Dbaj o kondycję twojego serca w smaczny sposób!
Oliwa z oliwek i orzechy - te produkty trzeba włączyć do zdrowego menu. Dieta śródziemnomorska wzbogacona tymi artykułami zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych chorób sercowo-naczyniowych!
Grupa Borges Mediterranean, poducent oliwy z oliwek, orzechów i suszonych owoców, znany w Europie i Polsce pod nazwą Borges, wziął udział w badaniach żywieniowych PREDIMED, które potwierdziły, że dieta śródziemnomorska wzbogacona oliwą z oliwek i orzechami nawet o 30 proc. zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych chorób sercowo-naczyniowych. Wyniki badania zostały opublikowane w „New England Journal of Medicine”, jednym z czołowych czasopism medycznych oraz ogłoszone na wielu konferencjach prasowych.
Powszechnie wiadomo, że produkty stosowane w kuchniach krajów śródziemnomorskich wpływają dobrze na zdrowie, wygląd i samopoczucie. Jednak by nie opierać się jedynie na „powszechnej opinii”, pięć lat temu Borges zdecydowało się wziąć udział w badaniach dotyczacych roli diety śródziemnomorskiej w pierwotnej prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Wyniki badań potwierdziły, że dieta śródziemnomorska, wzbogacona migdałami, orzechami laskowymi i włoskimi oraz oliwą z oliwek, nawet o 30 proc. zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych chorób sercowo-naczyniowych np. wylewu czy zawału.
Dieta śródziemnomorska zyskuje sobie rosnące grono zwolenników na całym świecie, w tym także i w Polsce. Ludzie, oprócz doceniania wartości zdrowotnych, przekonują się jak smaczne mogą być potrawy kuchni hiszpańskiej, włoskiej czy greckiej. Jednym z głównych składników jest oliwa z oliwek. Można jej użyć do wszystkiego (sałatka, bułka, pieczona ryba, grillowane warzywa), a dodatkowo – w zależności od preferencji smakowych czy przygotowywanej potrawy – modyfikować. Oprócz szerzenia zalet zdrowotnych swoich produktów, Borges chce także zachęcić ludzi do wykorzystania swojej wyobraźni kulinarnej i np. ze zdrowej, smacznej oliwy – stworzyć własną ulubioną!
Borges posiada w swojej ofercie ponad sto produktów, będących podstawowymi składnikami diety śródziemnomorskiej, w tym różnego rodzaju oliwy z oliwek i orzechy. Wyniki badań nadają nowe znaczenie misji Borges tj. propagowaniu śródziemnomorskich smaków oraz stylu życia, ponieważ potwierdzają, że spożywanie tych produktów zapewnia dłuższe i zdrowsze życie.
„Po raz pierwszy stwierdzono w ramach badania naukowego, że stosowanie diety śródziemnomorskiej zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz pokazano, że zachorowalność i śmiertelność w przypadku chorób układu krążenia jest niższa u osób stosujących dietę śródziemnomorską, wzbogaconą orzechami, w porównaniu do osób stosujących dietę niskotłuszczową” – mówi Jordi Salas, Prezes Światowego Forum INC ds. Badania i upowszechniania Zdrowego Żywienia.
informacja prasowa