Esencjonalny i pyszny. Przepis na kremowy żurek z przepiórczymi jajkami

Żurek to jedna z najbardziej kochanych przez Polaków zup, bez której nie można sobie wyobrazić wielkanocnego śniadania. Żurek gotujemy zazwyczaj na zakwasie z mąki żytniej. Aby uzyskać pełnię smaku, żurek należy solidnie doprawić czosnkiem, chrzanem oraz majerankiem.

Esencjonalny i pyszny. Przepis na kremowy żurek z przepiórczymi jajkamiEsencjonalny i pyszny. Przepis na kremowy żurek z przepiórczymi jajkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • zakwas (3 łyżki) lub kromka razowego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • drobne płatki owsiane (4 łyżki)
  • przegotowana woda
  • 12 jajeczek przepiórczych
  • 1,5 l bulionu (najlepiej drobiowego)
  • majeranek
  • 5-6 ziemniaków
  • sól
  • chrzan do smaku
  • biały pieprz
  • czerwona papryka
  • posiekana natka z pietruszki

Przepis

  • Dwa dni przed gotowaniem żurku nastawić zakwas. Do umytego słoiczka (ok 1/2l) wsypać płatki owsiane, dodać rozgnieciony czosnek, kilka łyżek zakwasu zwykłego żurku lub z poprzedniego kiszenia (ewentualnie kromka razowca).
  • Zalać letnią przegotowaną wodą zostawiając trochę wolnego miejsca, gdy zacznie rosnąć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Po dwóch dniach przygotować dobry bulion drobiowo-warzywny. Wlać do garnka, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować.
  • Ugotować oddzielnie jajeczka przepiórcze (na twardo), przepłukać w zimnej wodzie i obrać. Do gotującej się zupy wlać zakwas (można kilka łyżek przechowywać w lodówce do następnego kiszenia) i pogotować kilka minut.
  • Zestawić garnek z ognia, zmiksować żurek na krem za pomocą blendera. Można dodać przed zmiksowaniem białe korzonki z włoszczyzny (trochę pietruszki i selera).
  • Zagotować żurek ponownie, doprawić solą, chrzanem i majerankiem. Zdjąć z ognia, posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Wlać żurek do miseczek, udekorować połówkami jajeczek, posypać je papryką i białym pieprzem, dodać zielone listki pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀