#dziejesienazywo: Po czym poznać świeżość warzyw?
Oto kilka najważniejszych zasad, o których warto pamiętać wybierając owoce i warzywa.
Od kilku tygodni stragany i półki sklepowe uginają się od nowalijek. Są to młode warzywa, ukazujące się po raz pierwszy wiosną. Niestety do ich smakowitego wyglądu przyczynia się wiele szkodliwych czynników takich jak sztuczne nawozy czy niewłaściwe przechowywanie. W efekcie wygląd roślin nie gwarantuje nam ich jakości, a czasami wręcz zagraża naszemu zdrowiu.
Czy ich idealny kształt decyduje o doskonałym smaku i wartościach odżywczych?
- Równe, błyszczące i poukładane owoce i warzywa na pewno nie są pozbawione chemii. Wszystko, co jest zapakowane ma mniej wartości odżywczych, dlatego warto kupować warzywa sezonowe – mówi dietetyk, Anna Jelonek.
I dodaje:
- Nie mogą być nadgryzione i zgniłe, bo tam gromadzą się drobnoustroje, które powodują zatrucia pokarmowe. Świeże nie mogą leżeć od tych nadgryzionych.
Oto kilka najważniejszych zasad, o których warto pamiętać wybierając owoce i warzywa.