9 najzdrowszych owoców

Jedne są prawdziwą składnicą witaminy C, inne to bogactwo wartościowych pektyn. W kolejnych znajdziemy mnóstwo minerałów... Jak z tego bogactwa smaków i dobroczynnych właściwości owoców, wybrać te najlepsze? Każdy wybór będzie subiektywny. Takie zastrzeżenie zgłosiła też nasza ekspertka, specjalistka ds. żywienia człowieka Agata Lewandowska z poradni Dietosfera, która mimo to zgodziła się wybrać złotą siódemkę (a właściwie dziewiątkę) owoców, które powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. - Owoce, które wybrałam należą do różnych grup i dostarczają naszemu organizmowi innych składników. Są bardzo zdrowe i warte polecenia. Nie należy jednak ograniczać się tylko do nich. W diecie najważniejsze jest urozmaicenie - im więcej różnorodnych produktów, tym większa szansa, że dostarczymy organizmowi wszystkich potrzebnych składników. To samo dotyczy owoców - przypomina Agata Lewandowska. A jakie owoce zdaniem ekspertki zasługują na miano najzdrowszych? Poznajmy je!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Dietetyk wybiera najzdrowsze owoce

Obraz
© 123RF.COM

Jedne są prawdziwą składnicą witaminy C, inne to bogactwo wartościowych pektyn. W kolejnych znajdziemy mnóstwo minerałów. Jak z tego bogactwa smaków i dobroczynnych właściwości owoców, wybrać te najlepsze? Każdy wybór będzie subiektywny.

Takie zastrzeżenie zgłosiła też nasza ekspertka, specjalistka ds. żywienia człowieka Agata Lewandowska z poradni Dietosfera, która mimo to zgodziła się wybrać złotą dziewiątkę owoców, które powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie.
- Owoce, które wybrałam należą do różnych grup i dostarczają naszemu organizmowi innych składników. Są bardzo zdrowe i warte polecenia. Nie należy jednak ograniczać się tylko do nich. W diecie najważniejsze jest urozmaicenie - im więcej różnorodnych produktów, tym większa szansa, że dostarczymy organizmowi wszystkich potrzebnych składników. To samo dotyczy owoców - przypomina Agata Lewandowska.

A jakie owoce zdaniem ekspertki zasługują na miano najzdrowszych? Poznajmy je.

/ 8Jabłko

Obraz
© 123RF.COM

Istnieje takie znane powiedzenie "one apple a day keeps doctor away" - czyli jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala. To prawda. W tym popularnym owocu znajdziemy mnóstwo cennych substancji odżywczych. Na tej liście jabłko znalazło się jednak przede wszystkim ze względu na dużą zawartość pektyn. Pektyny to frakcja błonnika rozpuszczalnego, która pomaga redukować poziom cholesterolu, wiążąc go w jelitach i pomagając organizmowi go wydalać.

Dzięki pektynom jabłko może też wspomagać pracę jelit i zapobiegać nadmiernemu zaleganiu (niekiedy szkodliwych) resztek pokarmowych.

Owoce te dostarczają też polifenoli charakteryzujących się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, chroniącymi m.in. układ krążenia przed miażdżycą czy zawałami serca.

/ 8Banan

Obraz
© 123RF.COM

Banan jest znany jako słodki, wysokokaloryczny owoc. Oprócz cukrów, zawiera jednak także błonnik, białko, umiarkowane ilości magnezu, korzystnie wpływającego na pracę mózgu i mnóstwo potasu, który działa odkwaszająco i jest niezbędny dla pracy mięśni, w tym serca.

Banany poleca się przede wszystkim osobom ciężko pracującym - zwłaszcza fizycznie oraz uprawiającym sport. Dzięki zawartości węglowodanów, dostarczają sporo kilokalorii jak na owoce. Dlatego nie należy z nimi przesadzać gdy np. jesteśmy na diecie odchudzającej.

/ 8Awokado

Obraz
© 123RF.COM

Awokado nie przypomina innych owoców, ponieważ składa się w dużej mierze z tłuszczu. Ale jest to tłuszcz o pozytywnym wpływie na zdrowie, a także na wygląd włosów i skóry. Jest świetnym elementem diety osób aktywnych - dostarcza sporo energii, zawiera dużo potasu potrzebnego mięśniom, uzupełnia dietę w magnez, żelazo i kwas foliowy, a także witaminę E, zwaną witaminą młodości. Jest więc źródłem składników potrzebnych dla układu krążenia, układu nerwowego, a także dla pracy mięśni. Warto je jadać także dla urody.

/ 8Maliny i truskawki

Obraz
© 123RF.COM

Popularne, drobne owoce krajowe, czyli m.in. maliny i truskawki również powinny dołączyć do naszego menu. Wszyscy wiedzą, że są smaczne i mają uniwersalne zastosowanie, a do tego są bardzo zdrowe. Zawierają sporo witaminy C, wspomagającej odporność i odnowę skóry czy tkanki chrzęstnej. Truskawki zawierają aż 66 mg witaminy C w 100 g, czyli więcej niż pomarańcze czy cytryny.

Oba owoce są też niskokaloryczne, więc można się nimi delektować prawie bez wyrzutów sumienia. Maliny są do tego niezwykle bogate w błonnik, który pomaga usuwać resztki z jelit.

Maliny i truskawki, a raczej zawarte w nich substancje odżywcze, zwalczają też skutecznie wolne rodniki i pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym, chorobom układu krążenia, a także innym schorzeniom cywilizacyjnym.

/ 8Aronia

Obraz
© 123RF.COM

To niedoceniany owoc o cierpkim smaku i niewyobrażalnym potencjale antyoksydacyjnym. Walczy z wolnymi rodnikami, pomagając zapobiegać nowotworom, chorobom układu krążenia i wielu innym. Aronia pomaga też zachować młodość na dłużej, a jednocześnie dostarcza sporo witaminy C, niezbędnej dla procesów odpornościowych. Warto więc po nią sięgać przede wszystkim w sezonie jesienno-zimowym, gdy częściej zapadamy na przeziębienie. Dzięki błonnikowi aronia pomaga zapobiegać zaparciom i ułatwia wydalanie resztek pokarmowych. Do tego jest owocem niskokalorycznym, więc nie trzeba się jej obawiać nawet będąc na diecie.

/ 8Morele

Obraz
© 123RF.COM

Te smaczne owoce dostarczają naszemu organizmowi sporo potasu, który działa odkwaszająco, mnóstwo beta karotenu i inne karotenoidy, które wpływają korzystnie na wygląd skóry i mogą opóźniać procesy starzenia. Żeby beta karoten mógł się dobrze wchłonąć, morele należy spożywać w towarzystwie tłuszczu - np. mieszając owoce z jogurtem czy podając z orzechami.

Morele mają także korzystny wpływ na zdrowie oczu i układu krążenia. Zawarty w nich błonnik pomaga z kolei obniżać poziom cholesterolu we krwi i wspomaga pracę jelit.

/ 8Pomarańcze i grejpfruty

Obraz
© 123RF.COM

Cytrusy, a szczególnie pomarańcze i grejpfruty, to zimowe źródło witaminy C i przeciwutleniaczy. Wspomagają odporność na infekcje, a regularnie ich spożywane, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Cytrusy działają też wzmacniająco na naczynia krwionośne.

Zawierają stosunkowo niewiele kalorii - zwłaszcza grejpfrut - tylko około 35 kcal na 100 g, co czyni je idealnym produktem dla osób dbających o linię. Dodatkowo są źródłem błonnika i potasu.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru