Jak kupować krewetki?
Krewetki pewnie kojarzą się wam głównie z morskim przysmakiem. I tu niespodzianka. Ponad połowa światowych połowów pochodzi z hodowli w sztucznych zbiornikach wodnych mieszczących się na Filipinach. Jakie więc są najbardziej cenne i czy można je dostać w Polsce?
Krewetki poławia się lub hoduje w wielu miejscach na całym globie. Nic dziwnego, z roku na rok zdobywają coraz większą liczbę zwolenników.
- Krewetki, dzięki niepowtarzalnemu smakowi oraz zdrowotnym właściwościom, znalazły swoje miejsce na stołach smakoszy na całym świecie. Te skorupiaki są źródłem idealnie przyswajanego białka tak ważnego w zdrowej, zbilansowanej diecie – mówi Robert Joachimiak-Szpinda, Szef Kuchni Velaves Spa & Resort we Władysławowie.
Krewetki mają niewiele tłuszczu, zawierają zaledwie 98 kalorii w 100 g, a dodatkowo bogate są w witaminy B12, B3 i cynk. Poza tym, co dla wielu osób ma zasadnicze znaczenie, dania z ich udziałem są proste w przygotowaniu.
Duże i małe
Tam, gdzie krewetki często występują, traktowane są jako proste pożywienie. Jednak im dalej od miejsca połowów, tym stają się bardziej wyrafinowanym składnikiem potraw. Zależnie od wielkości i miejsca, z którego pochodzą, różny może być ich smak i zastosowanie.
Rozróżniamy wiele odmian tych smakowitych skorupiaków. Na całym świecie dostępnych jest ponad 300 ich rodzajów.
Ich rozmiar, a co za tym idzie cenę określa się liczbą krewetek mieszczących się w funcie (ok. 450 g).Stąd też oznaczenia np. 16/21 czy 31/40 (minimalna i maksymalna ilość krewetek na funt). Największym jadalnym przysmakiem jest krewetka królewska (olbrzymia). Cenione są też krewetki tygrysie. Z kolei do najpopularniejszych należą z kolei małe krewetki - północne oraz głębokowodne.
Pamiętajmy też, że zależnie od gatunku surowe krewetki mogą być kremowe, żółte, niebieskie lub jasnobrązowe. Swój różowy kolor przybierają wszystkie jak jeden mąż podczas obróbki w wysokiej temperaturze. Mrożone krewetki mogą być już obgotowane, jak i zupełnie surowe.
$wptv?mid=603080&w=470&h=330&ast=no$
Kupuj z głową
Krewetka, aby była prawdziwym rarytasem, musi być świeża. Pełnia sezonu na skorupiaki przypada między początkiem sierpnia a końcem października. Jednak smakosze nie muszą załamywać rąk, bowiem szybki transport sprawia, że krewetki dostępne są przez cały rok i w wielu miejscach można nabyć świeże okazy. Głównymi eksporterami tych owoców morza są Stany Zjednoczone, Japonia i Tajlandia. Docierają również do naszego kraju. By w pełni delektować się ich smakiem, należy być ostrożnym.
- Chcąc przyrządzać potrawy ze świeżych krewetek, powinniśmy pamiętać o jednej ważnej rzeczy - dostawy tych skorupiaków docierają do Polski w każdy czwartek - podkreśla Robert Joachimiak-Szpinda. - Dlatego gdy chcemy skosztować je np. w środę, lepiej nie ryzykować i zdecydować się na produkt mrożony.
Przy zakupie świeżych owoców morza upewnijmy się, że ich ciało nadal jest złączone ze skorupką. Gdy mają czarne przebarwienia, bez żalu odłóżmy je – mogą być stare i zepsute. Kiedy już kupimy świeże krewetki, nie zapominajmy, że w lodówce nie możemy trzymać ich dłużej niż dwa dni.
Czyszczenie i rozmrażanie
- Przed rozpoczęciem przygotowywania dowolnej potrawy z krewetek pamiętajmy o wyczyszczeniu odwłoka skorupiaków z resztek dróg pokarmowych (cienkiej, ciemnej niteczki biegnącej wzdłuż grzbietu). W przypadku przygotowania potrawy z mrożonek pamiętajmy tylko o tym, że powinny rozmrozić się samoistnie – dodaje szef kuchni. - Wprawdzie nie trwa to długo, ale żeby skrócić czas oczekiwania na gotowe danie, możemy zająć się przygotowaniem marynaty.
ml/mmch