Dieta podnosząca cholesterol

Coraz więcej osób dotyka problem podwyższonego poziomu cholesterolu i jego potencjalnych następstw - miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca czy udarów. A wszystko zaczyna się niewinnie - od codziennych dietetycznych wyborów. Jakie produkty i dania podnoszą poziom tzw. złego cholesterolu LDL? Wbrew pozorom, najbardziej niebezpieczne wcale nie są te zawierające cholesterol. Na co więc uważać?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

- Zgodnie z wytycznymi ESC/EAS* z 2011 roku, największy wpływ na podwyższanie poziomu LDL, zwanego potocznie złym cholesterolem, mają nasycone kwasy tłuszczowe obecne w pokarmach - mówi Agata Lewandowska, specjalista ds. żywienia człowieka z poradni dietetycznej Dietosfera. - Obecne są one głównie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego – np. serach, produktach nabiałowych, mięsie - szczególnie tłustym, podrobach, jajach, maśle i smalcu.

Nasycone kwasy tłuszczowe obecne są także w tłuszczach roślinnych. - Większość olejów roślinnych zawiera niewielki udział tych kwasów, wyjątkiem są np. olej palmowy czy kokosowy - gdzie jest ich więcej - wyjaśnia ekspertka.

Nasycone kwasy tłuszczowe to nie jedyne zagrożenie dla poziomu cholesterolu. Podobnie jak NKT działają tłuszcze zwane potocznie tłuszczami trans. - Ich właściwa nazwa, to izomery trans kwasów tłuszczowych nienasyconych. Mają one równie niekorzystny wpływ na profil lipidowy, czyli poziom lipidów we krwi - tłumaczy Agata Lewandowska. - W trosce o zdrowie powinniśmy więc unikać produktów, które je zawierają. Głównym źródłem izomerów trans są uwodornione (utwardzone) tłuszcze roślinne, szczególnie większość twardych margaryn kostkowych oraz wszystkie produkty, które zawierają taki tłuszcz. Jest to przede wszystkim żywność przetworzona i słodycze. Szkodliwy tłuszcz możemy znaleźć w chrupkach, chipsach, przekąskach, słodyczach, niektórych daniach gotowych typu instant czy mrożonkach i w dużej części fast foodów. Niestety te niebezpieczne tłuszcze obecne są też w tzw. produktach podstawowych jak np. pieczywo, zwłaszcza pieczywo cukiernicze oraz w większości gotowych wypieków - wymienia dietetyczka.

Co zaskakujące, sam cholesterol obecny w żywności ma drugorzędne znaczenie.
- W przeciwieństwie do tego co mówiono jeszcze kilka lat temu, okazało się, że cholesterol pokarmowy ma stosunkowo niewielki wpływ na ostateczny poziom cholesterolu we krwi. Jednak większość produktów, które niegdyś ograniczano w diecie z uwagi na poziom cholesterolu, zawiera też dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc dieta profilaktyczna chroniąca przed dyslipidemią pozostaje dość podobna.

Łaskawiej patrzy się jednak na jajka, bogate w cholesterol pokarmowy i niegdyś bardzo odradzane osobom przestrzegającym diety "na cholesterol". Poza tym, że jaja zawierają całą gamę korzystnie wpływających na organizm substancji odżywczych, zawierają też stosunkowo niewiele tłuszczu.

- Jaja mają ogółem prawie 3 razy mniej tłuszczu niż ser topiony i 2,5 razy mniej niż golonka wieprzowa. A jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe nasycone, różnica jest jeszcze większa. W jajku ich ilość jest ponad 5 razy mniejsza niż w serze topionym i około 3 razy mniejsza niż w golonce. Jajka jadane w rozsądnych ilościach nie przełożą się więc na podwyższony poziom cholesterolu we krwi - uspokaja Agata Lewandowska.

Z podwyższonym poziomem cholesterolu całkowitego i frakcji LDL bardzo często związana jest nadwaga. - Uważa się, że zbyt duża masa ciała, a więc pośrednio dieta wysokokaloryczna, pełna słodkich i słonych przekąsek, a uboga w warzywa i nieoczyszczone zboża, czyli błonnik, ma niekorzystny wpływ na poziom cholesterolu. Generalnie niekorzystnie na profil lipidowy i zdrowie układu sercowo-naczyniowego wpływa też częste spożywanie pokarmów smażonych i wysokoprzetworzonych - podsumowuje ekspertka.

*ESC – europejskie towarzystwo kardiologiczne
EAS – europejskie towarzystwo miażdżycowe

AD/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja