Kolagen ukryty w jedzeniu

Kolagen nieprzypadkowo nazywany jest białkiem młodości. Zapobiega powstawaniu zmarszczek, sprawia, że skóra jest jędrna i elastyczna, utrzymuje w dobrej kondycji stawy, przyspiesza gojenie się ran. Lekarze zalecają więc, by ten składnik jak najczęściej włączać do swojej diety.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Kolagen nieprzypadkowo nazywany jest białkiem młodości. Zapobiega powstawaniu zmarszczek, sprawia, że skóra jest jędrna i elastyczna, utrzymuje w dobrej kondycji stawy, a także przyspiesza gojenie się ran. Lekarze zalecają więc, aby ten składnik jak najczęściej włączać do swojej diety.

Wraz z wiekiem, a dokładnie po 25. roku życia, tracimy zdolność wytwarzania substancji wspomagającej elastyczność skóry i odpowiednie działanie ścięgien. Objawami tego procesu są nie tylko szybciej pojawiające się oznaki starzenia, ale co gorsza, osłabiona odporność i problemy zdrowotne związane ze sprawnością stawów. W skrajnych przypadkach zaburzenia podaży kolagenu mogą skutkować ryzykiem wypadania dysków międzykręgowych, zerwania ścięgien czy naderwania więzadeł. Z tego też względu niezwykle istotne jest uzupełnianie jego braków.
Z pomocą przychodzą nie tylko specyfiki kosmetyczne czy suplementy diety. Niedobór kolagenu możemy uzupełniać, dzięki odpowiednio dobranej diecie. Produkty spożywcze, na które warto zwrócić uwagę, to m.in. galaretki owocowe, galaretki warzywno-mięsne, ryby w galarecie, podroby i golonki. Należy jednak zachować umiar w konsumpcji tego typu dań, ponieważ tłuszcz czy cukier z takich posiłków w zbyt dużym stężeniu, mogą pogorszyć stan naczyń krwionośnych, podwyższyć poziom cholesterolu, a także wywołać stan zapalny.

Na szczególną uwagę zasługuje aminokwas prolina, który jest niezbędny do syntezy kolagenu. Ważną informacją jest jednak fakt, że jego potężna dawka znajduje się w sproszkowanym produkcie, a nie bezpośrednio w oporządzonej już żelatynie. Wymagana ilość proliny, która wspomaga regenerację chrząstek, stawów czy kości w stanach osłabienia lub choroby to 4 g na dobę. Na taką wartość składa się 100 g nóżek wieprzowych, a na dokładkę porcja galaretki owocowej (200 g).

Ważne jest również, aby kontrolować odpowiedni poziom witaminy C w organizmie. Dzięki niej bowiem znacznie szybciej następuje produkcja i odbudowa włókien kolagenowych. Znakomitymi jej źródłami są m.in. warzywa takie, jak szpinak, jarmuż, kapusty liściaste, szparagi, zielona oraz czerwona papryczka chili.

Doskonałym uzupełnieniem wyżej opisanych działań będzie spożywanie produktów zawierających aminokwasy (np. jajka, fasola, nasiona), antyoksydanty (doskonałym ich źródłem są m.in. jagody Goji i granaty) oraz "dobre" tłuszcze (spore ich dawki znaleźć można w orzechach i awokado). Schorzenia związane ze stanami zapalnymi stawów łagodzą również imbir, oleje rybie i soja. Na czarnej liście za to znaleźć powinny się: czerwone mięso, słodycze oraz potrawy smażone na oleju słonecznikowym.

Newseria/mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary