Bezglutenowe ciasto cytrusowe z lodami waniliowymi
- okrągła forma o średnicy 23 cm:
- 225 g miękkiego masła
- 225 g cukru, plus 2 łyżki
- 3 jajka
- 125 mielonych migdałów
- 125 g polenty
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 pomarańczy
- skórka z 2 pomarańczy: z jednej otarta, z drugiej pocięta w wąskie paski
- sok i otarta skórka z 2 cytryn (odlewamy ok. 1 łyżkę soku – do cytrynowego lukru)
- 75 g cukru pudru
- 1 opakowanie lodów waniliowych (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowe)
Masło i cukier ubijamy mikserem na gładką masę i wbijamy po jednym jajku. Dodajemy mielone migdały, polentę, proszek do pieczenia, sok z pomarańczy i cytryn oraz otarte skórki i mieszamy.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 50-60 minut. Kiedy ciasto będzie mieć złoty kolor wyłączamy piekarnik i zostawiamy do ostygnięcia w foremce.
W między czasie kroimy skórkę pomarańczy na wąskie paski. Pamiętamy, aby przed otarciem skórek z cytrusów umyć je pod bieżącą wodą i wyparzyć. Obieramy pomarańczę i ostrym nożem usuwamy z wewnętrznej warstwy skórki białą część. Następnie kroimy skórkę w wąskie paski.
Na małą patelnię wlewamy 2 łyżki wody oraz wrzucamy 2 łyżki cukru. Mieszamy na minimalnym ogniu, aż cukier rozpuści się i dorzucamy pokrojoną w paski skórkę z pomarańczy.
Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder mieszamy z pozostałym sokiem z cytryny do momentu aż będziemy mieć gładką masę.
Gotowe ciasto posypujemy skórką z pomarańczy i polewamy cytrynowym lukrem. Do każdej porcji dodajemy gałkę lodów waniliowych.
Ciasto bezglutenowe z polenty i mielonych migdałów w połączeniu z lodami to ciekawe doznanie smakowe, wynikające z połączenia wyraźnego, cytrusowego smaku ciasta z lekko kontrastowym,
łagodnym smakiem lodów waniliowych.
Do tego dochodzi jeszcze specyficzny smak migdałów, które oprócz tego oferują wiele innych wartości, ponieważ wzmacniają odporność i chronią przed przeziębieniami. Powinny wpisać je do jadłospisu kobiety w ciąży – neutralizują przykre objawy zgagi, a także matki karmiące piersią, ponieważ migdały korzystnie wpływają na laktację.
Nic, tylko szykować ciasto!
Przepis poleca TanioSzybkoSmacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze