Jak kupować krewetki?

Krewetki pewnie kojarzą się wam głównie z morskim przysmakiem. I tu niespodzianka. Ponad połowa światowych połowów pochodzi z hodowli w sztucznych zbiornikach wodnych mieszczących się na Filipinach. Jakie więc są najbardziej cenne i czy można je dostać w Polsce?

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Krewetki poławia się lub hoduje w wielu miejscach na całym globie. Nic dziwnego, z roku na rok zdobywają coraz większą liczbę zwolenników.

- Krewetki, dzięki niepowtarzalnemu smakowi oraz zdrowotnym właściwościom, znalazły swoje miejsce na stołach smakoszy na całym świecie. Te skorupiaki są źródłem idealnie przyswajanego białka tak ważnego w zdrowej, zbilansowanej diecie – mówi Robert Joachimiak-Szpinda, Szef Kuchni Velaves Spa & Resort we Władysławowie.

Krewetki mają niewiele tłuszczu, zawierają zaledwie 98 kalorii w 100 g, a dodatkowo bogate są w witaminy B12, B3 i cynk. Poza tym, co dla wielu osób ma zasadnicze znaczenie, dania z ich udziałem są proste w przygotowaniu.

Duże i małe

Tam, gdzie krewetki często występują, traktowane są jako proste pożywienie. Jednak im dalej od miejsca połowów, tym stają się bardziej wyrafinowanym składnikiem potraw. Zależnie od wielkości i miejsca, z którego pochodzą, różny może być ich smak i zastosowanie.

Rozróżniamy wiele odmian tych smakowitych skorupiaków. Na całym świecie dostępnych jest ponad 300 ich rodzajów.
Ich rozmiar, a co za tym idzie cenę określa się liczbą krewetek mieszczących się w funcie (ok. 450 g).Stąd też oznaczenia np. 16/21 czy 31/40 (minimalna i maksymalna ilość krewetek na funt). Największym jadalnym przysmakiem jest krewetka królewska (olbrzymia). Cenione są też krewetki tygrysie. Z kolei do najpopularniejszych należą z kolei małe krewetki - północne oraz głębokowodne.

Pamiętajmy też, że zależnie od gatunku surowe krewetki mogą być kremowe, żółte, niebieskie lub jasnobrązowe. Swój różowy kolor przybierają wszystkie jak jeden mąż podczas obróbki w wysokiej temperaturze. Mrożone krewetki mogą być już obgotowane, jak i zupełnie surowe.

$wptv?mid=603080&w=470&h=330&ast=no$

Kupuj z głową

Krewetka, aby była prawdziwym rarytasem, musi być świeża. Pełnia sezonu na skorupiaki przypada między początkiem sierpnia a końcem października. Jednak smakosze nie muszą załamywać rąk, bowiem szybki transport sprawia, że krewetki dostępne są przez cały rok i w wielu miejscach można nabyć świeże okazy. Głównymi eksporterami tych owoców morza są Stany Zjednoczone, Japonia i Tajlandia. Docierają również do naszego kraju. By w pełni delektować się ich smakiem, należy być ostrożnym.

- Chcąc przyrządzać potrawy ze świeżych krewetek, powinniśmy pamiętać o jednej ważnej rzeczy - dostawy tych skorupiaków docierają do Polski w każdy czwartek - podkreśla Robert Joachimiak-Szpinda. - Dlatego gdy chcemy skosztować je np. w środę, lepiej nie ryzykować i zdecydować się na produkt mrożony.

Przy zakupie świeżych owoców morza upewnijmy się, że ich ciało nadal jest złączone ze skorupką. Gdy mają czarne przebarwienia, bez żalu odłóżmy je – mogą być stare i zepsute. Kiedy już kupimy świeże krewetki, nie zapominajmy, że w lodówce nie możemy trzymać ich dłużej niż dwa dni.

Czyszczenie i rozmrażanie

- Przed rozpoczęciem przygotowywania dowolnej potrawy z krewetek pamiętajmy o wyczyszczeniu odwłoka skorupiaków z resztek dróg pokarmowych (cienkiej, ciemnej niteczki biegnącej wzdłuż grzbietu). W przypadku przygotowania potrawy z mrożonek pamiętajmy tylko o tym, że powinny rozmrozić się samoistnie – dodaje szef kuchni. - Wprawdzie nie trwa to długo, ale żeby skrócić czas oczekiwania na gotowe danie, możemy zająć się przygotowaniem marynaty.

ml/mmch

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce