Zupa z jabłek i gruszek. Specjał Ewy Wachowicz
Zupa owocowa to koszmar wszystkich przedszkolaków. Ewa Wachowicz ma jednak przepis, który zamieni traumę z dzieciństwa w prawdziwe comfort food. Kremowa zupa z jabłek i gruszek smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się na obiad i podwieczorek.
Ewa Wachowicz
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- ½ kg jabłek
- ½ kg gruszek
- 1 l wody
- 100 ml cydru
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- ½ szklanki śmietany
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 goździki
- chipsy z jabłek
Przepis
Jabłka i gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka, posłodzić, zalać cydrem, przyprawić goździkami i poddusić. Wlać wodę i ugotować do miękkości.
Zupę zmiksować (goździki najlepiej wyłowić). Zabielić śmietaną wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Podawać na zimno lub na ciepło – z chipsami jabłkowymi.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl