Krupnik z kaszy jaglanej
- 1,7 l wywaru z mięsa i warzyw,
- grzybowa kostka rosołowa (opcjonalnie)
- 3 sztuki prawdziwków lub kozaków,
- 150 g kaszy jaglanej,
- 60 g makaronu muszelki,
- 1 cebula,
- pół szklanki śmietany,
- sól i pieprz do smaku.
Kaszę przelej gorącą wodą i opłucz. W następnej kolejności zalej ją częścią wywaru i gotuj na niewielkim ogniu. W reszcie wywaru ugotuj makaron.
Cebulę obierz, drobno pokrój i usmaż. Dodaj do niej pokrojone w paski grzyby. Duś, aż grzyby staną się miękkie. Połącz kaszę, makaron, kostkę bulionu grzybowego, cebulę, grzyby oraz śmietanę.
Gotuj kilka minut. Zupę serwuj tuż po przyrządzeniu.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze