Zupy owocowe - idealne na lato
Holenderska zupa jagodowa
Niektórym kojarzą się z koszmarem dzieciństwa, wielu z nas jednak nie może sobie wyobrazić lata bez zupy owocowej. Przepisy na przygotowanie tego dania są proste, ale jednak warto spróbować czegoś innego niż kompot owocowy z makaronem.
Niektórym kojarzą się z koszmarem dzieciństwa, wielu z nas jednak nie może sobie wyobrazić lata bez zupy owocowej. Przepisy na przygotowanie tego dania są proste, ale jednak warto spróbować czegoś innego niż kompot owocowy z makaronem.
Krentjebrit to pochodząca z okolic holenderskiego Groningen zupa, bardzo popularna jako danie śniadaniowe. W odróżnieniu do wielu innych zup owocowych jest ona gęsta. Przyrządza się ją z wody, kaszy perłowej, owoców: malin, jeżyn, borówek, czarnych jagód, porzeczek, truskawek (co mamy pod ręką), jabłek, miodu i soku z cytryny. Kaszę gotujemy w wodzie, dodajemy owoce, przyprawiamy miodem i gotowe. Podajemy na zimno lub na gorąco.