Drożdżówki z serem i śliwkami
- 12 śliwek pokrojonych na pół i bez pestek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta mielonego kardamonu
- 250 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 80 g miękkiego masła
- 500 g mąki
- szczypta soli
- 2 jajka
- 450 g twarożku
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka (białko zostawić do posmarowania)
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Dodać mąkę, sól, masło i mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Śliwki wrzucić na patelnię, podgrzewać, aż puszczą trochę soku, dodać cukier i kardamon, a następnie dusić, aż lekko zmiękną. Ostudzić. Twarożek utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować kulkę, następnie ją spłaszczyć i ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Spodem małej szklanki wycisnąć w drożdżówkach wgłębienia. Brzegi posmarować roztrzepanym białkiem, wgłębienia napełnić równomiernie twarożkiem. Na serku układać po dwie połówki śliwek, lekko dociskając. Piec drożdżówki około 15-20 minut w 190 stopniach C.
Podziel się opinią
Komentarze