Haszu - danie prosto z Meksyku
Jeśli znudziły wam się klasycznego kebaby czy falafele warto przygotować haszu. Ten orientalny przysmak jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Możemy go serwować w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej. Najlepiej smakuje podany na gorąco z tortillą lub naleśnikiem. Zobaczcie przepis.
Jeśli znudziły wam się klasyczne kebaby czy falafele, alternatywą będzie haszu. Ten orientalny przysmak jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Możemy go serwować w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej. Najlepiej smakuje podany na gorąco z tortillą lub naleśnikiem. Zobaczcie przepis.
Składniki:
800g mięsa mielonego
3 cebule
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 ząbki czosnku
sól
olej do smażenia
Składniki na sos:
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
starta skórka z limonki
ząbek czosnku
Do podania:
naleśniki lub tortilla
podłużne bułki
Przygotowanie:
- Cebulę smażymy na małym ogniu, aż zmięknie (około 10 minut), dodajemy czosnek, mięso, przyprawy i smażymy kolejne 10 minut.
- Łączymy wszystkie składniki sosu.
- Podajemy jako farsz do naleśników, tortilli lub podłużnych bułek.