Kalafior inaczej. Jak wykorzystać go w kuchni?
Choć wydaje się niepozornym warzywem, można naprawdę ciekawie wykorzystać go w kuchni. Nadaje się do smażenie, duszenia, zapiekania. Kalafior sprawdza się nie tylko w codziennych daniach, ale również w bardziej wykwintnych i oryginalnych.
Zdrowy i pyszny
Tani i smaczny kalafior to bardzo zdrowy produkt na naszych stołach. Zawiera mnóstwo witamin, m.in. A, C, K oraz witaminy z grupy B. W dodatku jest źródłem potasu, magnezu i żelaza. Choć wydaje się niepozornym warzywem, można naprawdę ciekawie wykorzystać go w kuchni. Nadaje się do smażenia, duszenia, zapiekania. Kalafior sprawdza się nie tylko w codziennych daniach, ale również w bardziej wykwintnych i oryginalnych. Można przygotować z niego hummus, pasztet lub kuskus. Takie potrawy smakują obłędnie i bardzo łatwo je zrobić. Zobaczcie galerię z naszymi przepisami!
Hummus z pieczonego kalafiora
*Składniki: *1 mały kalafior, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki pasty tahini, 2 ząbki czosnku, szczypta kuminu, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Kalafior umyj, obierz z liści i podziel na niewielkie różyczki. Rozłóż na dużej blasze do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, oprósz solą, pieprzem i kuminem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj ok. 20 minut. Odstaw do wystygnięcia. W blenderze zmiksuj kalafior, pastę tahini, czosnek i sok z limonki na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z chlebkami pita lub jako dressing do surowych warzyw.
Pizza na spodzie z kalafiora
*Składniki: *1 mały kalafior, 2 jajka, 1 łyżeczka suszonych włoskich ziół, 3 łyżki tartego parmezanu, 1/2 szklanki sosu pomidorowego, 8 plastrów sera mozzarella, 8 plastrów pomidora, 1/2 cukinii, sól i pieprz
Przygotowanie: Różyczki kalafiora zmiksuj blenderem na drobne ziarenka. Przełóż do miski z przykryciem i wstaw do kuchenki mikrofalowej na około 4 minuty. Kalafior powinien być ugotowany, ale jędrny. Odstaw go do ostudzenia, w razie potrzeby dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym. Do kalafiora dodaj jaka, starty parmezan, przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Powstałą masę przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Uformuj średniej wielkości placek. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Warzywny spód do pizzy wyjmij z pieca. Posmaruj sosem pomidorowym. Rozłóż na nim pomidory, pokrojoną w plastry cukinię i ser mozzarella. Wstaw ponownie do piekarnika na około 15 minut, aż ser się rozpuści.
Pasztet z kalafiorem i oliwkami
*Składniki: *1 kalafior, 200 g fety, 2 jajka, 100 g startego parmezanu, 1/2 słoiczka czarnych oliwek, 8 suszonych pomidorów, 100 g bułki tartej, 50 g masła, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, cukier, sól i pieprz do smaku
*Przygotowanie: *Umyty kalafior podziel na różyczki. Wrzuć do posolonego wrzątku, dodaj łyżeczkę cukru. Gotuj aż będzie miękki. Następnie odcedź i rozgnieć widelcem. Przełóż do dużej miski. Dodaj jajka, fetę, parmezan. Wymieszaj i dosyp 4 łyżki bułki tartej, dopraw do smaku gałką, solą i pieprzem. Keksówkę nasmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż na dno połowę masy kalafiorowej. Ułóż na niej oliwki i suszone pomidory i przykryj kolejną warstwą kalafiora. Posyp bułką tartą i wiórkami masła. Piecz przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Risotto z kalafiora z orzechami nerkowca
*Składniki: *1 duży kalafior, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki masła, 1 cebula, 1/4 szklanki białego wina, 1, 5 szklanki bulionu drobiowego, 1,5 szklanki śmietany 18 proc., 3/4 szklanki startego parmezanu, 1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca, 1 łyżeczka soku z limonki, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Kalafior dokładnie umyj, obierz z listków i podziel na mniejsze cząstki. Wrzuć do miksera. Dodaj obrany czosnek i zmiksuj, aż kalafior zamieni się w niewielkie granulki. Na patelni roztop masło, zeszklij na niej pokrojoną drobno cebulę. Dodaj kalafior. Podsmażaj przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dolej wino i podsmażaj aż płyn się zredukuje. Następnie dodaj bulion, śmietanę. Wymieszaj. Gotuj jeszcze przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj parmezan, nerkowce i sok z limonki. Na koniec oprósz solą i pieprzem.
Smażony kalafiorowy kuskus
Składniki: 1 duży kalafior, pestki z jednego dorodnego granatu, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, 1 łyżeczka oleju kokosowego, płatki migdałowe, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Z kalafiora usuń twardy głąb i liście, a następnie podziel go na różyczki. Aby zrobić z niego kuskus/ryż, możesz go zetrzeć na tarce lub rozdrobnić za pomocą robota kuchennego. Pietruszkę posiekaj, a płatki migdałowe upraż na suchej patelni (powinny mieć lekko brązowy kolor). Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj kalafiora i podsmaż na wolnym ogniu. Po chwili dopraw rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i dodaj pestki granatu oraz pietruszkę. Wymieszaj i podawaj z płatkami migdałowymi.