Esencjonalny i pyszny. Przepis na kremowy żurek z przepiórczymi jajkami

Żurek to jedna z najbardziej kochanych przez Polaków zup, bez której nie można sobie wyobrazić wielkanocnego śniadania. Żurek gotujemy zazwyczaj na zakwasie z mąki żytniej. Aby uzyskać pełnię smaku, żurek należy solidnie doprawić czosnkiem, chrzanem oraz majerankiem.

Esencjonalny i pyszny. Przepis na kremowy żurek z przepiórczymi jajkamiEsencjonalny i pyszny. Przepis na kremowy żurek z przepiórczymi jajkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • zakwas (3 łyżki) lub kromka razowego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • drobne płatki owsiane (4 łyżki)
  • przegotowana woda
  • 12 jajeczek przepiórczych
  • 1,5 l bulionu (najlepiej drobiowego)
  • majeranek
  • 5-6 ziemniaków
  • sól
  • chrzan do smaku
  • biały pieprz
  • czerwona papryka
  • posiekana natka z pietruszki

Przepis

  • Dwa dni przed gotowaniem żurku nastawić zakwas. Do umytego słoiczka (ok 1/2l) wsypać płatki owsiane, dodać rozgnieciony czosnek, kilka łyżek zakwasu zwykłego żurku lub z poprzedniego kiszenia (ewentualnie kromka razowca).
  • Zalać letnią przegotowaną wodą zostawiając trochę wolnego miejsca, gdy zacznie rosnąć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Po dwóch dniach przygotować dobry bulion drobiowo-warzywny. Wlać do garnka, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować.
  • Ugotować oddzielnie jajeczka przepiórcze (na twardo), przepłukać w zimnej wodzie i obrać. Do gotującej się zupy wlać zakwas (można kilka łyżek przechowywać w lodówce do następnego kiszenia) i pogotować kilka minut.
  • Zestawić garnek z ognia, zmiksować żurek na krem za pomocą blendera. Można dodać przed zmiksowaniem białe korzonki z włoszczyzny (trochę pietruszki i selera).
  • Zagotować żurek ponownie, doprawić solą, chrzanem i majerankiem. Zdjąć z ognia, posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Wlać żurek do miseczek, udekorować połówkami jajeczek, posypać je papryką i białym pieprzem, dodać zielone listki pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇