazuje również cechy klarujące daną substancję. Nie istnieje maksymalna dzienna dawka, po której mogą nastąpić skutki uboczne.

Gdzie znajdziemy E300?

  1. soki i nektary owocowe,
  2. przetwory owocowe: dżemy, konfitury, galaretki, marmolady,
  3. mrożone warzywa i owoce,
  4. świeżo zmielone mięso pakowane,
  5. pieczywo, świeże makarony,
  6. wyroby cukiernicze,
  7. peklowane mięso.

Czy wiesz, że...?

Jeżeli do tej pory nie przekonaliście się, że nie wszystkie związki E są szkodliwe, mamy argument ostateczny. Bez witaminy C nie dojdzie do produkcji kolagenu, czyli podstawowego białka w naszym organizmie. Dzięki niemu nasza skóra jest sprężysta, odpowiednio nawilżona, a zmarszczki są spłycone. E300 sprawia więc, że czujemy się i wyglądamy zdrowo i pięknie!

Magdalena Bury

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć