Cordon blue z piersi kurczaka
- 2 piersi kurczaka
- 4 plasterki żółtego sera
- 4 plastry szynki
- 4 łyżki oliwy do smażenia
- bułka tarta
- mąka
- jajko do panierowania
- vegeta
- suszony czosnek
- papryka, cząber
1. Z piersi kurczaka usunąć kości, każdą podzielić na 2 części. Porcje mięsa lekko rozbić (najlepiej w woreczku foliowym)
2. Porcje mięsa oprószyć vegetą, czosnkiem i papryką. Położyć plaster szynki, plasterek żółtego sera i zwinąć w rulonik, sklejając brzegi odrobiną białka. Mąkę wymieszać ze szczyptą vegety, suszonego czosnku, papryki oraz cząbru. Ruloniki toczyć najpierw w mące z przyprawami, potem w roztrzepanym jajku. Na koniec obtoczyć ruloniki w bułce tartej.
3. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na złoty kolor przygotowane ruloniki. Cordon blue podawać z ziemniakami pieczonymi lub z wody oraz surówkami.
Przepis dodał użytkownik missmia1612
Podziel się opinią
Komentarze