Czy bakalie są tuczące?

Staram się odstawić na dobre chipsy, paluszki, precelki itp. Jednak w czasie oglądania filmu lub czytania książki nie mogę powstrzymać się przed tym, by coś schrupać. Od pewnego czasu są to bakalie - podobno orzechy poprawiają pamięć, migdały sycą. Zastanawiam się jednak, czy przypadkiem nie zamieniłem siekierki na kijek?

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Podjadanie nie jest zdrowym nawykiem, zwłaszcza w czasie oglądania telewizji lub czytania książki. Zajęci tematem, często nie zwracamy uwagi jak duża ilość chrupek już zjedliśmy.

Jeśli bardzo lubi Pan chrupać polecam pokrojoną w cieniutkie słupki marchewkę lub czerwoną paprykę. Nadal będzie Pan chrupał ale dużo zdrowiej. Jeśli świeże warzywa Pana nie przekonują to może naturalne chipsy jabłkowe. Mało kalorii, dużo błonnika i zawsze odrobina słodyczy. Dobrym pomysłem są także pełnoziarniste płatki zbożowe. Ilość zawartego błonnika sprawi, że szybko odczuje Pan sytość i chęć podjadania będzie mniejsza.

Orzechy są produktem gęstym żywieniowo, charakteryzującym się dużą zawartością składników odżywczych natomiast nie można ich jeść w zbyt dużych ilościach. Orzechy są zdrowe i sycące ale dziennie powinien się Pan ograniczyć do małej garstki. Co do rodzaju orzechów ma Pan pełną dowolność proszę tylko wybierać te bez dodatku cukru, soli i tłuszczu. Im bliżej produktu naturalnego tym lepiej. Warto także wybierać te w naturalnym opakowaniu czyli łupinach - orzechy włoskie lub laskowe. Czas poświęcony na ich rozłupanie sprawi, że zje ich Pan zdecydowanie mniej a organizm będzie miał więcej czasu by poczuć sytość.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany