Trwa ładowanie...
d3rz3wj
26-03-2014 15:21

Bezglutenowe ciasto cytrusowe z lodami waniliowymi

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3rz3wj
Składniki
  • okrągła forma o średnicy 23 cm:
    • 225 g miękkiego masła
  • 225 g cukru, plus 2 łyżki
  • 3 jajka
  • 125 mielonych migdałów
  • 125 g polenty
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 pomarańczy
  • skórka z 2 pomarańczy: z jednej otarta, z drugiej pocięta w wąskie paski
  • sok i otarta skórka z 2 cytryn (odlewamy ok. 1 łyżkę soku – do cytrynowego lukru)
  • 75 g cukru pudru
  • 1 opakowanie lodów waniliowych (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowe)
Przepis

Masło i cukier ubijamy mikserem na gładką masę i wbijamy po jednym jajku. Dodajemy mielone migdały, polentę, proszek do pieczenia, sok z pomarańczy i cytryn oraz otarte skórki i mieszamy.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 50-60 minut. Kiedy ciasto będzie mieć złoty kolor wyłączamy piekarnik i zostawiamy do ostygnięcia w foremce.
W między czasie kroimy skórkę pomarańczy na wąskie paski. Pamiętamy, aby przed otarciem skórek z cytrusów umyć je pod bieżącą wodą i wyparzyć. Obieramy pomarańczę i ostrym nożem usuwamy z wewnętrznej warstwy skórki białą część. Następnie kroimy skórkę w wąskie paski.
Na małą patelnię wlewamy 2 łyżki wody oraz wrzucamy 2 łyżki cukru. Mieszamy na minimalnym ogniu, aż cukier rozpuści się i dorzucamy pokrojoną w paski skórkę z pomarańczy.
Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder mieszamy z pozostałym sokiem z cytryny do momentu aż będziemy mieć gładką masę.

Gotowe ciasto posypujemy skórką z pomarańczy i polewamy cytrynowym lukrem. Do każdej porcji dodajemy gałkę lodów waniliowych.

Ciasto bezglutenowe z polenty i mielonych migdałów w połączeniu z lodami to ciekawe doznanie smakowe, wynikające z połączenia wyraźnego, cytrusowego smaku ciasta z lekko kontrastowym,
łagodnym smakiem lodów waniliowych.

Do tego dochodzi jeszcze specyficzny smak migdałów, które oprócz tego oferują wiele innych wartości, ponieważ wzmacniają odporność i chronią przed przeziębieniami. Powinny wpisać je do jadłospisu kobiety w ciąży – neutralizują przykre objawy zgagi, a także matki karmiące piersią, ponieważ migdały korzystnie wpływają na laktację.

Nic, tylko szykować ciasto!

Przepis poleca TanioSzybkoSmacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rz3wj
d3rz3wj
d3rz3wj
Więcej tematów
d3rz3wj

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj